Skocz do zawartości
Dooku

Zestaw Do Oceny Ok 2,5 K

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw ogólnie do gier, na jakieś 2 - 3 lata

Procesor:

AMD Phenom II X3 720 /2.8GHz, 95W, BOX, Black, AM3/

Wentylator:

Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum

Płyta główna:

AsRock M3A780GXH/128M /AMD 780GX/

Pamięć RAM:

OCZ 2GB (2x1GB) 1333MHz CL6 Reaper

Dysk twardy:

Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

Karta graficzna:

Sapphire Radeon HD4870 Toxic 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out

Obudowa:

Cooler Master Elite 330 (Black)

Zasilacz:

OCZ StealthXStream 500W

Nagrywarka

LG GH22NS30 SATA SecurDisc 99 zł

Razem: 2522zł

Witam jestem nowy na forum i potrzebuje waszej opinii, praktycznie już jestem zdecydowany na zakup powyższego zestawu. Chciałbym jeszcze zapytać o wasze zdanie. Dodam że chce zostać przy jednej karcie Radeon, procesorze AMD i ddr3 (dysk ew. Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS] ale nie mogę się zdecydować), macie jeszcze jakieś propozycje co można poprawić w tym samym przedziale cenowym i prosiłbym o uzasadnienie ewentualnych zmian. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakiej rozdzielczosci grasz?

Dysk na HD502HI, bo jest droższy o ~20zł, a jest większy i cichszy

710 kręci się na podobne wartości jak 720, a jest tańszy.

Freezer Xtreme będzie ciszy.

Dlaczego nie am2?

Jak chcesz to mogę pomóc w oc proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jest ok, ale parę rzeczy można by poprawić. Np pamięci, 2x1GB jest mało opłacalne, na dysk uważaj na oznaczenia, jest HD322HJ i HD322IJ. Ten drugi jest zauważalnie gorszy. Pewnie posypią się opinie, żeby zmienił na Samsunga F2EG 500GB. jest on na jednym talerzu 500gb co zapewnia mu dużą szybkość, ale jego obroty to 5400rpm przez co jest jednak wolniejszy od 320gb i ma gorszy czas dostępu. Jego wydajność jednak jest w zupełności wystarczająca żeby postawić na nim system, jest bardzo cichy i chłodny a cena minimalnie wyższa. F1 jednak też jest niesłyszalny i dosyć chłodny. Będziesz musiał zdecydować czy wolisz trochę wolniejsze 500GB czy trochę szybsze 320GB. Procesor możesz brać X3 710, kręcą się tak samo a 710 jest znacznie tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję (ESC.pl) :

Procesor : AMD Phenom II X4 920 - 699 zł

Chłodzenie Procesora : AC Freezer Xtreme - 120 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO - 230 zł

Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB DDR5 Sonic Special Edition - 559 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 299 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł

RAZEM : 2471 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi polecono coś takeigo :

Esc.pl

----------------------------------------------------------------------------------

Procesor amd phenom II 710 - 470zł

karta graf. radeon HD4770 - 400zł - tutaj sam zdecydowałem,zeby <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 4770 zamiast 4850ddr3.

MOBO ASRock A780GXH/128M - 279 zł.

ram - OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper - 249 zł..

zasilacz - OCZ ModXStream Pro 500W - 299 zł.

HDD Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł.

= 1852 zł

----------------------------------------------------------------------------------

+ Cooler Master Elite 335 (Black) - 149zł

= 2001zł

+ Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum - 95 zł.

= 2096

+ ArcticSilver Arcitic Silver 5 - 25zł.

= 2121

chyba ze weźmiesz 4850 ddr5 super sonic special edition za +/- 520 zł to cie wyniesie ciut więcej ;)

Edytowane przez Stigma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wybrałeś ciekawy zestaw w zasadzie taki sam składam w tej chwili z jednym wyjątkiem jeśli nie zależy ci na crossfire zamiast Asrocka proponuję Gigabyte, w tej samej cenie: Gigabyte MA770T-UD3P, AMD 770, DDR3, SATA2, RAID, FW, GBLAN, ATX AM3. Mam porównanie tych płyt na zagranicznym portalu i Giguś wypadł lepiej oraz daje rok więcej gwarancji. Zestaw przyszłościowy i otwierasz sobie możliwość modernizacji np. AMD prawdopodobnie w 2010 r wprowdzi procesory 0,032 u, które raczej pod AM2+ nie pójdą ( bez kontrolera DDR2). Ewentualnie zastanowiłbym się nad jedną kostką 2GB 1333MHz CL6 Reaper i za ok pół roku jak stanieją dokupienie drugiej. Te Ramy z powodzeniem chodzą na 1600 MHz.

