Skocz do zawartości
jareqsz

Am3 Czy Warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Doszły mnie słuchy, że Amd ma w niedalekiej przyszłości wypuścić na rynek nowe procesory 6-rdzeniowe (ponoć nawet już zaprezentowali serwerowe sześciordzeniówki), które będa korzystać z gniazda AM3. Ponadto wiadomo już, że Amd ma wypuścić szybsze niż dotychczas procesory 4-rdzeniowe z rodziny Phenom II X4 <_< . Jakby tego było mało przedstawiciele Amd zapowiadają, że AM3 jeszcze przez długi okres utrzyma się na rynku w porównaniu do LGA 775 które na rynku gości już od dość długiego czasu i najprawdopodobniej niedługo zakończy swój żywot.

Stąd moje pytanie czy warto już inwestować w AM3 jeśli tak to jakie płyty są godne polecenia (oczywiście w rozsądnej cenie)?. Jeśli macie już jakieś informacje i rady na temat AM3 to proszę podzielcie się nimi :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie z AM2+ są kompatybilne wszystkie Phenomy II, z AM3 wszystkie prócz modeli 920 i 940. Czy nowe będą działały na AM2+ nie wiem. Jest to bardzo mało prawdopodobne.

A z płyt podanych wyżej lepszy jest Gigabyte, jego sekcja zasilania wygląda dużo solidniej niż w przypadku ASRocka, ma chłodniejszy chipset i bardzo dobre OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD produkuje lepsze chipsety, są chłodniejsze i mniej prądożerne. Do wyboru 770 (zwykły, najtańszy, bez zbędnych bajerów), 780G (prawie to samo, tyle, że ma integre i chyba trochę więcej linii PCI-E), 790GX (podrasowane 780G), 790X (jak dobrze pamiętam to jest to trochę obcięty 790FX), 790FX (najlepszy, ma najwięcej linii PCI-E, umożliwia łączenie Radeonów w CrosFireX w każdej konfiguracji, jest też najdroższy). Są jeszcze chipsety typu 760G czy 780V, są to okrojone wersje 780G. Ważne są też chipy południowe, czyli SB. SB600 (stary, miał problemy w RAID i z USB chyba), SB700 (odmłodzona wersja pozbawiona wszelkich problemów), SB750 (zdecydowanie najlepszy, umożliwia łączenie dysków w RAID jaki tylko chcesz, nie ma problemów z wydajnością, obsługuje ACC), SB710 (To SB750 okrojony z obsługi RAID5). To tak mniej więcej, między poszczególnymi chipsetami na pewno jest więcej róznic, ale nie sposób wszystkich spamiętać. Jak narazie czy to AM2+ czy AM3 stosowane są te same chipsety, ale już niedługo AMD wprowadzi nowe mostki, które zapewne najdą się jedynie na AM3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie widziałem testu M3A780GXH, także nie wiem na jakiej podstawie go tu oceniać.

Choćby na podstawie M3A790GXH, która jest dokładnie tą samą płytą ze zmienionymi jedynie chipsetami (780G+SB710 vs 790GX vs SB750), całe PCB, w tym sekcję zasilania mają dokładnie takie same.

Nie pisałem jednak, że ASRock jest zły ;) również bardzo fajnie się kręci, myślę, że ani asrock, ani GB nie stanowiłby żadnych ograniczeń do OC i to prędzej CPU by się kończył.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam oceń, według mnie jest OK.

http://pclab.pl/art35223-3.html

Płyta ma tylko problemy z OC szyną przy włączonej integrze, możliwe, że jakiś nowy bios to naprawił, trzeba by poszukać na necie. Poza tym płytka jest całkiem spoko, niestety trochę droga.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi