Skocz do zawartości
polii

Zasiłka siada -pamięci nie chodzą na nom. czest.?

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie pamięci to Sdramy 133 , na 100 chodzą nawet na 2,5/7,2,2 timingach a na 133 nie działają nawet na 3,7/9,3,3. W czym problem? Jak ustawie ram na 133 to wykrywa mi w bosie tylko 200mb zamiast 256. Może jedna z kostek jest uwalona(chociaż to wykluczam bo wtedy na 100 też by nie działały), a może coś nie tak z zasilaczem bo to jakiś Noname który dość znacznie zaniża napięcia. Niestety nie mam gdzie sprawdzić tych pamięci ani zasilacza dlatego proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz już nie odpowiadać. Ta płyta obsługuje w trybie 133MHz tylko jedna pamięć dwustronną. Jeśli masz dwa moduły dwustronne, to na 133 nie będzie chodziło poprawnie... Przy jednym module dwustronnym, albo dwóch jednostronnych nie ma problemu. Sprawdź FSB133 z jedną pamięcią, najlepiej programem Memtest86.

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj na 100MHz i odpal test, jeśli wykaże błędy to będzie jasne. Tylko nie 5 minut, a co najmniej dwie godziny i to przy najszybszych ustawieniach pamięci. Możliwe że ta płyta obsługuje przy 133 tylko 256 w jednym module, nigdzie w internecie nie znalazłem modułów 512 do tej płyty. Ciekawe że w sklepach internetowych proponują tylko 2x256 ( np. tutaj , ale sprawdziłem w kilku innych).

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to niekoniecznie pamięć, nie wiem jak na tej płycie robiony jest podział częstotliwości PCI/AGP. Przy 133 napewno jest 33/66, ale przy niższych? Ja bym sprawdził tą pamięć na innej płycie, może po prostu się "nie lubią" (pamięć -> płyta)??? Równie dobrze procesor albo któraś karta mogą nie wytrzymywać przetaktowania

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...