Skocz do zawartości
tukamon

GIGABYTE GA-8SQ800

Rekomendowane odpowiedzi

no wiec zaczne od pocztaku.

tuz po swietach, w poniedzialek [to ten LAN-y :D] okolo 23 gralem sobie w pewna gre. samoczynny reset nastapil i po wlaczeniu wina okazalo sie, ze klawiatura nie dziala. olalem to i poszedlem spac, nastepnego dnia rano podlaczylem druga klawiature i okazalo sie, ze ona tez nie dzial [swirowaly swiatelka]. odlaczylem kabel od zasilania, sprawdzilem czy kazda czesc jest prawidlowo podlaczona i podlaczylem zasilanie spowrotem. nagle slysze jakby ktos "wlaczal zapalniczke (ta bez tego okraglego czegos, nie wiem jak to sie nazywa, bo nie pale :))" i zaczelo smierdziec spalenizna. mysle sobie - zasilacz poszedl. no to sru kompa do serwisu, zostawilem numer telefonu, wracam do domu, minelo 15 minut i telefon z serwisu:"prosze przyjechac, spalony zasilacz spalil plyte glowna, odkad pan wyszedl przyjechaly jeszcze 4 osoby z podobnymi historiami"

no to laduje tylek do samochodu, sru do serwisu i zamawiam plyte glowna: gigabyte 8sq800, jako experyment.

powiem tylko tyle: polecam ta plyte kazdemu, kto chce kupic sobie p4 a nie ma kasy na granite baye i inne cuda od intela. wydajnosc skoczyla mi w quake 3 o jakies 30%. wczesniej na mojej via p4pb400 ze wszystkim na low i komendami zmniejszajacymi jakosc, mialem 354 fpsy, teraz takie same ustawienia i 476 fps !!! :twisted:

dlatego, jezeli macie zamiar kupic jakas plyte to polecam wlasnie gigabyta na sisie 655, gdybym mogl to bym wzial wersje ultra, bo ma dodatkowo funkcje dual bios, serial ata i raida.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja...odradzamy, przynajmniej narazie kupno gigabyte, _WSZYSTKIE_ nowe biosy maja problem z wspolpraca z Gf2 [innych graf nie sprawdzalem!! bo nie mam]. Problem zwiazany jest z pamiecia ktora udostepniana jest karcie na AGP, niepomaga reinstalacja sterow, zmiana systemu itd.

Mozliwe jest ze wina lezy posrodku miedzy nV i Gigabyte, ale wiem tylko tyle ze poza biosem w wersi F3, plyta w 3D dziala na pol gwizdka [grafa jest przestawiana w tryb PCI!!!], jesli juz ktos zamierza kupic sisa 655, to polecal bym innego producenta, pzynajmniej do czasu, az dostane odpowiedz od serwisu Gigabyte w USA (napisalem do nich 3 dni temu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwila nie mialem zabardzo jak pisac, dziewczyna mi przeszadzala :).

No wiec tak, mam tego GigaByte GA-8SQ800 Ultra od prawie 3 miesiecy i teraz tak, zauwazlyem nastepujace wady:

1) problem z agresywnymi timingami ramu [u mnie 3-3-6-2.5T to max na Kingstone 333@366], moze to wina mojego ramu, ale z o timingach na tym mobo warto poczytac, na http://www.anandtech.com/, tam tez mieli problemy z ostrymi ustawieniami nawet na bardzo dobrych kosciach

2) BIOSY w wersji noweszej od F3 ma problem z pamiecia AGP (mimo ustawienia w BIOSIe 128, karcie przysluguje 0MB!). Problem jest pewny sprawdzane pod systemami: WinMe,98SE i ze sterami AGP 1.13,1.14,1.15, oraz sterami do grafy 6.34,6.48,6.50,11.01 (heh ciekawe kto je jeszcze ma :), oraz z nieco :) nowszym 41.09, oraz najnowszymi zassysanymi wczoraj od nVidii. Blad ten prowadzi do spadku wydajnosci o 50% w 3D

3) zawyzanie temperatur na BIOSIe F3

4) mozliwosc podniesienia napiecia na RAM i AGP _TYLKO_ 0.1V

5) podnoszenie napiecia na AGP, to fikcja!!!

6) blad przy ustawianiu domyslnego napiecia dla Northwooda step B0 [powinno byc 1.5V, a jest 1.55V, przy czym nie da sie ustawic mniej niz 1.525V]

7) _WYRAZNY_ problem z buforem zintegrowanego dziwieku, prowadzi to

przy intensywnym odczycie z dysku, do harczenia. Np przy wchodzeniu do panelu sterowania [sprawdzane na kilku sterach + instalacja SIS IDE Drv, ktory swoja droga o jakies 2-3% zaniza wydajnosc dysku]

8) Problem z buforem USB1, objawia sie szczegolnie przy myszy na USB, zdazaja sie nagle przestoje, a potem kursor lata po ekranie jak glupi.

Dziwne, w sumie tego problemu pewnien nie jestem, objawialo sie tylko w q3, ale tylko tam tez sprawdzale, jak to zobaczylem, to zaraz przejsciowke na PS2 zalozylem. Mysz MX500.

9) Niespecjalny serwis, 3 dni temu napisalem i zadnej odpowiedzi, mogli by napisac, ze sprawdza, ze nie sprawdza, ze przyjeli, ze maja duzo zgloszen i odp dostane za rok:), cokolwiek, a tu jak kamien w wode.

Czy mam wypisac zalety ???

Wady te moze poprawia nowy BIOS, ale patrz 2.

Glowna zaleta WYDAJNOSC :)

Tak wiec, wiedzac ze plyty o tym samych chipsecie maja zblizona wydajnosc, 2 razy zastanowil bym sie nad firma GigaByte.

Aha i co do stabilnosci to _ASROCK_.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem bardzo zadowolony :)

Zle napisalem, to nie sa wady lecz uroki mobo :).

To tak jak ze starymi amerykanami, piekne, szybkie, ale caly czas cos sie psuje :)

Ogolnie plyta wymianta :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Właśnie czekam na dostarczenie mi płyty GA-8SQ800 i po przeczytaniu

Waszych tekstów leciutko szczęka mi opadła, bo nawiasem mówiąc o połowie rzeczy o których piszecie nie mam nawet najbladszego pojęcia.

Chyba czas umierać. 3majcie się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie boj zaby, mozliwe jest jeszcze i w sumie to moja nadzieja, ze problem tkwi w mojej grafie GF2Pro Leadtek'a. Mysle ze ona ma problem z teksturowaniem przez okreslone bloki pamiecci, ktore wymuszaja nowsze BIOSy.

Jesli by problem z utrata wydajnosci przestal istniec, to zawsze mozna nowego BIOSa a wtedy przynajmniej czesc problemow zniknie. Ogolnie to sie nie boj :)

Aha i napisz odrazu jak zainstalujesz system i testy zrobisz, jaki bios i jaka grafa i jak to gf2 to jaka ver biosu grafy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płytę muszę jeszcze trochę poczekać, na chwilę obecną mam

grafikę GF2Ti 64DDR z MSI, i zastanawiam się na co zmienić. Jak

będę miał płytę na pewno się odezwę, bo do tej pory od kilku lat

mam ze sprzętem "Archiwum X" i "Po Tamtej Stronie" razem wzięte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...