Ghost991 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 (edytowane) Witam. Postanowiłem, że tym razem będzie to modyfikacja związana z chłodzeniem pamięci. Materiały użyte do chłodzenia: Pleksi, miedź :))) Oczywiście wszystko zaczyna się od trasowania - w tym wypadku mazakiem :) Wymiary górnej obudowy to 14.3cm x 10 cm x 5mm Trzeba było ciąć - wyrzynarka nóż do metalu najwolniejsze obroty A teraz spójrzcie na krawędzie od razu po cięciu - brak jakiegokolwiek szlifu :) - sam się zdziwiłem Przyszła pora na trasowanie otworów na wentylatory ( 2x Sunon PMD1206PMB1A ) I znów cięcie tym razem otwornicą, ponieważ wyrzynarka nijak nie chciała mi się złożyć przy tak małych otworach Kolejną rzeczą był projekt nóżek do podtrzymywania chłodzenia. Nóżki zostały również wykonane z pleksi 5mm. Tutaj już gotowy zestaw części do samodzielnego montażu :) Zostało jeszcze wywiercenie otworów pod śruby montażowe wentylatorów oraz otwory na diody LED którymi całe chłodzenie zostanie podświetlone :) Radiatory na pamięć będą wykonane z miedzi. Wymiary to: 12,5 cm x 4 cm x 0.5 cm Kawałki będą po nacinane od góry co 5mm na głębokość 2cm. Następnie jak mi się uda kawałki powykręcam o kilka stopni Niedługo kolejne porcje fotek Edytowane 22 Czerwca 2009 przez Ghost991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaGe Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Nie za mało zostawiłeś przestrzeni pomiędzy dziurami na wentyle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zaprojektuj lepiej kontener na LN2 albo suchy lód ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Trochę dziwne wentylatory chcesz zastosować, deczko głośnawe ;) IMHO lepiej by wyglądało coś jak Akasa Amber i podświetlenie coś by dało, w tych Sunonach to się mija z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Następnym razem spróbuj brzeszczotów do plexi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Nie za mało zostawiłeś przestrzeni pomiędzy dziurami na wentyle?Wentyle wchodzą idealnie Trochę dziwne wentylatory chcesz zastosować, deczko głośnawe icon_wink2.gifChłodzenie będzie stosowane tylko przy overclockingu, dlatego zdecydował się na te właśnie wentylatory :). Będzie głośno wiem, ale i bardzo chłodno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Budowa radiatorów na pamięci Wszystko zaczęło się od zakupu płaskownika CU 550mm długości 40mm szerokości i 5mm grubości. Mała przymiarka do pamięci: Jakoś mi to jeszcze ze sobą w żaden sposób nie grało :). Płaskownik został podzielony na 4 kawałki po 125mm: Przymiarka dociętego kawałka: a teraz dwóch kawałków: No cóż do jakiś marnych miedzianych radiatorów z miedzi to nie należy :) Komplet: Jako, że na radiatory będzie zastosowany nawiew więc przydały by się "żeberka" otóż już: Trasowanie: Nacinanie: Wycinanie: Tak otóż właśnie prezentuje się moja pamięć teraz :) - czyż nie pięknie jej w miedzianym stroju??? Oczywiście radiatory zostały wyszlifowane na części która styka się z modułami pamięci: To był skromny szlif ( woda ) 120-600-1200-2000. Myślę, że taka gładkość powinna wystarczyć dla pamięci. Zastosowana taśma to 3M: Tutaj już w pełni okazałości 4 sztuki home made :) Małe porównanie z oryginalnymi radiatorami Mushkin: Dual Pack CU : Prezencja pamięci na płycie głównej ( jakiejś ) : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 chyba dwie szt. nie bardzo wchodzą ;> albo kiepsko trasujesz albo przy cięciu cos % ;) ale licza się checi i dobra zabawa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Pamięci będą w Dualu więc wejdą :) Co do cięcia nie wiedziałem, że miedź jest taka trudna w obróbce To ma chłodzić - wyglądać też ale najważniejsze chłodzić Dzięki za opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Miedź jest cholernie ciężka w obróbce, jak na ręczną robotę to wygląda bdb. Jedyne zastrzeżenia mam do grubości blachy - 2 mm byłaby idealne, bo sama grubość nic nie daje jeśli chodzi o odprowadzanie ciepła (nie zwiększa powierzchni). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Nie wiedziałem - dzięki za info Ale i tak na składzie był tylko 5mm więc pewnie taki bym wziął tak czy inaczej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 (edytowane) ponawiercają radiatory w taki sposób aby z góry do dołu ( w kierunku już wykonanych nacięć :) ) były żłobienia, nawierć to jakimś 1,5 mm wiertłem na głębokość 3mm efekt będzie piorunujący. Edytowane 1 Lipca 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Wchodząc w temat myślałem, że ktoś w końcu opracował kontener na suchy lód. Trochę sięzdziwiłem widząc kolejne radiatory do chłodzenia powietrzem. Oczywiście nie ujmuję twojej pracy, wygląda to wszysto ładnie. Natomiast nie koresponduje z tytułem tematu zupełnie. Proponuję, YARC - Yet Another Ram Cooler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...