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AM3 nie ma teraz sensu. IMO decydujący wpływ ma tutaj SB, które jest po prostu takie samo, jak teraz przy AM2+. Przy takim samym SB dopiero przy spadku cen DDR3 będzie to w jakimś stopniu opłacalne. Zwłaszcza, że tego Gigabyte po prostu bym nie polecił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 GB 1333MHz CL6 Reaper (chodzi na 1600MHz) to wydatek ok 320 zł, 4GB dobrego DDR2 to wydatek 220 zł. Czyli DDR3 spadnie o 50 zł, szkoda na to czekać. Lepiej brać AM3 bo dla pozornej oszczędności 100 zł ( a może tylko 50) nierozsądne jest zostawać na AM2+ i za 2 lata mieć zamkniętą drogę do modernizacji peceta. Coż platforma AM2 kończy swój żywot i moim zdaniem jest to jedna z gorszych platform AMD (wiem to bo ją mam) i chodzi obecnie tylko dlatego że AMD daje do Phemomków II kontrolery DDR2. A pytanie jeśli praktycznie w tej samej cenie jest AM2 i AM3, to co lepiej kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź człowieku przestań.

4GB dobrego DDR2, to wydatek nie 220 zł, a 179 zł. Za 2 lata droga też będzie zamknięta. Jak było z AM2 i starszymi chipsetami nForce4? A popatrz teraz na SB.

A takie Phenomy II z kontrolerem DDR2 są teraz opłacalne - 920 jest 186 zł tańszy od 945.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA dostarczała pierwsze chipsety nForce4 w trzech wersjach: nForce4 (obsługa dysków SATA-150), nForce4 SLI i nForce4 Ultra, obsługujące 939-stykowe gniazdo procesora. Z założenia była pod platformę socket 939. Myślę że teraz Dooku sam podejmie decyzje po przeczytaniu opinii. A ja zwyczajnie czekam na rzeczowe argumenty a nie stereotyp że " AM3 się nie opłaca". OK kilka miesięcy temu może tak , ale teraz. Gdy wydaje się 2500 zł na peceta to dołożeni 4% za nową platformę się nie opłaca?

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przede wszystkim pamięci ddr3 będą lepsze niż obecnie , jeśli mam do wyboru ddr2 1066 cl5 i ddr3 1066 cl7 to myśląc logicznie kupuje ddr2 bo są lepsze , a to że dana płyta wspiera obecnie am3 nie oznacza wcale że za rok będą do niej pasować nowe procki (przykład mam pod nosem , moja płyta to asus p5gdc pro , lga 775 , ale max co mogę wpiąć to p4 , nawet najstarszy pdc nie wejdzie , powodem jest stary chipset , o ile się nie mylę to pierwszy na "nowej" podstawce)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ teneo

Jak dla Ciebie to jest stereotyp, to ja nawet nie będę z Tobą na ten temat dyskutował, bo widzę, że i tak do Ciebie nie dotrze, że AM2+ i AM3, to nie są platformy w podobnej cenie (choćby DDR3 są droższe). Phenom z kontrolerem DDR3 jest droższy (najtańszy X4 z DDR2, to koszt 669 zł, a DDR3 - koszt 885 zł). Z AM3 może być dokładnie tak samo, jak z 939 i AM2, czy AM2 i AM2+. Płyty z AM2 nie obsługują nowych procków (AM2+). Obecne DDR3 nie są najlepsze, a DDR2, to mogą dopiero podrożeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie uświadomiliście odnośnie mojego zestawu i opłacalności ddr3. Tak więc poczyniłem pewne zmiany

Procesor:

AMD Phenom II X3 710 /2.6GHz, 95W, BOX, AM3/

470 zł

Wentylator:

Arctic-Cooling Freezer Xtreme (socket 939,AM2, AM2+, LGA775)

120 zł

Płyta główna:

AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/

279 zł

Pamięć RAM:

OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper

249 zł

dysk twardy:

Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS]

190 zł

Karta graficzna:

Sapphire Radeon HD4870 Toxic 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out

699 zł

Nagrywarka DVD:

LG GH22NS30 SATA SecurDisc (black)

99 zł

Obudowa:

