Skocz do zawartości
BuMeL

Kuwet By Bumel - worklog

Rekomendowane odpowiedzi

Siedzę sobie właśnie w pracy i pisze do mnie moja połówka na gg :

Sylwia

pazka do Ciebie przyszła

BuMeL

rez ?

BuMeL

rozpakuj tylko ostroznie i zobacz

Sylwia

no

Sylwia

"kostka" do borygo ...

BuMeL

znaczy się TOP z REZERWUAREM XSPC DDC

BuMeL

ty kostko ;p

Sylwia

znaczy się kostka k***a xD

.. spadłem z fotela :lol2:

Rezik siedzi twardo i pewnie, pompka jest wyjątkowo cicha. Bardzo ładnie świecą też taśmy SATA w UV :) Generalnie prace posuną się do przodu gdzieś w następnym tygodniu, jak wszystko będę miał skompletowane.

Przygotowanka powolutku sobie lecą ....

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

+1 do skilla :D

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny rozdział: oploty

Dołączona grafika

A tutaj mała próba oplotu w świetle UV, nawet nie spodziewałem się, że będzie świecił, na planie również nowe taśmy Akasa SATA. W oplocie będą jeszcze Molexy, PCI-E oraz zasilanie płyty głównej i każdy jeden luźny przewód, jaki tylko wala się w obudowie (w tym przewody od power, reset, diód, usb itepe itede ) ;)

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marker miał 6mm :twisted: Tak czy siak wszyscy obstawiają, że zapinka strzeli przy montażu, w takim wypadku będzie zrobiona nowa maszynowo z grubszej i przede wszystkim tłoczonej pleksy a nie takiego badziewia :P ale póki co taka swoja lepsiejsza

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dłuuuugo trwało zanim udało mi się zorganizować na tyle, żeby kontynuować pracę nad obudową. Niestety weneryczny brak czasu, ciągłe marudzenie kobiet w domu i wieczna wojna o to, kto ma siedzieć przy kompie skutecznie blokowała jakiekolwiek postępy .... no ale

W końcu udało mi się pożyczyć dremelka :P

Przeróbka na razie polega na usunięciu zbędnych elementów obudowy, wycięciu otworów koniecznych na kable i wyszlifowanie resztek po siatkach wentylatorów, jakimi uraczył nas producent.

Antek do dziś wyglądał tak ..... bieg czasu zdążył napędzić mu sporo kurzu pod biurkiem ;)

Tu przymiareczka dysiów do nowej szuflady i ułożenie kabla zasilania.

Dołączona grafika

A poniżej start pracy już po całkowitym rozmontowaniu bebechów.

Chłodnica i siła napędowa układu będzie z przodu pod zatokami napędów. Układ zmieści się teraz całkowicie wewnątrz obudowy a zastosowany z frontu obudowy fabryczny filtr zapobiegnie nadmiernemu zakurzeniu chłodnicy, co poprzednio było zgrozą.

Antoni zaczyna powoli nabierać ciemnych rumieńców. Matowy spray nie jest zbyt dobrej jakości więc jak się zacznie zbyt mocno rysować przy montażu zestawu to posłuży jako podkład pod błyszczącą czerń. Na razie wstępne malowanko i 20h schnięcia, potem kolejne warstwy.

Tutaj już mała przymiarka bebechów, co by sprawdzić jak się będzie prezentować. Nowa płyta jest kilka centymetrów szersza od poprzedniej co nastręcza kilka trudności z którymi sobie poradzę. Bloki pojechały do galwanizacji, z chłodzenia NB na razie rezygnuję z powodu złożoności chłodzenia na płycie a na komplet bloków w tym roku mnie nie stać :P może na wiosnę ;)

Dołączona grafika

Prace idą dalej, powoli bo powoli ale niestety weneryczny brak czasu nie pozwala na więcej ;p poza tym okres świąteczny, nawał pracy i szał zakupów, który ogarnia powoli mnie i rodzinkę dobitnie spowalnia modernizację.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na -5 tylko chyba mi grafa wczoraj zdechła, zobacze po pracy :/ jak zostane z blokiem w szafie to zatluke dziada. Ubolewam nad brakiem dobrego aparatu, zeby moc robic fotki wieczorem przy slabym swietle.

Poniżej wstępna beta, o ile nie zjebie mi projektu uszkodzona grafa.

Dołączona grafika

Gainward Radeon 4870 GS 1024Mb [*] R.I.P [*] bądźmy dobrej myśli

A na rozweselenie, właśnie dostałem swoje szkiełko ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurka skończe niedługo, byleby z grafą się coś okazało wreszcie bo już wzdycham do zbierającego się na nowo kurzu. Zafunduję wtedy ładną sesyjkę porządnym aparatem, póki co muszę męczyć tym co mam :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok i chłodnica będą dostępne w drugim tygodniu stycznia, wtedy też je otrzymam. Nikiel+chrom to taniutka sprawa, poprzedni cover i blok na CPU robiłem niedawno. Pleksi zlecę koledze, który robił dla mnie też szybę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla poruszenia ..... chłodnica już jest, po założeniu odczułem dziwny luz na airflow hehe, nie słychać szumu powietrza ;) tempy jakieś 1~2st mniej, przy okazji zmieniłem ustawienie pompki co również poskutkowało zmniejszeniem hałasu. Blok na gpu ma być podobno na dniach, zamówiłem też masterklechy 10/16 clear, postarałem się o termometr na przednim panelu (scythe thermo), którym mam zamiar monitorować tepmeraturę płynu i regulatory zalmana dosyć fajnie wkomponowane (fotki jak znajdę czas i chęci), o ludzie, jaka ulga jak mogę na czas np grania zwiększyć obroty zephyrów bez otwierania obudowy :D aa i najtańszym kosztem chcę wymienić bloczek na CPU na wydajniejszy i poniżej 200pln najlepszym wyborem wydaje się Watercool HEATKILLER CPU rev3.0 AMD LC w cenie ~160pln może doradzicie coś innego, wymagania : najtaniej.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi