Kwazor Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Czesc ! Akurat kupiłem sobie AC64 PRO... nawet nie zdarzyłem go załozyc do kompa. Moja piekna roztrzaskała wiatrak ( ano mały konfilkt był wiec leciało co popadło ... latajacych talerzy jeszcze nie widziałem ale pewnie je zobacze :D no i na 1 ogien poszedł freezer ) Pekła ośka ceramiczna i łopaty.... A te elementy sa nie do zdobycia.. Akurat ze miałem 80mm AC to zastosowałem sobie sam wentylator bez silnika ( oska sie zgadza tylko łopaty sa w 2 strone wiec zamiast dmuchac na radiator to ciagnie ...)nawet i dobrze bo zasilacz mam z przodu budy wiec przepływ powietrza jest w 1 kierunku... a sekcja zasilania CPU jest zimna bo nie krece ostatnio kompa... wiec nawiew nie jest tak wymagany... Do tego wyszła jescze jedna sprawa ze moja mobo ma regulacje wentyla tylko przez sygnał PWM .. i krecił sobie diabeł 2K rpm... A ze oryginalnie w 80mm wentylu był układ Termistora to zamierzałem zaaplikowac sam silnik do AC64 PRO .. No i org kabel jest tak krótki ze zobaczcie sami : Dobrze o tyle ze w wentylu 80mm jest 300mm kabel wiec tez sie nada do przeszczepu.. Wiec tak najpierw wybicie tulei z silnika ( ona ma za zadanie zakleszczyc stojan silnika w obudowie ) Uzyłem sruby z płaskim łbem dopasowanym do srednicy tulei slizgowej. Wystarczy lekko puknac młotkiem choc i silny nacisk reka tez wystarczy.To samo robimy w silniku od freezera.. Tylko wyciskanie tylei robcie na płaskim stole nie w rekach bo pęknie wam pałak mocujacy.. Teraz tak sam silnik w 80mm wentylu był nie mocowany dodatkowo na klej. W freezer jest wiec tu łapiemy za silnik i delikatnie zaczynamy min krecic na boki by odpuscił w koncu klej ( cos jak butapren ) Lutownica w reke i odlutowywujemy kable od oby 2 silników . Tu z lewej silnik z 80mm AC z prawej z AC 64pro Widac pozystor ktory trzeba wygiac do pionu inaczej nie wejdzie do 64 pro... Montarz koncowy to banał tylko najpierw przełóżcie kabel prze obudowe i przylutujcie do silnika pozniej wsadzcie silnik a na samym koncu wtłoczcie tuleje ( warto sprawdzic sobie wczesniej jak wysoko stała ...regulacja jest mozliwa ) Tak wyglada złozony : Na dziendobry kreci 800 PRM pozniej dochodzi w STRESS ( 46C na procu ) to 1750 RPM .. w Idle 1600.. ale jak dostane wentylator do przeszczepu z 92mm łopatami bedzie pewnie wolniej.. a i tak cicza cisza .... Wiec z poprztykania sie z kobieta wyszło cos nietuzinkowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 :twisted: jakby moja choćby krzyczeć na mnie zaczęła, to już bym był z inną. A co do moda, to takie zabawy z tulejkami, i łożyskami niestety skrócą żywotność wentyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 A nie mogłeś poprostu przymocować wentylka 92mm do radiatora? Ja tak zrobiłem w Fryzjerze 4 pod 478, lepszy wentyl cichszy i sprawniejszy. Nawet takie wentylki były by niezłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Widzę naprawić to ty wszystko umiesz. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 jakby moja choćby krzyczeć na mnie zaczęła, to już bym był z innąW twoim przypadku ok ale co powiesz na 2+1 ?? A co do moda, to takie zabawy z tulejkami, i łożyskami niestety skrócą żywotność wentyla.Eee tam zreszta i tak był używany... a zreszta co bedzie za 2-3 lata pewnie zmieni sie mocowanie w AMd i on juz sie mi do niczego nie nada.. zreszta wymienic samą tuleje to 5 minut.... A nie mogłeś poprostu przymocować wentylka 92mm do radiatora?Gdyby doszło do całkowitego zniszczenia pałąka wentylatora to bym wcale z tym nie walczył a tak to jest jak oryginał...( tylko kupie jakiegos AC 92mm i przełoze wentyl) 120mm wystaje wiec odpada... Tylko pchać czy ciągnać ? ;) w stosunku do budy to wolał bym ciągnac ( zasilacz z przodu jest..) Widzę naprawić to ty wszystko umiesz. Sobota to co ci pokazałem narazie to tylko wierzchołek góry lodowej..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Tylko pchać czy ciągnać ? ;) w stosunku do budy to wolał bym ciągnac ( zasilacz z przodu jest..) Buda wygląda mi na jakiegoś Ibox Lion. Lepiej raczej jak wentylek dmucha na radiator, możesz go zamocować w drugą stronę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Niestety ta opcja odpada... zapinka od radiatora opiera sie o radiator od NB.... wiec tylko ciagniecie pozostaje ;) ... bo jak bede pchał to zaburze przepływ powietrza . 2 ocja przy pchaniu to odwrócic wentylator w zasilaczu co zasilaczowi wyjdzie na zdrowie ( w poprzednik chieftecu miałem tak 4 lata i stan kondów był doskonały ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...