Cooler Master Elite 334 (black)

149 zł

Zasilacz:

OCZ ModXStream Pro 500W

299 zł

2554

zł brutto

I moje uzasadnienie, mam nadzieję że dobrze rozumuję. Płyta i ram które polecał Miguel707, gdyż ddr3 i AM3 się jeszcze nie opłaca. Wentylator i zasilacz lepsze żeby praca komputera była cichsza. Procesor zostawiłem gdzyż czytałem wiele pozytywnych opinii na jego temat i wydaję się dobrym rozwiązaniem między x2 a x4 oraz dobrze się kręci (z tego co wyczytałem). Karta grafiki, czyli to co może najbardziej gryźć w oczy, przeczytałem kilka jej testów i nie wypada jakoś źle może nie jest najlepsza pod względem jakość/cena ale na tle innych wypada nieźle jest ponoć cicha (a poza tym ten vapor-x jakoś mnie przyciąga :) i ładnie wygląda :D. Reszta to standard, duży dysk mi nie potrzebny, a z tego może raid0 z drugim takim zrobię.

I znowu to samo; który zestaw lepszy? Wydaje mi się że np. chcąc sprzedać za te 2 lata zest.1 chyba prędzej opchnę ddr3 nawet gorszej jakości niż ddr2 i am2+?

Jeszcze 2 pytania. Czysto teoretyczne.

1. Dlaczego Miguel707 poleca Phenom'a II X4 skoro w takich tanich zestawach jak ktoś chce 4 rdzenie to odrazu go ganią że po co to itd?

2. Czy w którymkolwiek z zestawów da się zrobić crossfire z Toxic'iem (kiedyś tam)

Przepraszam że tak was męczę już bym pewnie zamówił nr.1 tylko net mi padł i się trochę zglebiłem w lekturę offline. Dzięki za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy wydaje się 2500 zł na peceta to dołożeni 4% za nową platformę się nie opłaca?

Nie, nie opłaca. 4% od 2500 to jest 100zł, więc jak wiadomo na tym sie nie skończy bo za sam ram bedziesz musiał wiecej dołożyć a gdzie dobra płyta. Oczywiście bedzie to wiecej jak 4% ale za to chcesz dopłacac? Żeby tylko "nową platforme" mieć? Bo nawet wydajności wyższej nie uświadczy więc nie rozumiem po kiego czorta miałby dopłacać do nowej platformy, zastanów sie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm, najpierw radzę sprawdzić ceny

OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper 249 zł

DDR3 4GB 1333MHz Kingston (2x2GB) 251 zł

Gigabyte MA770T-UD3P 320 zł

A wg roadmapu AMD pod koniec 2010r ( powiedzmy na początku 2011) pojawią się procki 32nm tylko z obsługą DDR3. Będę chciał mieć to kupię i założę po warunkiem posiadania nowej platformy. Pod AM2+ muszę pozbyć się też płyty i ramu. Ot i oszczędność. Ale oczywiście szanuję wybór wszystkich forumowiczów, lecz staram się też zmusić do myślenia. A dalej nowa Windows 7 64 bit obsłuży znacznie więcej ramu ( powiedzmy za 2-3 lata), DDR2 będzie wtedy już przeżytkiem i raczej droższy niż obecnie. To prawda różnicy w wydajności pomiędzy DDR2 i DDR3 praktycznie nie ma.

Dodam jeszcze mój przypadek z połowy 2006 r. Pojawiło się wtedy AM2 i DDR2, lecz słyszałem podobne opinie, nie bierz jest drogie i wcale nie bardziej wydajne. Weź socket 939 z DDR wyjdzie znacznie taniej. Wziąłem am2 i jedną kostkę goodrama 512 MB bez naklejki jaki to ram( na ten okres wystarczyło). I okazało się że ta kostka w trybie auto podniosła się na 800MHz z CL4. Dziś praktycznie po trzech latach dalej kupuje się DDR2 800 MHz z CL4. Ciekawe jak wyglądałbym dzisiaj, gdybym posłuchał "dobrych rad" z DDR. Dodam jeszcze, że czytając różne fora trudno znaleźć posiadacza peceta, który nie chce czegoś zmienić w pececie, poprawić wydajność osiągi itp. Więc dlaczego rezygnować z tego i zostawać na starszej platformie. A jeśli chcę oszczędzić 100 zł to najlepszym sposobem jest pytanie o rabat. Zapewniam, że 90 % sklepów przy zakupie całego komputera i zapłacie gotówką udzieli takiego rabatu ( sam to robię).

