Bandit01 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Dobra, już wiem o co chodzi chyba. Jutro dam znać jakby coś było nie tak. Dziękuję za pomoc i wyrozumiałość :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Po zamontowaniu chłodzenia jest wg. programu 38 stopni w idle, lecz po uruchomieniu gry występują ogromne artefakty... Co mogło pójść nie tak? Po jakimś czasie pokazuje się czarny ekran i komputer przestaje odpowiadać... Edytowane 24 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) Przykleiłeś radiatorki na memki i zasilanie?? Jeśli nie to już wiesz :) jeśli masz przyklejone to upewnij sie ze na dobre układy je przykleiłeś. Odpal Unigine Sanctuary w oknie i żebyś obok miał podgląd na temperatury. Wątpie żeby sie przegrzewało GPU... Edytowane 25 Czerwca 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Najwyżej będzie trzeba kupić nową kartę... ;0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) Wszystko zrobiłem według instrukcji.. I wszystko przykleiłem, sprawdzałem na 3 stronach internetowych obrazek po obrazku.. 2 radiatorki nie chcialy się kleić to posmarowałem je cienką warstwą pasty. Wątpie żeby to powodowało problem. Problem właśnie polega chyba na tym, że jakiś układ się przegrzewa, tylko nie wiem jaki. I Speedfan pokazuje tylko 1 temperature, a ta jest bardzo niska. Więc nie wiem co jest. Artefakty pojawiają się około po 10 minutach gry. Potem czarny ekran Edytowane 25 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Wszystko zrobiłem według instrukcji.. I wszystko przykleiłem, sprawdzałem na 3 stronach internetowych obrazek po obrazku.. 2 radiatorki nie chcialy się kleić to posmarowałem je cienką warstwą pasty. Wątpie żeby to powodowało problem. Problem właśnie polega chyba na tym, że jakiś układ się przegrzewa, tylko nie wiem jaki.To spróbuj odpalić grę ale dodatkowo na kartę puścić jakiś dodatkowy wentyl 120 (nawet trzymaj go w ręce żeby był nawiew na kartę). I zobacz czy coś się zmieni. PS. Karta nie kręcona ? Wcześniej na referencyjnym nie było tego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Jak sie na paście trzymają radiatorki wiszące? Ja bym na paste nie dawał ale jak taki pewien że to nie od tego to luz... Gpu-z pokazuje wszystkie temperatury z czujników grafiki albo chociażby Everest... Radiator jest ciepły/gorący? Dałes nawiew? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Czy ta pasta którą posmarowałeś radiatory nie była przypadkiem srebrna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) Była..? Arctic silver 5.. Koloru była takiego jak błoto.. ale na palcu np po rozsmarowaniu mieniła się na srebrno. Karta nie była podkręcana nigdy, wcześniej działała na zwykłym chłodzeniu od Palita. Temperatury z GPU-Z: GPU - 40 PCB - 36 GPU - 32 PCB - 36 VDDC Slave 1 - 47 VDDC Slave 2 - 49 VDDC Slave 3 - 51 Edytowane 25 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Wszystko zrobiłem według instrukcji.. I wszystko przykleiłem, sprawdzałem na 3 stronach internetowych obrazek po obrazku.. 2 radiatorki nie chcialy się kleić to posmarowałem je cienką warstwą pasty. Wątpie żeby to powodowało problem. Problem właśnie polega chyba na tym, że jakiś układ się przegrzewa, tylko nie wiem jaki. I Speedfan pokazuje tylko 1 temperature, a ta jest bardzo niska. Więc nie wiem co jest. Artefakty pojawiają się około po 10 minutach gry. Potem czarny ekranodpal gpu-z i podaj temperatury sekcji zasilania.U mnie jest podobny problem po zamontowaniu Artic 280,i to chyba jest przez sekcje zasilania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) Temperatury z GPU-Z: GPU - 40 PCB - 36 GPU - 32 PCB - 36 VDDC Slave 1 - 47 VDDC Slave 2 - 49 VDDC Slave 3 - 51 VDDC Slave 4 - 48 VDDC Slave 5 - 51 VDDC - 1.1125V Edytowane 25 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 AS5 się nie nadaje do takich rzeczy, możliwe że porobiłeś jakieś zwarcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Toć przecież tamten koleś mi kazał ją kupić!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) Do procesora tak, ale do pamięci stosuje się taśmę dwustronną, albo kleje termoprzewodzące. Przy pastach z dodatkiem srebra trzeba cholernie uważać z aplikacją. Edytowane 25 Czerwca 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Podkleiłem jeden z radiatorów taśmą i narazie wszystko jest ok. Ale drugi radiator jest na pastę.. powinienem ją zmyć i też przykleić na taśmę nawet jak już nie będzie artefaktów, czy zostawić w spokoju jak będzie wszystko ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Na samej paście nie utrzyma się za długo, koniecznie zmień na taśmę, ale dokładnie oczyść powierzchnie radiatora i kostki. Taką pastę ciężko się usuwa, benzyna ekstrakcyjna ew. aceton (zmywacz do paznokci), ale acetonu nie jestem pewien, i patyczki do uszu w ruch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) Ok dzięki, jedyny rozgarnięty chyba na tym forum jesteś.. Podczas grania te temperatury VBBC dochodzą od 70 do 80 stopni. To dobrze..? Te poprzednie skaczą od 35 do 40 Edytowane 25 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 GPU i PCB to procesor i płytka drukowana a VDDC to mosfety sekcji zasilania, chyba najbardziej grzejące się elementy karty. Radiator GPU masz w dół i nawiew w kierunku góry oczywiście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Radiator i wentylator zamontowałem od góry, jak było np. w oryginalnej instrukcji, bo przy montażu od dołu, przeszkadzała mi wtyczka od zasilacza podpięta do płyty głównej i nie dało rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Hatpipy dość łatwo można delikatnie przegiąć, ale nie wiem czy nie poodpryskuje z nich nikiel. Lepiej montować tak żeby wentylator chłodził ci również radiatory na pamięciach i mosfetach, zorganizuj sobie jakiś delikatny nawet nawiew na nie, temperatury powinny spaść. Aczkolwiek tragedii jakiejś strasznej z nimi nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit01 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 (edytowane) Ok zobaczę co da się zrobić, dzisiaj będę montował te 2 radiatorki na klej termoprzewodzący. Gdzie dokładnie znajdują się te mosfety na moim gtx'ie? Zamontowałem te 2 radiatory na zaczepy izolowane, nie będę kleju kupował, mam nadzieję, że się sprawdzi Edytowane 26 Czerwca 2009 przez Bandit01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Nie wiem gdzie u Ciebie są, ale w zestawie z HR-em masz wszystko co potrzeba do chłodzenia karty, znajdują się gdzieś z tyłu karty, w okolicy gniazd zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...