Skocz do zawartości
guldur

Zmiana Chlodzenia Na 8800gt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam grafike "Microstar GeForce 8800GT OC 512MB DDR3 256bit PCI-E TV/2xDVI" (nie wiem co jest dokladnie potrzebne wiec skopiowalem calosc ;)), chcialbym zmienic na niej chlodznie - to standardowe jest glosne, do tego od jakiegos czasu coraz czesciej przechodzi w stres przy prostych grach i suszarkuje (:P) niemilosiernie.. :F Zalezy mi na cenie - nie chcialbym wydawac 200 zl na chlodzenie do karty ktora kosztowala 500..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegladajac neta z moim zapytaniem trafilem miedzy innymi na tego Accelero, ale wolalem sie jeszcze upewnic na swiezo - moze akurat cos nowego wyszlo or sth.

To wymaga jeszcze jakiegos wiatraka? Jezeli tak to jakiego?

@EDIT

A Arctic Cooling NV Silencer 5 rev 3? Dalby rade? - bo takie cos znalazlem http://www.frazpc.pl/artykuly/570/8800GT/+...io/i/skutecznie

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od prawie 18 mcy chłodzę swoje 8800GT za pomocą NV Silencer 5

nie jest bezgłośny ale wystarczająco cichy bym nie zwracał uwagi na pracujący komputer.

podejrzewam, że chłodzenie CPU czy zasilacza będzie głośniejsze.

sprawdź sobie tylko czy rewizja 3 pasuje do 8800GT (wydaje mi się, że nie powinno być najmniejszego problemu ale nie pamiętam jakiej sam używam)

to było dosyć popularne rozwiązanie więc powinno być o tym w zamierzchłych wątkach ;)

http://www.morele.net/arctic-cooling-nv-si...-5-rev-3-37700/

w tej cenie chyba nic godniejszego nie znajdziesz - polecam :)

btw. 8800GT za 500 zł? gdzie to kupiłeś? sam chętnie ożeniłbym w tej cenie swoją kartę

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie teraz.. ;) Kompa kupowalem w zeszlym roku.. ;)

Wedlug artykulu na frazpc wlasnie rev3 to ten ktory pasuje.

Juz wczoraj zamowilem wlasnie w morelach bo cena bardzo przystepna.. :D Uznalem, ze te 20 zl zaryzykuje i w najgorszym wypadku sprzedam za 15 zl odpakowane.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acclelero X1 też pasuje do 8800, ale nie wiem dokładnie czy coś trzeba kombinować. W każdym razie na takie pieniądze naprawdę rewelka.

jest mały problem, trzeba było chyba coś spiłować.

jak puścisz szukajkę to znajdziesz bo ktoś u nas na forum mierzył się swego czasu z tym rozwiązaniem i ostatecznie udało się.

pamiętam bo sam wtedy brałem to pod uwagę.

nie jestem pewien czy dobrze sobie przypominam ale użytkownikiem, który próbował to zakładać był chyba kol. Niemiec, więc może łatwiej będzie po jego postach.

pzdr

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wymagam absolutnej ciszy - jakbym tego chcial to bym musial sporo rzeczy w kompie pozmieniac.. ;) Dla mnie wazne zeby sie pozbyc tego suszarkowania (:P) w grach.. Kiedys przyspieszalo tylko w wymagajacych grach pokroju nowego coda/crysisa/far cry'a 2 itp, a teraz nawet w cs-ie zaczyna napierniczac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

• Jak montuje się wentylator 120mm na Accelero S1 rev.2? Potrzeba coś jeszcze dokupić?
  • Czy warto zmienić preaplikowaną pastę na AS5?
  • Które radiatorki na zasilanie lepiej będą pasować (pytam o wymiary):
  • Primecooler PC-RHS3
  • Primecooler PC-RHS4

Na ogół wszyscy polecają przypiłować radiator na prawy dolny (na zdjęciu górny) róg karty - ale czy nie lepiej byłoby go zwyczajnie przykleić pod lekkim ukosem?

Dołączona grafika

Edytowane przez vENiZE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do montowania wichra na Accelero to wybrałem najprostszy możliwy i skuteczny sposób....skierowałem się do kuchni po dwie gumki recepturki i podwiesiłem go ;) Można spróbować przykleić ale istnieje 'szansa' że sfrunie na dół, a gumolce dobrze pełnią swoje zadanie.

W kwestii sekcji zasilania, to w pudle z Accelero przecież od cholery radiatorków jest. Na pamięci i na sekcję ??

Edytowane przez Kudl4ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłe gumki recepturki dają sobie radę przy ~50*C?

Accelero ma w komplecie 8 radiatorów na pamięć - akurat tyle ile potrzeba do pokrycia 8800GT 512MB.

Nie ma u ciebie żadnych problemów z odkrytą sekcją zasilania? Gdzie nie zajrzę do tematów o podkręcaniu 8800GT, wszędzie zalecają dodatkowe radiatorki na zasilanie.

17zł to nie majątek, a może pozwolą wycisnąć troszkę więcej ;)

Już zamówiłem pierwsze - wymiary 10 x 10 x 5 mm:

Dołączona grafika

Edytowane przez vENiZE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gumka tak, ale to raczej partyzantka, gumki lubią parcieć. Najprościej zamocować wentylator do radiatora przy pomocy opaski zaciskowej, lub kawałka drucika, np. takiego w plastikowej koszulce do skręcana przewodów.

Lepsza pasta zawsze będzie lepsza o 1 czy 2 stopnie ;)

Radiatorek możesz przykleić pod ukosem, ale raczej tak żeby nie dotykał innych elementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowalem tego arctica w piatek i jestem zadowolony.. ;) Montaz jest banalnie prosty, temperatura spadla o 15C i ta przyjemna cisza.. =)

Btw. Czy konieczne jest kupienie radiatorkow na te elementy - http://i.frazpc.pl/pliki/recenzja/ARCTIC_S...ER%20-%2007.jpg ?

W artykule podali, ze nie trzeba, ale wole sie upewnic, w tej chwili chodzi bez nich.

Aha, i jeszcze pytanie do kogos kto ma tego arctica na swoim 8800:

Co zrobic z ta blaszka, ktora byla razem w zestawie? taka zakrzywiona, troche jak podkowa wyglada. Na frazie w artykule nigdzie tego nie uzyli wiec zastanawiam sie co to i czy trzeba cos z tym zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi