Pablo70 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Na ile zmniejszyć?I tu jest zawsze cały problem :) Nikt Ci tego dokładnie nie powie, zależy od proca, jednemu pójdzie na 1.18, drugiemu na 1.28, a trzeciemu jak ma pecha to 1.3 1.4 to za dużo, zmniejsz do 1.3 i test, jak ok to 1.25, jak dalej ok 1,20 itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2010 (edytowane) I tu jest zawsze cały problem :) Nikt Ci tego dokładnie nie powie, zależy od proca, jednemu pójdzie na 1.18, drugiemu na 1.28, a trzeciemu jak ma pecha to 1.3 1.4 to za dużo, zmniejsz do 1.3 i test, jak ok to 1.25, jak dalej ok 1,20 itd Pierwsze testy skonczone NA 1,28 Stabilne / 1,25 też ok schodzę niżej z prądem Testowano 3DMark06 i Vantage Advanced + po 2h Prime95 wersja 25,11 na 1,17 stabilnie Obecnie 1,15V na CPU - Po testach obecnie 1,1 w testach= nie czas na 1,125 = też nie Ustawiłem na 1,15V to i tak wielka różnica od 1,4.. coś tam Dzięki za podpowiedz Edytowane 26 Lutego 2010 przez bodzio.k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Tez Wam tak płyta zaniża ustawione napięcie vcore? Przy ustawionym 1.3 mam 1.288V a przy ustawieniu 1.306 mam 1.29V. Ale przyznać muszę, że płyta dość dokładnie robi pomiar bo pokrywa się niemal idealnie ze wskazaniem miernika. Napięcie jest przy tym stabilne u mnie. Za to IMC płyta zawyża, ustawione 1.258 daje 1.263V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo70 Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Tez Wam tak płyta zaniża ustawione napięcie vcore? Przy ustawionym 1.3 mam 1.288V a przy ustawieniu 1.306 mam 1.29V. Ale przyznać muszę, że płyta dość dokładnie robi pomiar bo pokrywa się niemal idealnie ze wskazaniem miernika. Napięcie jest przy tym stabilne u mnie. Za to IMC płyta zawyża, ustawione 1.258 daje 1.263V Miernikiem mierzyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Przy ustawionym 1.3 mam 1.288V a przy ustawieniu 1.306 mam 1.29V. Ale przyznać muszę, że płyta dość dokładnie robi pomiar bo pokrywa się niemal idealnie ze wskazaniem miernika... :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo70 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Nie posiadam miernika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Nie musisz bo płyta naprawdę nieźle mierzy. Odnośnie tego bclk, jakich największych napięć próbowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo70 Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) 1,520 Edytowane 15 Marca 2010 przez Pablo70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) Maximus III Formula BIOS 1501 1.Update JMicron 361 Option ROM 2.Update EZ-flash 2 function 3.Fix some PCIEx1 LAN card can't be detected at PCH PCIEx1 slot. 4.Update CPU Level Up function. 5.Fix CPU power always show 2.5W in EPU software. Nowy biosik. Edytowane 25 Marca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Jako że teraz nie można usuwać postów to pisze pod sobą. Nie wiem czemu ale zmienili opis na stronie odnośnie tego biosu: Maximus III Formula BIOS 1501 1. Improve memory compatibility 2. Improve system stability 3. Update CPU Level Up function 4. Show CPU/DRAM frequency in Bios setup screen 5. Fix system will stay at POST screen too long when iPod 80GB is connected 6. Fix DEL and F8 keys doesn't work with Microsoft Reclusa Keyboard 7. Fix tRRD option can't be set to values lower than 4 8. Revise items of option "J-Micron SATA/PATA Controller" to Enable/Disable Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 @Pablo te Tridenty to max na 2133 Ci poszły? U mnie dokładnie tak samo :) Jakie max bclk wyciągnąłeś z proca? Moj do 205 jest stabilny a powyżej próbowałem już wszystkiego i nie udało mi się ustabilizować. Choć uruchamia się do ok 215. BTW kolejny bios od jakiegoś czasu mamy 1607. Oczywiście zładowałem ale na bclk wall nie ma lekarstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo70 Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2010 (edytowane) @Pablo te Tridenty to max na 2133 Ci poszły? U mnie dokładnie tak samo Jakie max bclk wyciągnąłeś z proca? Moj do 205 jest stabilny a powyżej próbowałem już wszystkiego i nie udało mi się ustabilizować. Choć uruchamia się do ok 215. BTW kolejny bios od jakiegoś czasu mamy 1607. Oczywiście zładowałem ale na bclk wall nie ma lekarstwa. Jeśli chodzi o Tridenty to zależy na jakich czasach max to chyba 2264 na 9-10-9-24, 2046 na 8-8-8-24 bclk to max 205 stabilnie. Próbowałem rzeźbić w górę ale windows nie wstaje, ze dwa dni tym sie bawiłem @rafa, ile w końcu ze swojego proca max wykręciłeś? Edytowane 23 Maja 2010 przez Pablo70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 (edytowane) W sumie nie męczyłem go do końca ale ok 4.2 da się ustabilizować, choć temp wtedy nie za piękne. Do SuperPi 4.47 (do 4.5 troche brakło) Forum.X-kom.pl :: Zobacz temat - Super Pi 16M Challenge - testy, dyskusje... Chciałem dołożyć drugi komplet ramu ale ceny są bez sensu teraz. Edytowane 17 Czerwca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) Siema, czy można zdjąć to kółko z logiem ROG ? Konkretnie: Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez Piospi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam ,Panowie mam problem z Zainstalowaniem Dziękówki a mianowicie dodatek X-Fi do SupremeFX ponieważ cały czas wyświetla mi ze apliakcje nie obsługuje :/ juz scigałem nwoe sterowniki ze strony VIA z ASUSA i nic ;/ Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez FlywiN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Też tak miałem jak najpierw zainstalowałem soft od Creative a później sterowniki do dźwięku. Więc odinstaluj wszystko i zacznij od drivera audio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 już wiem co jest sterowniki muszą być ze strony ASUSA ver. sterownika 7430 i najnowszy soft Creative także dostępny na stronie ASUSA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Swoją drogą to jest żałosne że nie ma żadnych nowszych sterowników do Audio. 11 miesięcy od wydania to jest przegięcie. Jak tylko przerobie WC to wywale to badziewie i wstawię znowu moją X-Fi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Witam, jakie programy polecacie zainstalować z płytki ? Czy podkręcacie swoje procesory przez Turbo EVO czy BIOS ? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Ja instalowałem tylko żeby zobaczyć co to jest, ale i tak najlepsze OC jest poprzez BIOS. Do lekkiego podnoszenia napięć czy bclk EVO jednak wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ok, a aktualizację BIOSu to lepiej z poziomu DOSa robić czy Windy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2010 EZ-FLASH. Szczegóły w dokumentacji do płyty. Nigdy z poziomu WIN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ok, a aktualizację BIOSu to lepiej z poziomu DOSa robić czy Windy ? Bios najlepiej z pod Biosu, ;) czyli jw. EZ Flash widzi katalogi na dyskach więc nie musisz nawet pendrive czy cd wypalać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 No i git, dzięki. Kolejne pytanie, nie rozumiem trochę tego schematu: http://img198.imageshack.us/img198/1884/asusk.jpg Gdzie podłącza się kabelek żeby płyta pokazywała ilość obrotów wentylatora ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Panowie, ponieważ chciałbym podkręcić swój procesor to mam kilka pytań: - jakie opcje muszę włączyć aby bezpiecznie rozpocząć podkręcanie ? - czy TurboEvo jest dobry ? czy lepiej robić z poziomu biosu tak jak w przypadku flashowania nowej wersji biosu ? Bo nie ukrywam, że interesuje mnie "ROG connect" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Z biosu oczywiście. Tam masz więcej opcji. Pod win jedynie drobna korekta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 - jakie opcje muszę włączyć aby bezpiecznie rozpocząć podkręcanie ? ... Po prostu podnieś bclk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 (edytowane) Problem w tym, że mam to zablokowane. Ai OC Tuner mam na manual, a TURBO i inne rzeczy od Intela powyłączane (te które w poradnikach są opisane jako przeszkoda do OC). Napięci też za bardzo nie mogę zmieniać... Nie wiem o co kaman :| Już działa, po prostu nie wiedziałem że wartości się zmienia za pomocą +/- :) Edytowane 3 Września 2010 przez Piospi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Eeee tam, na manual musi się dać zmieniać blck, mnożnik napięcia z Auto na ręczne. Może tylko nie wiesz że w asusie parametry zmienia się za pomocą + i - :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 (edytowane) No właśnie to moja pierwsza płyta od ASUSA :) A co z mnożnikiem ? Czy ustawienie najwyższego mnożnika jest bezpieczne ? Co ile zwiększać BCLK i napięcie (bo kiedyś pamiętam, że w wielu poradnikach do podkręcania mojego radeona zalecali podkręcać co 5 -10 MHZ i test po każdym podwyższeniu wartości) ? Różnica między napięciem QPI/VTT (IMC) a napięciem pamięci nie powinna być większa niż 0.5V, do pracy na co dzień. Tutaj mam pewną wątpliwość, która wartość ma być większa o te 0.5V ? IMC czy DRAM Voltage ? Co jest lepsze - Linx czy Prime95 ? Edytowane 3 Września 2010 przez Piospi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...