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm, najpierw radzę sprawdzić ceny

OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper 249 zł

DDR3 4GB 1333MHz Kingston (2x2GB) 251 zł

Dlaczego jako przykład DDR2 podajesz takie drogie pamięci? Są znacznie tańsze i za 170zł można dostać, np. takie Corsairy jak ja mam a DDR3 podajesz za przykład najzwyklejsze kostki które pewnie mają kosmiczny CL...

Ciekawe jak wyglądałbym dzisiaj, gdybym posłuchał "dobrych rad" z DDR.

Byś wcale źle nie wyszedł bo od długiego czasu ten ram jest drogi już nie mówiąc że X2 na 939 są strasznie drogie. Niegdyś kupiłem X2 4200+ na 939 za 300zł a rok później sprzedałem go na Allegro za 315zł wiec jeszcze zarobiłem!

Ja tam wole świeższy sprzęt, za 2 lata to bedą lepsze płyty i standardy więc nawet gdybym był głupi i wziął DDR3 teraz (gdybym na przykład kupował kompa) to bądź pewien, że za te 2 lata i tak bym zmienił starą już płyte, i tak pewnie by postąpiła "większa połowa" userów... ;)

PS.

Dodam jeszcze mój przypadek z połowy 2006 r. Pojawiło się wtedy AM2 i DDR2, lecz słyszałem podobne opinie, nie bierz...

... no i sie okazało, że w te Twoje AM2 dziś Phenom II nie wejdzie bo potrzebuje AM2+. Nie zdziwiłbym sie jak by za 2 lata był AM3+ i znowu wyjdzie na nasze :D Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do DejwiT11

Podaje tak drogie ramy ddr2 bo właśnie kilka linijek wyżej Dooku proponuje żeby je kupić.

Za jakiś czas życzę sprzedaży AM2+ w cenie dzisiejszego kupna ( Proc ram i płyta to 1000 zł). Pewnie pójdzie też za 300 zł.

Jeśli wolisz świeższy sprzęt to dlaczego proponujesz starszy.

Miałem szczęście gdyż włożyłem procesor pod AM2+ a pod AM3 nie. Dzisiejsze Phenomki II do procesory pod platformę AM3 i tylko dołożony kontroler DDr2 daje kompatybilność. Jeśli tak będzie w przyszłości do pod AM3 włożę AM3+, ale pod AM2+ już nicc!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do DejwiT11

Podaje tak drogie ramy ddr2 bo właśnie kilka linijek wyżej Dooku proponuje żeby je kupić.

Za jakiś czas życzę sprzedaży AM2+ w cenie dzisiejszego kupna ( Proc ram i płyta to 1000 zł). Pewnie pójdzie też za 300 zł.

Jeśli wolisz świeższy sprzęt to dlaczego proponujesz starszy.

Miałem szczęście gdyż włożyłem procesor pod AM2+ a pod AM3 nie. Dzisiejsze Phenomki II do procesory pod platformę AM3 i tylko dołożony kontroler DDr2 daje kompatybilność. Jeśli tak będzie w przyszłości do pod AM3 włożę AM3+, ale pod AM2+ już nicc!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... no i sie okazało, że w te Twoje AM2 dziś Phenom II nie wejdzie bo potrzebuje AM2+. Nie zdziwiłbym sie jak by za 2 lata był AM3+ i znowu wyjdzie na nasze :D

Ile można, już chyba z 2 razy o tym pisałem. AM2 NIE BYŁO stworzone pod Phenomy!!!! Miało przygotować użytkowników do nowej podstawki i DDR2. Phenomy I mimo, że miały być na AM2+ to na wielu płytach AM2 działały. Phenomy II również by działały gdyby producenci wypuścili odpowiednie biosy. Nie zrobili tego bo na rynku była już masa płyt na AM2+, a na płytach AM2 wydajność była by ograniczona przez HT1. Ja też kupiłem AM2 mimo, że słyszałem, że epsze będzie 939. I wyszedłem na tym bardzo dobrze. Miałem procka, mobo i ram. Wymieniłem jedynie mobo i już mogę włożyć co tylko zechce (prócz ddr3). Stare graty zostały, nie musiałem ich zmieniać od razu. Gdybym miał 939 to ani procka ani pamięci do nowej płyty bym nie włożył i musiałbym kupić coś gorszego żeby zmieścić się w cenie za wszystko. Na to wszystko trzeba patrzeć z 2 stron. Na AM3 raczej na pewno będą działały nowe procki, więc będzie to wymiana jedynie CPU. A nawet jeśli by nie działały co jest mało prawdopodobne to stare procki będą śmigały na ewentualnej nowej podstawce, więc będziemy mogli wymieniać po kolej, najpierw mobo, potem cpu. Nie będzie trzeba wymieniać wszystkiego na raz. I o to tu głównie chodzi, bo wiadomo, że na chwilę obecną ddr3 nie daje nic lub prawie nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:

AMD Phenom II X3 720 /2.8GHz, 95W, BOX, Black, AM3/

PII 710 wystarczy. Jak by 705e potaniał to bym go polecił, ale jest zbyt drogi.

Pamięć RAM:

OCZ 2GB (2x1GB) 1333MHz CL6 Reaper

Pamięć 2*2GB albo choć 1*2GB a potem dokupisz drugą kość.

Dysk twardy:

Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

Samsung F2 500GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NeoMagNeT i teneo, każdy ma inne poglądy i myśle że nie bedziemy sie tu kłócić, każdy kupuje co uważa za słuszne ;) Ja od siebie tylko dodam, że kiedyś również miałem wybierać pomiedzy 939 i AM2. Wybrałem 939 i Bogu dziekowałem! Dlaczego? Rok później i tak zdecydowałem że chce zmienić na lga775 ze względu na niewystarczającą wydajność Athlonów X2, jak już pisałem procka na 939 sprzedałem z zarobkiem i ogólnie przejście na 775 (obecny komp) okazało sie opłacalne przez to, że nie musiałem wiele dopłacać, a kompa na AM2 bym sprzedał za połowe kwoty 939 i bym gorzej wyszedł. To tylko moja sytuacja, nie każdy chce i musi kompa co rok zmieniać ;) peace, pozdro :) Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że doszliśmy do porozumienia. Mam pewne zasady. Jeśli ktoś wybierze sobie określoną platformę to radzę mu najlepszy sprzęt na tej platformie. Dooku wybrał sprzęt na AM3, myślał przyszłościowo bo zgodzę się że AM2+ i AM3 wychodzą podobnie cenowo i wydajnościowo. AM3 daje możliwość modernizacji peceta.

A teraz do Dooku i odnoszę się do wybranego przez Ciebie sprzętu ( nie robiąc rewolucji w twoim sposobie myślenia)

Procesor:

AMD Phenom II X3 720 /2.8GHz, 95W, BOX, Black, AM3/ - jeśli znasz się na oc możesz wziąć wersję 710 jeśli nie jesteś ekspertem to 720 BE

Wentylator:

Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum - dobry wybór, wystarczający do tego procesora

Płyta główna:

AsRock M3A780GXH/128M /AMD 780GX/ - rozważ Gigabyte MA770T-UD3P, AMD 770, DDR3, SATA2, RAID, FW, GBLAN, ATX AM3 ta sama cena solidna sekcja zasilania i kondensatory , ACC, 3 lata gwarancji

Pamięć RAM:

OCZ 2GB (2x1GB) 1333MHz CL6 Reaper - jeśli nie stać cię na 2x2 GB lepiej weź jedną kostkę 2GB tych pamięci, za jakiś czas możesz dokupić drugą taką samą i będzie to lepszy config. Jednak upewnij się czy te pamięci zmieszczą się obok siebie ponieważ mają szerokie radiatory (ewentulanie rozważ te same ale w wersji platinium

Dysk twardy:

Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 - weź Samsung 500 GB, SATA/300, 16MB, NCQ Spin Point F2 EcoGreen rożnica w cenie to 15 zł

Karta graficzna:

Sapphire Radeon HD4870 Toxic 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out - zostawiam twój wybór, może taniej wyjdzie 4850 na DDR5

Obudowa:

Cooler Master Elite 330 (Black)- zostawiam twój wybór

Zasilacz:

OCZ StealthXStream 500W - dobry zasilacz

Nagrywarka

LG GH22NS30 SATA SecurDisc 99 z - podobno lepszy jest Samsung SH-S223F, AllWrite

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna:

Sapphire Radeon HD4870 Toxic 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out - zostawiam twój wybór, może taniej wyjdzie 4850 na DDR5

Taniej ale gorzej. Te radki słabiutko się kręcą i ponoć często padają. Lepiej zostać przy tym Sapphire.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi