jareqsz Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Doszły mnie słuchy, że Amd ma w niedalekiej przyszłości wypuścić na rynek nowe procesory 6-rdzeniowe (ponoć nawet już zaprezentowali serwerowe sześciordzeniówki), które będa korzystać z gniazda AM3. Ponadto wiadomo już, że Amd ma wypuścić szybsze niż dotychczas procesory 4-rdzeniowe z rodziny Phenom II X4 <_< . Jakby tego było mało przedstawiciele Amd zapowiadają, że AM3 jeszcze przez długi okres utrzyma się na rynku w porównaniu do LGA 775 które na rynku gości już od dość długiego czasu i najprawdopodobniej niedługo zakończy swój żywot. Stąd moje pytanie czy warto już inwestować w AM3 jeśli tak to jakie płyty są godne polecenia (oczywiście w rozsądnej cenie)?. Jeśli macie już jakieś informacje i rady na temat AM3 to proszę podzielcie się nimi :wink:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Według mnie warto w pewnych granicach cenowych. A dobre płyty pod AM3 to np ASRock M3A780GXH i Gigabyte GA-MA770T-UD3P. Są w rozsądnych cenach i prezentują dobre możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 W takim razie czy wszystkie Phenomy II są kompatybilne z AM2+ i ddr2 czy są jakieś wyjątki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Jak narazie z AM2+ są kompatybilne wszystkie Phenomy II, z AM3 wszystkie prócz modeli 920 i 940. Czy nowe będą działały na AM2+ nie wiem. Jest to bardzo mało prawdopodobne. A z płyt podanych wyżej lepszy jest Gigabyte, jego sekcja zasilania wygląda dużo solidniej niż w przypadku ASRocka, ma chłodniejszy chipset i bardzo dobre OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie a mianowicie które chipsety AMD czy Nvidi są lepsze i czym się charakteryzuje (tak w skrócie) i jakie zastosowanie ma każdy z nich? Edytowane 23 Czerwca 2009 przez jareqsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 AMD produkuje lepsze chipsety, są chłodniejsze i mniej prądożerne. Do wyboru 770 (zwykły, najtańszy, bez zbędnych bajerów), 780G (prawie to samo, tyle, że ma integre i chyba trochę więcej linii PCI-E), 790GX (podrasowane 780G), 790X (jak dobrze pamiętam to jest to trochę obcięty 790FX), 790FX (najlepszy, ma najwięcej linii PCI-E, umożliwia łączenie Radeonów w CrosFireX w każdej konfiguracji, jest też najdroższy). Są jeszcze chipsety typu 760G czy 780V, są to okrojone wersje 780G. Ważne są też chipy południowe, czyli SB. SB600 (stary, miał problemy w RAID i z USB chyba), SB700 (odmłodzona wersja pozbawiona wszelkich problemów), SB750 (zdecydowanie najlepszy, umożliwia łączenie dysków w RAID jaki tylko chcesz, nie ma problemów z wydajnością, obsługuje ACC), SB710 (To SB750 okrojony z obsługi RAID5). To tak mniej więcej, między poszczególnymi chipsetami na pewno jest więcej róznic, ale nie sposób wszystkich spamiętać. Jak narazie czy to AM2+ czy AM3 stosowane są te same chipsety, ale już niedługo AMD wprowadzi nowe mostki, które zapewne najdą się jedynie na AM3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Bardzo rzeczowo NeoMagNeT wszystko wyjaśnił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Jeszcze nie widziałem testu M3A780GXH, także nie wiem na jakiej podstawie go tu oceniać. Dobra widze test, jest git :wink: Edytowane 23 Czerwca 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Wie ktoś kiedy wyjdą nowe chipsety bo czekam na dx11 i może bym na nie też poczekał, ale nie wiem jak długo, bo jak do 2010 to sobie odpuszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Karty wyjdą koniec 2009/początek 2010. Za nim jakieś gry się ukarzą minie trochę czasu. chipsety chyba w pierwszym kwartale 2010 mają być. Edytowane 23 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 NeoMagNeT wielkie dzieki właśnie o to mi chodziło :wink:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Jeszcze nie widziałem testu M3A780GXH, także nie wiem na jakiej podstawie go tu oceniać. Choćby na podstawie M3A790GXH, która jest dokładnie tą samą płytą ze zmienionymi jedynie chipsetami (780G+SB710 vs 790GX vs SB750), całe PCB, w tym sekcję zasilania mają dokładnie takie same. Nie pisałem jednak, że ASRock jest zły ;) również bardzo fajnie się kręci, myślę, że ani asrock, ani GB nie stanowiłby żadnych ograniczeń do OC i to prędzej CPU by się kończył. Edytowane 23 Czerwca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Wiesz to że płyty są podobne nie znaczy że będą tak samo się kręcić... Mają też inne dźwiękówki. Widzę już test także płytka Git :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 A780GXH i A790GXH osiagają bardzo podobne wyniki, a są przypadkiem dokładnie takim samym jak wersje na AM3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 A co myślicie o płytach Asusa np. o M4A78T-E? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Sam oceń, według mnie jest OK. http://pclab.pl/art35223-3.html Płyta ma tylko problemy z OC szyną przy włączonej integrze, możliwe, że jakiś nowy bios to naprawił, trzeba by poszukać na necie. Poza tym płytka jest całkiem spoko, niestety trochę droga. Edytowane 23 Czerwca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...m3-t286516.html Tu masz temat o płytach na AM3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...