v1ru5 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Witam, noszę się z zakupem lampy do mojego Nikona D80, narazie mam do niego kitowy 18-135, jedzie do mnie tele 70-300 vr i będę też myślał nad jakąś stałką portretową. Nie mam zielonego pojęcia o zew. lampach błyskowych. Nie wiem na co patrzeć i która firma lepsza (Metz, Nikon, Nissin czy inne). Będzie mi potrzebna do robienia portretów, trochę fotografia ślubna dla znajomych a także fotografowanie krótko trwających zdarzeń. Czas synchronizacji z wbudowaną lampą wynosi 1/200s, czytałem że z lampami studyjnymi przez fotocelę można uzyskać nawet 1/8000s (max możliwości aparatu to 1/4000). Ciekawi mnie czy w podobny sposób da się wykorzystać taką lampę dołączaną do aparatu (studyjny sprzęt bardzo drogi). Szukam czegoś tak do 500zł. Wspomóżcie radą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Używałem takiej przez jedno wesele - fajny sprzęt, ale nie do serii. http://www.allegro.pl/item660417222_nikon_sb_28.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Też muszę kupić lampę, ale po wstępnym zorientowaniu się stwierdziłem, że nie ma sensu kupować prowizorki i trzeba zainwestować trochę więcej. Najlepszym wyborem wydaje się Metz 48 AF-1 digital, bo później już przeskok cenowy jest ogromny, a ta lampa do zastosowań nieprofesjonalnych powinna wystarczyć w 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Albo dolozyc troche do czegos z serii SB-600/800/900 i bawic sie w CLS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 heh, i tak z 500 zrobiło się 1500zł, można było to przewidzieć. W sumie można by dołożyć do SB-600, chyba że znajdę coś tańszego posiadającego tryby HSS i żeby się dało ją wyzwalać flashem wbudowanym w aparat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) Albo dolozyc troche do czegos z serii SB-600/800/900 i bawic sie w CLS.Może się mylę, ale Metz ma autorski system, który jest równie zaawansowany (nie korzystają z CLS, bo kiedy opracowali swój system to CLS jeszcze nie było). Na forum nikona można znaleźć wiele rzeczowych porównań lamp nikona i metza Edytowane 21 Czerwca 2009 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 heh, i tak z 500 zrobiło się 1500zł, można było to przewidzieć. W sumie można by dołożyć do SB-600, chyba że znajdę coś tańszego posiadającego tryby HSS i żeby się dało ją wyzwalać flashem wbudowanym w aparat.To moze jakas tania lampa + fotocela, jesli wyzwalanie ma byc lampa wbudowana? @skinny500 - nie wiem, byc moze. Nie interesowalem sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...