polii Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 No właśnie pamięci to Sdramy 133 , na 100 chodzą nawet na 2,5/7,2,2 timingach a na 133 nie działają nawet na 3,7/9,3,3. W czym problem? Jak ustawie ram na 133 to wykrywa mi w bosie tylko 200mb zamiast 256. Może jedna z kostek jest uwalona(chociaż to wykluczam bo wtedy na 100 też by nie działały), a może coś nie tak z zasilaczem bo to jakiś Noname który dość znacznie zaniża napięcia. Niestety nie mam gdzie sprawdzić tych pamięci ani zasilacza dlatego proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polii Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Temat stary ale znowu mam ten problem więc ponawiam pytanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Napisz jakoś po ludzku o co chodzi. Ile masz tych pamięci? 1x256, 2x128 czy 4x64 . Wszystkie moduły są identyczne? Co to znaczy "dosc znacznie zaniza napięcia"? Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Możesz już nie odpowiadać. Ta płyta obsługuje w trybie 133MHz tylko jedna pamięć dwustronną. Jeśli masz dwa moduły dwustronne, to na 133 nie będzie chodziło poprawnie... Przy jednym module dwustronnym, albo dwóch jednostronnych nie ma problemu. Sprawdź FSB133 z jedną pamięcią, najlepiej programem Memtest86. AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polii Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Tylko że ja mam jedną kość jednostronną :? A na 133 nawet się nie bootuje więc memtest odpada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Daj na 100MHz i odpal test, jeśli wykaże błędy to będzie jasne. Tylko nie 5 minut, a co najmniej dwie godziny i to przy najszybszych ustawieniach pamięci. Możliwe że ta płyta obsługuje przy 133 tylko 256 w jednym module, nigdzie w internecie nie znalazłem modułów 512 do tej płyty. Ciekawe że w sklepach internetowych proponują tylko 2x256 ( np. tutaj , ale sprawdziłem w kilku innych). AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polii Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Podkręciłem proca na magistrale 118 -timingi ustawiłe najlepsze jakie były 2,5/7,2,2 i nie pojawił się zaden błąd ale na 120-5 jest loteria zabootuje się albo nie a na 126 już tylko reset cmos pomaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Ale to niekoniecznie pamięć, nie wiem jak na tej płycie robiony jest podział częstotliwości PCI/AGP. Przy 133 napewno jest 33/66, ale przy niższych? Ja bym sprawdził tą pamięć na innej płycie, może po prostu się "nie lubią" (pamięć -> płyta)??? Równie dobrze procesor albo któraś karta mogą nie wytrzymywać przetaktowania AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...