Skocz do zawartości
BuMeL

Kuwet By Bumel - worklog

Rekomendowane odpowiedzi

VERY FIRST UPDATE #1 UPDATE #2 UPDATE #3 UPDATE #4 UPDATE #5 Finisz

Powitać :]

Jako, że ostatnio taka moda to też sobie kibelek zrobiłem ;) Teraz dopiero zauważyłem, jaki Antec ciasny hyh.

A oto ofiary:

CPU: Black Water GT Cpu Block
GPU: EK Waterblocks EK-FC 4870 GS - Acetal <-- przez to cholerstwo zamysł taniego WC diabli wzięli :/
Chłodnica: Swiftech 2x120 (kupiona okazyjnie od Racucha) + 3x Zephyr 120mm LED
Pompa: COOLRIVER rev.2 12V
Rez: w pompce ...
Węże: akwariowe sznurówki 6/9 używane że hej
Złączki: G1/4 w sam raz do węży, jak widać każda inna ale darowanemu kogutowi pod ogon się nie patrzy .... :] używane, porozwiercane i wymagają dodatkowego upychu ;p
Chłodziwo: stare ale jare Borygo Eco .... tak z braku laku.

Bym o konfigu zapomniał:

CPU: Phenom II 940
GPU: Gainward 4870 GS 1024Mb
Mobo: Gigabyte MA790X-UD4
RAM: 2x2Gb G-Skill PK 1066MHz GoodRam Pro Blue 2x2Gb 1100MHz
PSU: Tagan 500W BZ
HDD: 4x HD502HI

Matko co ja się nagłowiłem nad tą chłodnicą ! ale tu jej będzie na razie najlepiej (w przyszłości planowana na górze obudowy). Zasłania kilka wyjść na grafie ale i tak ich nie używam. Złącza wentylatorów wypuściłem na zewnątrz (5szt@5V), na zapas, gdybym planował jeszcze dwa wentyle. Na dniach póki co zawisną dwa grille, żeby mi BOBO finów nie powyginało :P . Pomimo strasznego wyglądu i podstawionych podwójnych gumowych podkładek pod mocowanie, chłodnica trzyma się sztywno i pewnie :

Dołączona grafika

Tak wygląda z boku. Węże trochę przydługie ale to dla mojej wygody montażu. Za parę dni zamówię nowe króćce, już na 10/13 więc od razu zmienię wężyki na większe, ładniejsze i odpowiednio dopasowane na długość:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tu z bliska bloczki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu ciekawa opcja na wyprowadzenie węży z obudowy. Dwie godziny zjeździliśmy z Racuchem po całym mieście za jakimiś uszczelkami czy innym zabezpieczeniem na blachę, żeby mi wężyków nie pocięła. Na koniec wstąpiliśmy do marketu budowlanego i oto co się znalazło na dziale z sanitariatami :P :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Proszę ja Was to jest produkowana przez P.P.U.H Tycner "rozetka umywalkowa srebrna", w cenie 2,40PLN za sztukę hehe ale wygląda estetycznie przynajmniej i ma zapas dla grubszych węży ;) Jedna się za bardzo naprężyła przy przymierzaniu i pękł lakier ale wymienię.

Tju chwilowy, na dzień dzisiejszy efekt końcowy pracy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No ! A dla tych, którym aż ciśnie się w palce chęć pochwały "inaczej" od razu zapowiem co następuje :

1. Chłodnica, jak wspomniałem, będzie miała z zewnątrz dwa grille więc nie będzie taka łysa. <-- fotki niebawem
2. Węże i złączki będą wymienione za parę dni więc nie trzeba ich na razie komentować :P a nawet bardzo nie trzeba :D
3. Z boku będzie ładne okienko na kształt jakiegoś triballa i grawerowaną aplikacją. UWAGA to będzie szkło ! Ale nie będzie tak strasznie jak zabrzmiało ;p
4. Z przodu jest jeden wentylek 120mm Zephyr LED jak widać a w drugiego slota zastanawiam się czy w przyszłości nie wsadzić drugiej chłodnicy 1x120mm .... ale na razie się zastanawiam.
5. Budy mi się malować w środku nie chciało bo jeszcze nie zasłużyła na taki luksus :P Najpierw muszę pokończyć wygląd zewnętrzny.
6. Kolorystyka miała być niebieska (oklepane ale przynajmniej miłe dla oka) tyle, że zasilacz trochę zwalił sprawę. Szczerze taka mieszanka kolorów nie wygląda mi tak źle.
7. W środku będzie jeszcze dodatkowe oświetlenie bo za ciemno jest i nie wygląda ładnie.
8. Nie patrzeć na wyciętą kratkę w środku o w tym miejscu będzie estetyczny, metalowy filterek, który ładnie krawędzie zasłoni a jak się będę przymierzał do malowania budy to oszlifuję na gładko ;)

Na koniec temperatury. Wentylki ustawione są na 5V al zmienię na 7V w wolnej chwili bo za ciepło. Tempy w IDLE bo i tak w nic nie gram:

Dołączona grafika

A tu po godzince wieczorkiem przy otwartym oknie (idle) procek na AUTO więc taktowanie spada do 800MHz ale cholernik i tak się niewiele mniej przy tym grzeje ( -4st na air :P ) :

Dołączona grafika

Na razie tyle. Wszelkie modyfikacje i zmiany będą się pokazywać w temacie ;)

Podziękowania dla:

Bartka Majera z Komputronika za stracone dni życia, wylaną krwawicę i szybkie załatwienie bloczków :]

Racucha za wszelką wiedzę i ciągłą pieczę nad pracami i bez którego pewnie wziąłbym te węże, owinął się nimi z góry na dół, usiadł na środku pokoju i się rozpłakał :P

Thats All !
... at this time Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey mister mister wywal chłodnice do środka wejdzie w zatokę od dysków :P sam tak mam :P a na tył możesz dać 3x120 :D :D :D

edyt teraz widzę ze masz ciut dużo dyskaczów :/

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey mister mister wywal chłodnice do środka wejdzie w zatokę od dysków :P sam tak mam :P a na tył możesz dać 3x120 :D :D :D

edyt teraz widzę ze masz ciut dużo dyskaczów :/

Nie wejdzie w zatokę od dysków a jak wsadzę z przodu pod filtrem to nie założę wentyli a jak założę wentyle bez przedniego filtra to będzie wyglądało gorzej niż do d** . Sprawdzałem ;)

Z przerobieniem frontu jest za dużo roboty i za mało czasu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze koty za płoty ;)

ostatnia fotka rządzi :)

te osłonki na blachie wyszły całkiem ciekawie

p.s.

napisz o temp. w stresie, masz zwalone diody w CPU i min to 39 na 4-rech jajach a max. cos kolo 50-52C z tego co pamiętam (b.fajne temp.)

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie zagotuje, nie dygaj

Ja się o te dupiane sznurówki boję, bo jak zmiękną to mogą być cuda, wiesz, że to na razie na słowo honoru idzie :P

W stresie na 4 buty przy wentylach na 5V procek ma 58-59st. Tragedii nie ma i tak. Grafa przy otwartym balkonie 52-53 max w furmarku ;p

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na koniec temperatury. Wentylki ustawione są na 5V al zmienię na 7V w wolnej chwili bo za ciepło. Tempy w IDLE bo i tak w nic nie gram:

Eeee to na co Ci 4870? Jak nie grasz to proponuję zrobić sobie nowy profil ustawień w CCC i zjechać z taktowaniem pamięci na minimum. Po co bezsensownie zżerać prąd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele różnicy nie ma, uwierz mi ;) A nie gram bo a) nie mam czasu b) kobiety nie pozwalają c) nie mam czasu :P . A 4870 ? Hmm bo trafiła się okazja minimalnie dopłacić do starego 9800GT a z CPU to akurat doskonale zgrany duet :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe fotki.

Wspomniane grille na chłodnicy i oświetlenie najważniejszych elementów w obudowie (bo co poniżej karty grafiki to i tak mało ważne :P ).

Diód oświetleniowych nie widać, dopiero przyglądając się od dołu ale dają świetny efekt gdy jest ciemno.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak wyglądało "na sucho" :] tylko dziurwa na regulator się zezła :P

Dołączona grafika

Tu jeszcze robiony śledzik z regulatorem obrotów do górnej czternastki i włącznikiem oświetlenia ;) Marna jakość fotki ale ręce mi się trzęsły dzisiaj :P

Dołączona grafika

Aplikacja na boku jest już narysowana i czeka aż znajdę czas i narzędzia, żeby wyciąć i oszklić. Obaczymy co to będzie.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie powiem ładnie to wygląda :) dobrze, że da się wyłączyć to podświetlenie :) wiem co mówie bo sam kiedyś miałem taką choinkę i po dłuższym użytkowaniu przydatne jest wyłączenie, szczególnie kiedy komp stoi na biurku :) z tymi diodami to fajny pomysł, ciekawe czy są takie w UV :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwał tak zwał, ważne, że działa :D Poniżej mały update ;)

Najważniejsza i najbardziej czasochłonna była wymiana Rozetek (buhehe) na oryginalne uszczelki z obudowy Antec Gamer 900 (Dzięki uprzejmości Cooling.pl) :

Dołączona grafika

Oraz jak najlepszy porządek z kablami od HDD sterczącymi i wiecznie plątającymi się w obudowie:

Dołączona grafika

Zmianie uległy rówież:

- złączki z przeoranych, używanych, porozwiercanych, poizolowanych na ładne używane choinki 10mm ( siakieś tam :P )

- pasta termoprzewodząca na OCZ Freeze

- węże z wcześniejszych wnerwiających sznurówek na niemal nowe silikony 10/13mm

- płyn z bardzo dobrego Borygo na bardzo efekciarski Zalman ZM-G300 (20:80 z demineralką)

- zawieszenie podświetlenia na nowej taśmie bo poprzednia się nawet do d.. nie nadawała

- no i lekka modyfikacja układu węży, dla wygody montażu.

Efefty poniżej ( sorka za bałagan w pokoju :P ):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

(ktoś mi gdzieś napisał, że nie wspieram polskiego przemysłu :P DOBRE BO NASZE ! :) )

Dołączona grafika

Profilek profilek :)

Dołączona grafika

Zmianom uległy również temperatury .... 3-4 stpnie róznicy jest co najmniej.

IDLE:

Dołączona grafika

STRESIK:

Dołączona grafika

Nawet po dłuższym czasie (około 45min.) temperatura dalej wahała się na 52/53 ;) (wcześniej 58/59) więc różnica jest :P

W planach plecki na grafę z białej, mlecznej pleksy (coś a'la Racuch tylko ładniej :P ), postaram się też zrobić pleksę i zasłonić światełka w Taganie (zobaczę jak wyjdzie).

Filtry na wentylki i czarne grille na chłodnicę w drodze ale nie wiem kiedy będą. Wentylki wciąż chodzą na 5V ale pod filterkami dostaną 7V.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aj tam, będzie filtr to nie będę musiał szlifować, dopiero przed malowaniem. Kawałek węża krótki bo akurat taki miałem (odruch leniwca :P ) ale zmienię, jak faktycznie nie pasuje. To moje pierwsze WC więc mi tam się wszystko podoba hehe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No BA ! hyhy nie miałem na razie lepszego patentu, poza tym wiele przeróbek przed zestawem więc po co śrubki marnować :D Ale trzyma się hardo . Wlupiłem ostatnio katody UV 2x100mm na beciochy poniżej grafy ale zdjęć nie pokażę bo czekam na nowe kabelki, jedyne co teraz świeci to kołeczki na chłodzeniu SB :P wstyd się chwalić :P Węże też bedzim zmieniać na Masterkleer 10/16 Clear i złączki okazyjnie od Racucha to nie będę musiał za każdym razem węży skracać, żeby cokolwiek zmienić.

