Skocz do zawartości
Cinek91

Windows Nie ładuje Się

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Dzisiaj próbowałem włączyć komputer jednak zamiast ekranu bootowania Windows zobaczyłem taką informację:

"Nie można załadować systemu Windows, ponieważ nie ma pliku rejestru systemowego lub jest on uszkodzony"

Nie pomaga uruchomienie w trybie awaryjnym, uruchomienie z poprzednimi prawidłowymi ustawieniami a nawet naprawa systemu z płyty instalacyjnej Visty ;(

POMOCY !!

Edytowane przez Cinek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Dzisiaj próbowałem włączyć komputer jednak zamiast ekranu bootowania Windows zobaczyłem taką informację:

"Nie można załadować systemu Windows, ponieważ nie ma pliku rejestru systemowego lub jest on uszkodzony"

Nie pomaga uruchomienie w trybie awaryjnym, uruchomienie z poprzednimi prawidłowymi ustawieniami a nawet naprawa systemu z płyty instalacyjnej Visty ;(

POMOCY !!

tez tak kiedys miałem i nie wiedziałem co zrobic to na nowo zainstalowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że najprościej będzie ponownie zainstalować system.

Jeśli posiadasz ważne pliki na partycji z windowsem wyjmij dysk i zanieś go do znajomego, lub do drugiego komputera ;)

Przekopiuj to co ważne i instaluj windowsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed logiem Windows wciskaj F8, jak pojawi się menu, to spróbuj "Ostatnia znana dobra konfiguracja".

Ewentualnie włącz konsolę odzyskiwania z płyty instalacyjnej. Poszukaj w katalogu Windows kopii zapasowej rejestru. Może być katalog LastGood lub ostatecznie Repair, lecz przy tej drugiej opcji tracisz zainstalowane aplikacje i sterowniki - rejestr jest czysty jak zaraz po instalacji systemu. Były jeszcze jakieś inne kopie, ale nie pamiętam ścieżek. Szukaj plików: default, sam, security, software i system (wszystkie bez rozszerzeń!). Bierz te z najnowszą datą. Kopiujesz je do system32\config.

PS. Zauważyłem w system32\config kopię rejestru w postaci plików o rozszerzeniu .sav - spróbuj je skopiować na te bez rozszerzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dysk jest na sata to sprawdż kabel sygnałowy.Zdarza się, że w skutek wyginania i układania w obudowie może zostać uszkodzony.

Również proponuję to sprawdzić, wtyczki w kablach sata (te zwykłe bez zatrzasku) bardzo słabo się trzymają i zazwyczaj są kiepskiej jakości, mógł Ci się po prostu rozłączyć ścieżki pomiędzy kablem a złączem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi