Jump to content
Sopel

Amd Athlon II X2 | X3 | X4 | DDR2/DDR3 | AM2+/AM3 | Propus | Rana | Regor

Recommended Posts

No więc na razie na boxowym chłodzeniu trochę kręce procka. No więc na początek podkręciłem FSB na 237Mhz. No i kiedy testuje w HyperPi komputer nagle się zawiesza. No więc co jest przyczyną takiego działania? Napięcie procesora mam ustawione na Auto, bo jak dałem jedno kliknięcie więcej ustawiło się 1,125V i komputer sie nie włączył. A więc jakie napięcie ustawić, aby na boxowym hulało bezpiecznie i dawało prockowi wystarczająco papu przy szynie 240Mhz (temperatury, gdy miałem szynę na 237Mhz wahały się w granicach 40 stopni). I czy może być inna przyczyna tej niestabilności? HT hula wtedy z prękością 2300Mhz? Zmniejszyć mnożnik HT?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzie można kupić jakiegoś Athlon'a II z steppingiem C3? Jakoś nie mogłem znaleźć, jak z ich odblokowywaniem?

445 i 640 są na C3. Jak jest z unlockiem, to musisz pogooglać. Tutaj chyba nikt nie miał tych proców.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie są szanse na odblokowanie czwartego rdzenia w AMD ATHLON II X3 440 BOX (95W 45NM)?

 

3/5 procesorów powinno dać się odblokować na x4 a 2/3 powinny działać bez zarzutów aczkolwiek im nowsza seria tym będzie z tym tylko gorzej...

 

 

Gdyby napisać nieco ogólniej to można powiedzieć że procesory AMD Athlon II X3 i X4 są tworzone na jądrach: Propus, Rana oraz Deneb. Trzecia litera w numerze serii określa nam jakie jest to jądro. Jeżeli jest to litera "C" (np. CACYC AC) wtedy mamy procesor z jądrem Deneb, natomiast litera "D" na trzecim miejscu to jądro Propus bez pamięci L3 cache. Jeżeli końcówka serii to litery "AD" (dla procesorów X3) nie ma szans na L3 cache.

 

Jądro:

Deneb - szansa na X4 + L3 cache

Propus/Rana - szansa na X4 + mała szansa L3 cache

 

Ponoć stare serie CACYC AC i AACYC AC to 100% odblokowywalne phenomy X4 wydane w celach marketingowych aby ludzie rzucili się na Athlony II, jednak w sklepach raczej ich się już nie spotka (może allegro).

 

I nie brać sobie do serca tego co pokazuje CPU-Z, w tym wypadku (athlony X3, X4) lubi się mylić.

 

:)

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam pytanie czy z tą serią CACAC to pewne ? Mam opcję na selekcie procków i właśnie w moich rękach jest Athlon II X3 440 z oznaczeniem CACAC CA 1026CPMW. Już dwie próby odblokowania podjąłem na płycie Asrock A780GXH (bios 1.50) w biosie wszystko cacy Phenom II X4 B40, L3 też się pokazał, ale XP wita BSOD'em a 7 zawiesza się na ekranie powitalnym :( Chciałbym go jeszcze sprawdzić z wyższym napięciem, ale nie chciał bym go usmażyć, bo zostanę z takim "selektem", a też nie chciał bym pochopnie go oddać.

 

Update:

Aby nie śmiecić, edytuję. Mieniony procesor z włączoną funkcją ACC i z wyłączonymi innymi opcjami typu C'n'Q, EHS itp. działał poprawnie do momentu uruchomienia systemu. Zmiany napięcia na niższe 1.25v i większe do 1.425 nic nie dały. Próby uruchomienia na mniejszej ilości rdzeni 0,1,2; 0,1,3 ; a nawet 0,1 również się nie powiodły, efekt był dokładnie taki sam.

Wniosek jest taki, że albo moja płyta nie daje rady albo faktycznie seria CACAC AC jest niezdatna do jakiegokolwiek modowania.

Edited by JimB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płyta raczej daje radę, bo u mnie procek śmiga odblokowany od nowości. A co do serii to jest loteria, albo się uda albo nie, zależy od szczęścia. Jedyne czego się dowiesz po tych oznaczeniach to na jakim rdzeniu cep działa i czy L3 fizycznie tam jest czy go nie ma wcale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj odblokowałem Athlona II x3 435 serii CACYC AC 0949EPMW.Odblokował się zarówno rdzeń, jak i L3.5h testu w OCCT zakończyło się bez błędów.

 

Dziwne sprawa. Wrzucony na Szybko Win7 x32 był stabilny jak skała.

Teraz wrzuciłem Win7 x64 i zaczęła się jazda - już ładnych kilka BSOD miałem.

Przeinstalowałem system na spokojnie, zapuściłem occt na 9h - bezbłednie.

Zrobiłem obraz w Acronis Home Image, coś tam poinstalowałem - BSOD.

Wczytałem acronisowy obraz dysku, dla pewności znowu occt na 9h - i proszę, wywaliło błąd na rdzeniu "0".

Co ciekawe, occt twierdzi, że rdzeń to RANA (A cpu-z pokazuje deneb).

 

Nie wiem już, czy to jednak odblokowane jajko jest nie do końca sprawne, czy to ta 64 bitowa winda jest taka kapryśna, czy o co chodzi :(

 

Płyta to AsRock M3A785gxh /128

Edited by Ar-ek

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jednak nie była wina procka - musiałem jakoś niechcący przestawić ustawienia pamięci, bo szukając "co jest nie tak" w biosie zauważyłem, że zamiast 1333 jest ustawione 1600.