Się nazbiera, nazbiera i tak jak ostatnio zrobię kilka rzeczy na raz i będzie abdejt :)

Malować sloty rozszerzeń markerem UV czy wyjdzie jak wieś-tuning ? Robił ktoś takie coś już ?

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom szukam firmy albo kogoś, kto mi porządnie wymaluje budę, żeby nie było, że ja spaprałem :P w Białym na razie znalazłem cięcie wodą i nie wiem czy na zakładach obok Ciebie nie piaskują i nie malują proszkowo tych swoich zbiorników, może ktoś by się szarpnął za przysłowiową "flaszkę" :P

A kuwet .... bo takie nieoklepane jeszcze :P i oryginalnie brzmi :P

Co do UV to myślałem bardziej nad markerem bo one mają dłuższą żywotność (czyt. nie odpadają od powierzchni) niż lakiery/farby UV i są dużo wygodniejsze do nakładania "weź go wymaźnij".

BTW. Taka mała anegdotka.

Wpada moja połówka dzisiaj na kwadrat, się pytam czy nowe LC widziała

- "... tamte cienkie węże mi się bardziej podobały ... "

Dżizas, skąd baby takie gusta mają :blink:

ED.

Antuś od dzisiaj jest jeżdżący, tj. doprosił się wreszcie rolek/kółek, co prawda meblowych ale wykończonych chromem, wraz z nimi naumiał się ładnie tańczyć do kółeczka :D ale to już kwestia indywidualnego zboczenia.

Okno się dzisiaj wycięło ale nie zdążyło wyszlifować, jutro fotki całości prawdopodobnie. Od niedzieli będę wreszcie na wymarudzonym urlopie więc dopiero po powrocie będzie szklarz ;)

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo obiecałem to wrzucę ...

Ranty jeszcze do podprofilowania bo niektóre krawędzie za bardzo z prostej zeszły :P ale robione ręcznie więc wybaczcie ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Malowanie rantów, szklenie, szlifowanie i malowanie budy dopiero po urlopie, dodatkowe duperołki jak grille, filtry itepety też dopiero jak wrócę z wakacji bo nawet dystrybucja ma teraz wolne ;). Na dzień dzisiejszy to tyle, jak dobrze pójdzie to całość w tym roku będzie gotowa do wystawienia publicznie :P

A tutaj mały smaczek na dobry koniec lata :cool:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto co się szykuje na najbliższy czas ;)

Dołączona grafika

MCW30 .. muszę ręcznie zapinkę zrobić bo nie pasuje na GA, będzie pleksa w ruch.

Dołączona grafika

Laing DDC 1T .. nowa siła napędowa

Dołączona grafika

XSPC Laing .. czapeczka jak znalazł ;)

Dołączona grafika

Feser NK10 G1/4 .. kilka sztuk wydziubanych okazyjnie, jak zwykle od Racucha :)

Dołączona grafika

Oplot pcv blue .. w drodze ;)

Dołączona grafika

Akasa SATA blue .. jako miły dodatek

Dołączona grafika

Pleksi blue .. niebieski akcent do wykończenia wnętrza i zatkania braków po wybebeszeniu obudowy ;) grubość niestety tylko 3mm ;)

Plus parę innych dodatków, poza tym szykuje się galwanizacja bloków, poważne uszczuplanie obudowy w środku, masakryczne przeróbki, żeby chłodnica zniknęła z zewnątrz, grawerowanie szkła (de-facto szyba oczekuje w kolejce) i na koniec malowanie całego pudła na czarno w środku i z zewnątrz albo proszkowo albo jak się nie uda sprayem :D .

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi