Skocz do zawartości
DziubekR1

Matx Hdmi Mediacenter

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym sobie zmontowac jakis mniejszy komp do filmow z HDMI, nie planuje az tak malego jak ten ITX, tylko cos w stylu mATX i mam pare pytanek. Sprzet to:

Płyta - Asus P5N-EM-HDMI mATX -140zl

Proc - E2140 lub E5200. Mam oba, wiec zobacze czy E2140 nie bedzie sie grzal zbytnio - E2140 100zl

Ram - 2x1gb za 50zl wyrwalem

Buda - tu pojawia sie pierwsze pytanie. Czy lepiej zrobic samemu, czy moze wykorzystac cos gotowego. Myslalem nad Dellem GX150 (240, 270 itd.), tak to wyglada http://www.comercialsmr.com/catalog/images...ll-GX240D-c.jpg . Te obudowy sa na allegro za grosze, nawet po 20zl, a podejrzewam ze po lekkich przerobkach moglaby sie nadac. Co myslicie ??

Dysk - tutaj drugie pytanie. Patrze raczej w strone 2,5" ewentualnie moze nowy Samsung 500GB 5400. Chodzi o to, ze ma byc zero wibracji i ma byc cichy. Z tego co widze, to dyski 2,5" do laptopow sa nieco tansze niz PCtowe. Czy one maja jakies inne wejscia, czy mozna jednak smialo brac ?? Jak to jest z zasilaniem takiego dysku z lapa w PCecie ??

Zasilacz - no tu nie mam koncepcji, ale cos bym wymyslil. Byle jak najtanszy, Delty na allegro za grosze sa do dostania.

Chlodzenie - zrobie cos takiego jak w poprzednim projekcie ITX Maniakalnego. Na proca poleci radiator z boxa, a na niego bedzie wial Acutake 120mm, na ktorego wytne dziure w budzie.

Z gory dzieki za jakies wskazowki.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym sobie zmontowac jakis mniejszy komp do filmow z HDMI, nie planuje az tak malego jak ten ITX, tylko cos w stylu mATX i mam pare pytanek. Sprzet to:

Płyta - Asus P5N-EM-HDMI mATX -140zl

Proc - E2140 lub E5200. Mam oba, wiec zobacze czy E2140 nie bedzie sie grzal zbytnio - E2140 100zl

Ram - 2x1gb za 50zl wyrwalem

Buda - tu pojawia sie pierwsze pytanie. Czy lepiej zrobic samemu, czy moze wykorzystac cos gotowego. Myslalem nad Dellem GX150 (240, 270 itd.), tak to wyglada http://www.comercialsmr.com/catalog/images...ll-GX240D-c.jpg . Te obudowy sa na allegro za grosze, nawet po 20zl, a podejrzewam ze po lekkich przerobkach moglaby sie nadac. Co myslicie ??

Dysk - tutaj drugie pytanie. Patrze raczej w strone 2,5" ewentualnie moze nowy Samsung 500GB 5400. Chodzi o to, ze ma byc zero wibracji i ma byc cichy. Z tego co widze, to dyski 2,5" do laptopow sa nieco tansze niz PCtowe. Czy one maja jakies inne wejscia, czy mozna jednak smialo brac ?? Jak to jest z zasilaniem takiego dysku z lapa w PCecie ??

Zasilacz - no tu nie mam koncepcji, ale cos bym wymyslil. Byle jak najtanszy, Delty na allegro za grosze sa do dostania.

Chlodzenie - zrobie cos takiego jak w poprzednim projekcie ITX Maniakalnego. Na proca poleci radiator z boxa, a na niego bedzie wial Acutake 120mm, na ktorego wytne dziure w budzie.

Z gory dzieki za jakies wskazowki.

Projekt Maniakalnego syci...

natomiast co do twoich pytań do dysku musiałbyś dokupić przejściówkę (takie coś --> http://allegro.pl/item659974214_adapter_pr...3_5_f_vat.html)

procek nie grzeje się mocno i box z takich wentylem starczy spokojnie w 100%...

zasilacz wszystko zależny co tam chcesz wrzucić ale to co proponujesz styknie raczej

buda chyba większa satysfakcja jak zrobisz sam i rozplanujesz wszystko jak ci się spodoba bo te gotowce to ani ładne ani dobrze zrobione

Edytowane przez madmax57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski 2,5 cala na sata mają te same wyprowadzenia co ich 3,5 calowe odpowiedniki, więc nie jest potrzebna przejściówka.

W przypadku dysków z "interfejsem" pata patrz post madmax57`a.

Co do obudowy, to musisz zweryfikować na sucho (płytka+dysk+cooler i ogólnie chłodzenie+zasilacz+inne ciach!łki) jakie wymiary wewnątrz będą Tobie potrzebne i ewentualną budę do przeróbek pod nie kupować.

Jeśli o zasilacz chodzi, poszperaj ile takie zestawik będzie ciągnął i dobierz coś z lekkim zapasem. Miej również na uwadze czy będzie pasował do obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowy od GX-ów są wg. mnie za duże, da się do nich dopasować normalne komponenty, robiłem cos takiego w GX260. Jak masz smykałkę majsterkowicza to możesz spróbować zaadaptować jakąś skrzynkę (jakieś AV z odzysku), lub zmajstrować samemu. Dysk i napęd właśnie laptopowe SATA. Zasilacz np. Chieftec 270W są krótsze niż normalne ATX, lub Mode Com mikro atx, musiał byś się rozejrzeć.

BTW pytanie pasowało by raczej do nowego wątku ;)

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie boj nic, nowy watek bedzie, jak tylko zrobie pierwszy krok ;) Teraz jeszcze mam sesje (budownictwo...) wiec nie mam kiedy sie po [gluteus maximus] podrapac i narazie skupuje sprzet.

jesli nie masz zamiaru wykorzystac slotów pci-e ani pci polecam plyte zotac 630i-itx(ma dsub + dvi @ hdmi)(dual hdpc) a jest w podobnej cenie co ten asus

mozesz jeszcze zapolowac na matx gigabyte'a z tym samym chipsetem/grafą co 630i-itx (matx ostatnio poszla na lolegro chyba za 140zł)

Ja sam uzywam 630i + e7200 +2gb ramu + pico psu + 2,5" 5400rpm w sqd

wszystko w budzie itx no1 rev2.0 slim :wink:

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzylem za Zotacem, ale niestety na allegro to juz jej dawno nie widzieli, nawet w zakonczonych nic nie bylo. Poza tym, to czy przypadkiem jesli zastosuje przejsciowke z DVI na HDMI to nie bede musial osobnym kablem puszczac dzwieku ? Bo HDMI leci z dzwiekiem, a znowu w DVI chyba dzwieku nie ma. No i Asusa juz mam w chacie. Tak czy siak jak bym cos znalazl ciekawego, to Asusa zawsze mozna pogonic, dla mnie to chwila moment, bo u mnie sprzet sie czesto zmienia. Narazie pomysle pod niego. Spodobal mi sie pomysl z buda z AV, jak zakoncze ta pier... sesje to na spokojnie popatrze za czyms nieduzym. Ten Chieftec 270W wyglada tez fajnie, maly skubaniec, tylko znowu nie wiem czy to za mocny sprzet nie bedzie. Tu wystarczy tak naprawde 150W bo grafy PCIex nie bede tu dawal. To ma odtwarzac filmy MKV i byc tylko do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu wystarczy tak naprawde 150W bo grafy PCIex nie bede tu dawal. To ma odtwarzac filmy MKV i byc tylko do tego

Ja mam Zotac 630i , do tego E5200 (poszedł nawet bez bólu na 3 GHz), dysk Samsung 80 GB ATA (żre więcej pradu niz 2,5") oraz nagrywarke DVD.

Całość zasila Seasoncs 145W kupiony na allegro za 9.90zł - musiałem tylko pomajstekować przy wtyczce gdyż było tylko 20pin - ze starego zasilacza wziałem całą wiązke 24 pin i przelutowałem kabelek po kabelku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Zotac 630i , do tego E5200 (poszedł nawet bez bólu na 3 GHz), dysk Samsung 80 GB ATA (żre więcej pradu niz 2,5") oraz nagrywarke DVD.

Całość zasila Seasoncs 145W kupiony na allegro za 9.90zł - musiałem tylko pomajstekować przy wtyczce gdyż było tylko 20pin - ze starego zasilacza wziałem całą wiązke 24 pin i przelutowałem kabelek po kabelku.

630i i 9300itx zotaca

działa ok z 20 pinową wtyczką ;)

wiec duzo roboty na nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała poprawka - mam 610i

No cóż....skąd miałem wiedzieć, że działa na 20 pinach....hi

A zasilacz to mATX Seasonics 145W z allegro za 9.90 zł a obudowa to jakaś TF1 za około 40 zł też mATX i komputerek nawet zgrabnie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://4speed.pl/index.php?stan=opis&id_towaru=8185

Zasilacz mATX Chiefteca 350W mogę ci za 90 zł załatwić.

Ta wyglada bardzo fajnie. Ciekaw jestem jaka ona duza. Narazie to mam pier... praktyki od rana do wieczora wymieszane z drugimi terminami egzaminow, wiec nie mam kiedy podleciec, ale jak sie uspokoi to bym wpadl zobaczyc.

A co do zasilatora, to czy przypadkiem ten Forton http://allegro.pl/item673723222_zasilacz_a..._pentium_4.html nie jest wielkosci tego Chiefteca mATX ? Bo ciezko mi ocenic z tej perspektywy.

Juz prawie wszystko mam, jutro powinien byc E5200 i na dniach odbieram WD 320GB 2.5" z lapa za 150zl z wyrwalem.

EDIT:

http://allegro.pl/item672969628_zasilacz_d...00dt_gw_fv.html - ta Delta tez niezle sie prezentuje, ale te 4A na 12V troche martwi. Czy to sobie aby napewno by dalo rade ze sprzetem. Tutaj chyba nawet to samo w smiesznej cenie http://allegro.pl/item673724651_zasilacz_h...p_120_125w.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item672969628_zasilacz_d...00dt_gw_fv.html - ta Delta tez niezle sie prezentuje, ale te 4A na 12V troche martwi. Czy to sobie aby napewno by dalo rade ze sprzetem.

IMHO wysypie się przy pierwszym lepszym obciążeniu proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem mala przeprawe z gosciem z forum, ktory mi E5200 przez miecha nie wyslal i w koncu nie wyslal, wiec kupilem Celerona 430. Razem z chipsetem NVidii powinien sobie spokojnie dac rade z MKV, a i zimny z tego co czytalem. Mam juz prawie wszystko, zostalo mi do kupienia zasilacz i jakas obudowa.

W sumie jak tak patrze u siebie na dekoder Nki (bialy), to taka obudowa nadawala by sie idealnie, ale ze raczej nie dostane takiej fajnej budy Nki w bialym kolorze, to szukam w odwarzaczach DVD. Te starsze modele, ktore juz nie widza DiVXow, to chodza na allegro po 30-40zl, a obudowy maja bardzo zacne i nadawaly by sie idealnie. Np. cos takiego http://allegro.pl/item692133497_dvd_philip...in_hungary.html , to pierwsza lepsza, jako przyklad. Tam gdzie tacka DVD, wstawiam DVD SLim z laptopa i gitara. No chyba, ze moze da sie takie DVD "przerobic" do odwarzania danych ?

No i kwestia zasilacza, same wielkie krowy na allegro... z tym bedzie najwiekszy klopot, bo jak sprawdzilem sobie, to sam komp to bardzo maly jest, jeszcze ten dysk 2,5" idealnie sie wkomponowal na zlacza PCI. Wszystko by ladnie sie upchnelo do budy wielkosci dekodera Nki (ten bialy), ale zasilacza to tam ni ch... nie wcisne...

EDIT:

Jutro wstawie pierwsza fote jak sie sprzecik prezentuje, pozniej beda nastepne jak juz dostane bude z zasilka i cos zadzialam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz miał obudowę os sprzętu AV to do środka powinieneś zmieścić samą płytkę z zasilacza (wysokość tego ok 6 cm). Jak byś się jeszcze nad nim popastwił to można w nim zmienić radiatory i uzyskać dodatkowe cenne milimetry ;) Tylko potrzebował byś sprawny zasilacz nie grzejący się zanadto.

Myślę że do takiej obudowy wejdzie Ci normalna nagrywarka dvd, zabawa z przerabianiem tego co jest w odtwarzaczu nie ma sensu, bo to tylko odtwarzacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecane fotki:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Calosc nawet zgrabnie sie prezentuje, wszystko jest mniej wiecej rownej wysokosci, zostala mi do upolowania obudowa i zasilacz. Zastanawiam sie tez jak mozna by przymocowac ten dysk na zlaczach PCI, bo mi raczej nie beda potrzebne (ostatecznie jedno pod karte WiFi, ale to nie jest niezbedne).

EDIT:

I przy okazji, bo bardzo spodobalo mi sie XBMC -

. Moje pytanie jest takie, czy da sie taki bajer ustawic w ten sposob, zeby wlaczajac tego kompa bylo tylko i wylacznie to XBMC ?? Chodzi mi o to, czy da sie to wstawic jakos tak, zeby nie trzeba bylo uruchamiasc Windowsa, czy Linuxa i dopiero poten XBMC, ale zeby to bylo samo na kompie i reszta dysku to filmy. Wciskam Power, ekran post standardowo, a po nim odrazu wlacza sie XBMC. Czaicie mnie ? :P Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDD możesz przykręcić do obudowy, najpierw ją skombinuj a potem będziesz się martwił pomieszczeniem tam wszystkiego ;)

Odnośnie XBMC, wydaje mi się że to poprostu program który robi różne fajne rzeczy ;) Najprościej odpalić konsolę Linuxa i z niej XBMC, jeśli programik jest naprawdę taki fajny myślę że to zda egzamin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie tez jak mozna by przymocowac ten dysk na zlaczach PCI, bo mi raczej nie beda potrzebne (ostatecznie jedno pod karte WiFi, ale to nie jest niezbedne).

Ja zmotałem tak:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Teraz myślę nad paczką, ale co dzień, to nowe pomysły. Ostatnio stanęło na tym, żeby była podobna do optiPlexa 160

Edytowane przez m4r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tam siedzi Celeron który mało się grzeje i małą żre prądu to możesz zastosować zasilacz typu Pico-PSU - wtykasz w gniazdo ATX w płycie małą płytkę a na zawnątrz gdzieś za szafką leży zwykły zasilacz 12V/5A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde nie moge przypolowac zadnej fajnej budy do tego. Sa fajne, ale nie miesci sie wentyl 12cm ktory ma na to wiac, albo jak sie juz zmiesci, to budy strasznie szerokie. A co do zasilki za szafa, to raczej odpada, chce to zrobic na TIP TOP, wszystko ma byc w srodku i ma byc to mobilne, biore pod pache i zawijam sprzet. Dlatego jak sie wkur... to wytne z plexi, tylko gdzie ja u siebie taka fajna dymiona jak w projekcie ITX byla dostane ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde nie moge przypolowac zadnej fajnej budy do tego. Sa fajne, ale nie miesci sie wentyl 12cm ktory ma na to wiac, albo jak sie juz zmiesci, to budy strasznie szerokie. A co do zasilki za szafa, to raczej odpada, chce to zrobic na TIP TOP, wszystko ma byc w srodku i ma byc to mobilne, biore pod pache i zawijam sprzet. Dlatego jak sie wkur... to wytne z plexi, tylko gdzie ja u siebie taka fajna dymiona jak w projekcie ITX byla dostane ?

Eee... ale zasilacz laptopowy obok takiego kompa to naprawdę niewiele. Wygląda w sumie jak większy dławik na kablu, a są plusy - do kompa leci o wiele cieńszy kabel niż standardowy gruby 3-żyłowy, a i gniazdko mniejsze, i w ogóle...

Dymione plexi są zwykle w agencjach reklamowych. Ścinki za free czasem dają. A momentami możesz jeszcze zrobić projekt, to laserem pojadą od razu za grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaaa jak laptopowy sie da, to ja łykam taki pomysl. Myslalem o tym, ale bylem pewien, ze to nie przejdzie bo na swoim laptopowym zasilaczu mam napiecie 19V i myslalem, ze to do PCta nie ma ch... :P Jak cos takiego zaadaptowac do PCta ? I wystarczy byle jaki zasilacz z lapa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no 19V nie przejdzie chyba ze na specjalnym PICO PSU ktory jest droższy nic normalny pico + 12V kostka

na pico z adapterem 12V musisz wydac conajmniej 200zł, niestety za wielkośc się płaci

W tym wypadku za małość ;) W swoim lapie mam 19V - 3,14A, jesli by to przeliczyc tak jak na PCcie, to wychodzi 19x3,14 = ok. 60W. W sumie tyle by mi styklo, tylko pytanie czy da sie do takiej zasilki z lapa zastosowac jakas przetwornice, czy cos ? No i co z kablami ? Teoretycznie przeciez sprzet w lapie jest taki sam, procesor, ram, dysk, wiec jak to jest tak podlaczone wszystko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wypadku za małość ;) W swoim lapie mam 19V - 3,14A, jesli by to przeliczyc tak jak na PCcie, to wychodzi 19x3,14 = ok. 60W. W sumie tyle by mi styklo, tylko pytanie czy da sie do takiej zasilki z lapa zastosowac jakas przetwornice, czy cos ? No i co z kablami ? Teoretycznie przeciez sprzet w lapie jest taki sam, procesor, ram, dysk, wiec jak to jest tak podlaczone wszystko ?

nie wiem czy przeczytałes to co napisałem

mozesz kupic zasilacz PICOPSU np na 14-25V czyli bedziesz mógł uzyc zasiacza od laptpa 19V

przykładowa cena http://allegro.pl/item707867625_zasilacz_p...itx_car_pc.html

270zł

za 220 kupisz juz normalny picopsu 120W razez ze 100W adapterem do tego

po drugie 60W nie da rady, moj 80W grzeje sie cholernie podczas 100% obciązenia prca 65W load, 60W zasiłka to max do atoma moze

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi