Bandit01 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Chciałbym kupić bardziej ciche chłodzenie do mojej karty graficznej, ponieważ podczas grania, gdy zwiększą się obroty jest nie do wytrzymania.. Zastanawiałem się nad jakimś chłodzeniem wodnym? Co o tym sądzicie? Do wydania mam około 200-300zł. Proszę o pomoc! Pozdrawiam : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Chłodzenie wodne tylko na grafę ?? Troszkę się to mija z celem, lepiej chyba kupić Thermalright T-rad + 2 wentylki 92 mm albo Scythe Musashi, napewno wydajniejsze i cichsze niż firmowe chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Ale czytałem, że Scythe Musashi nie jest kompatybilne z GF z serii 200. Prawda to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Faktycznie, no to zostaje Ci Thermalright T-rad albo HR03. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 A który będzie spisywał się lepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 IMHO HR-03, ale T-Rad^2 jest niższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Hm.. W takim razie skuszę się na HR-03. Te chłodzenie na pewno pasuje do kart z serii 200? Btw. Jaka jest maksymalna temperatura wytrzymywana przez moja karte? -------------------------------------------------------------------------------------------------------- OK znalazłem już pasujące chłodzenie - HR-03 GTX Do niego należy zamontować wiatrak 120mm, jaki polecacie? Zależy mi na ciszy :) Edytowane 20 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 T-Rad^2 jet do niczego i jest kompletnie nieopłacalne,jak brac to juz Arctic Cooling Accelero Xtreme GTX 280 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Już podjąłem decyzję, że biorę HR-03 GTX. Jaki będzie najbardziej opłacalny wiatrak 120mm do tego zestawu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Wentylator :) Myślę, że SilentiumPC Zephyr 120 starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Będzie on wystarczająco cichy, nawet przy dużych obrotach? Bo jak już pisałem, chodzi mi o wygodę, ciszę, a nie o spadek temperatury :) Czytałem również, że dla Thermalright HR-03 GTX potrzeba wentylatora, który ma 1600obr/min, ten ma 1100obr/min, czy aby nie za mało? Edytowane 20 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Jeśli wierzyć producentowi, to 13.6 dB. http://www.ocia.net/reviews/trhr03gtx/page4.shtml :) Chcesz dołożyć do wentylka, to weź Gentle Typhoona 1450 + tani regulator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Tani regulator? Tzn? Bo ja zielony jestem :) I do czego ten regulator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Kup Do tego HR-a szybszego Noiseblockera albo Gentle Typhoona 92mm, zamocujesz normalnie, bez kombinacji i będzie całkiem cichy, jak okaże się za głośny kupujesz ragulator i ustawiasz tak żeby Ci pasowało ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) No ok, już rozumiem. To Gentle Typhoon 92mm czy 120mm? Chyba jak większy to lepiej? Tym bardziej jak napisane jest, że trzeba 120mm w opisie HR-03? I ten regulator ma po prostu zwisać na kablu w komputerze? Czy należy go jakoś przymocować, położyć? Edytowane 20 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Oczywiście 120mm ;) Pomyliło mi się z innymi HR-03, gdzie montuje się 92mm. Regulator możesz położyć luzem w obudowie, albo zamocować gdzieś np. opaskami zaciskowymi, ale wtedy nie masz do niego dostępu. Są tez takie które można wywalić poza obudowę, albo kup taki na śledziu. Cooltek robi też fajne regulatory 4-o kanałowe montowane w zatoce 3,5". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Czyli to będzie tak: Thermalright HR-03 GTX + Gentle Typhoon 120mm 1450 + regulator. Mam nadzieję, że zestaw się sprawdzi :) Dziękuję bardzo, ale to bardzo wszystkim za pomoc, w szczególności zzizzy i Qrchak :) Pozdrawiam! Aaa! I ostatnie pytanie :P Wentylator ma być zamontowany tak, aby wydmuchiwał powietrze z radiatora, czy wdmuchiwał ? Edytowane 20 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Ma dmuchać na radiator, HR-03 mają opcję montowania do góry i na dół, lepiej zamontować go tak żeby był pod spodem karty, wentylator będzie Ci wtedy chłodził radiatory na pamięciach i mosfetach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Mam nadzieję, że montaż to nic trudnego i jest jakaś instrukcja w zestawie? : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Tak. Zresztą, GTX280 ma IHS (metalową osłonę rdzenia), więc jego ukruszenie graniczy z cudem. Kup jeszcze jakąś lepszą pastę, na przykład Zalman STG-1 albo Arctic Silver 5 (unikaj Coollaboratory Liquid Pro - pasta bardzo dobra, ale wżera się w metal i można utracić gwarancję). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) No bez przesady! : P Myślę, że ta z zestawu wystarczy, nie mam milionów, a chce tylko ciszę! :) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dobra, kupiłem pastę ; ) Edytowane 22 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Jak można założyć to chłodzenie montując od spodu? W instrukcji jest tylko opisane jak montować od góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zamontuj radiatorem do dołu - przy okazji schłodzisz także pamięci i sekcję zasilania. Co do montażu ci nie poradzę, nie miałem go w ręce, ale zrób analogicznie do podanego w instrukcji sposobu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Znaczy się, żę mam przykleić poprostu to żelastwo z drugiej strony karty wg. instrukcji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 a może lepiej bez kombinowania wziąć to accelero :-> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Tylko szkoda, że to już leży u mnie na biurku :-> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Trzymajcie mnie... Przyklej sobie palca do rdzenia i włącz furmarka. Zobacz screeny i się nimi zasugeruj: http://www.cooling.pl/thermalright-hr03-gt...ukt,551463.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Na screenach jest przecież zamontowane od góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 To naprawde jest takie trudne zamontować w dół? Tak jak tutaj? KLIK Tutaj jest inna odmiana tego chłodzenia i popatrz sobie na screeny jak montują na dwa sposoby... KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Wystarczy obrócić sam radiator, mocowania idą tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...