Swoją drogą - na 1600 pamięc nie daje się przetaktować nawet po podniesieniu napięcia do 2.05V. Szkoda.

Co do samego proca - działa stabilnie.

Podkręciłem go wczoraj do 3400MHz (235*14.5) przy 1.35V, jest stabilny, a temperatura nie przekracza w stresie 50~52st (w spoczynku jest między 37 a 40st).

Zegar można podbić jeszcze do 3465 (239x14.5), ale z napięciem trzeba dojechać aż do 1.425V, więc raczej nie ma to sensu.

Nie ruszałem na razie NB - chyba trzeba tam mnożnik zmniejszyć, nie wiem, czy to jakoś umożliwi dalsze OC, ale pewnie nie (?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym mierzysz temperatury po odblokowaniu? I jakie masz chłodzenie? Jeżeli używasz Speedfana to niestety muszę stwierdzić że temperatura CPU którą podaje jest tak realna jak to że Polska wygra zbliżające się Euro 2012. Po zmianie mojego Aurasa na Fortisa, nie odnotowałem żadnych! różnic w odczytach temperatur, zdziwiony zamontowałem na szybko boxa, wyniku mozna się domyślić, nie zmienił się i był (i jest nadal) taki jak piszesz, idle: 35-40, stres: trochę ponad 50.

 

Podejrzewam że to jakiś czujnik na mobo, ponieważ wskaźnik AUX rośnie i spada tak samo jak CPU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Procesor jest chłodzony SilentiumPC Spartanem z 2 wiatraczkami.

Tak, używam speedfana - próbowałem jakichś 3 innych rogramów, ale coś z nimi było nie tak (jużnie pamiętam co - jeden chyba lubił tylko intele, inny się krzaczył...)

Jeśli speedfan jest kiepski, to zerknę jeszcze wieczorem, jak to wygląda w evereście, o ile everest pokazuje temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokazuje ale nie wiem czy poprawnie po unlocku. Najlepiej byłoby skołować czujnik temp jakie są dodawane w tanich badziewnych budach. Temp odczytują dobrze, nie byłby to wartości 100% zgodne z rzeczywistą temp procka ale i tak lepsze niż to co jest teraz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takiego czujnika nie mam.

Z kolei programy jakoś sobie z odblokowanym prockiem nie radzą - w evereście temperatury nie widzę, nawet programik AMD nie potrafi jej poprawnie pokazać (!)

HW Monitor pokazuje (ale tylko całościową) i tam jest +- tyle samo, co w speedfan'ie.

Edited by Ar-ek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Postanowiłem dorzucić coś od siebie. Więc tak, dzisiaj dotarła do mnie przesyłka z AII X3 440 seria CACYC AC. Od razu postanowiłem odblokować 4 rdzeń. Komputer uruchomił się normalnie, a CPU-Z wykrywał procesor jako PII X4 B40 z L3. Zabrałem się za testowanie. Niestety moja radość długo nie trwała, bo OCCT już po 10min zaliczył pierwszy zwis. Za drugim razem podobnie. Myślałem, że przynajmniej L3 da się zatrzymać, więc odpaliłem kompa z CPU Active Core Control na 3 rdzenie. Niestety podczas testu również zwis systemu.

 

Nie ruszałem na razie napięcia, dlatego chciałbym zapytać czy ma sens jeszcze jakaś zabawa z tym procesorem czy raczej nic więcej z niego nie wycisnę.

Jakie max napięcie byłoby bezpieczne dla proca ?

 

Z góry dzięki za odpowiedź.

Edited by j2com

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam spartana i z odblokowanym rdzeniem mam temperatury w stresie dochodzace do max 42stopni (w te ostatnie upaly mialem max 48st). w iddle temperatura nie przekracza 34-5stopni. (mierzone speed fanem oraz HWMonitorem).

 

A co do procesora. uruchom rdzenie i odpal jakas gre. Mi OCCT zawiesza kompa po minusie stresu, a mimo to w normalnym uzytkowaniu i ze wszystkimi rdzeniami na 95-100% nie dzieje sie nic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

x3 i podgrzany orthosem i prime95. poczekalem, az temperatura sie ustabilizuje. wynik - 45stopni. ;)

 

http://img841.imageshack.us/img841/6083/fullf.jpg

 

Dopiero teraz (16:15 u mnie) czyli 10minut po zrobieniu screena wlaczyl sie drugi wentylator na Spartanie. Co oznacza, ze temperatura wzrosla do 46stopni. (zapomnialem wylaczyc prime i caly czas pracowal w tle. :P

16:16 i znowu przyjemne dla oka 36stopni. :]

 

Dodam, ze mam obnizone napiecie do 1,26V (na takim napieciu procesor jest stabilny z x4). W x3 moglbym odpalic go na 1,2V co jeszcze bardziej obnizylo by temperature.

Edited by Wulfisko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie nie ma szans na takie temperatury w stresie na tym chłodzeniu. Pewnie czujnik źle pokazuje.

Zmień napięcie cpu na 1.2V i sprawdź czy będzie stabilny.

 

 

Zmieniłem napięcie na te, które radziłeś i mam podobną sytuację jak użytkownik @Wulfisko. Komputer testowałem jednocześnie OCCT oraz Orthosem i w końcu po jakiś 40 minutach zaliczył reset, ale w normalnej pracy + jakieś gry od paru godzin jest stabilnie.

Temperatury jak pisałem w idle ok. 36 stopni, natomiast podczas wspomnianego testu ok 45. stopni (HWMonitor).

 

Tak z ciekawości, dlaczego akurat w tym wypadku pomogło obniżenie napięcia ? Pytam, bo w OC mało się bawiłem i to dla mnie raczej nowy temat. :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...