Skocz do zawartości
zborek1985

Wybór Zasilacza: Corsair 400w Vs Ocz 400w Vs Ocz 500w

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

składam komputer dla znajomego, jedyne co mi pozostało to wybór zasilacza. Waham się pomiędzy:

1. 400W Corsair CMPSU-400CXEU (Fan 120mm) - 208zł

2. 400W OCZ ModXStream Pro SLI (Fan 140mm, PFC) - 199zł

3. 500W OCZ StealthXStream (Fan 120mm, PFC) - 218zł

zasilacz ma uciągnąć następujący zestaw (OC oczywiście w planach, ale zapewne tylko procka):

Procesor : AMD Phenom II X3 710

Płyta Główna : ASRock A780GXH

RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ SpecialOps

Karta Graficzna : Asus Radeon HD4850 512MB

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG

Czy postawić na modularne okablowanie czy na moc? Wiem, że 400W wystarczy do pociągnięcia kompa, ale może warto wybrać pięćsetkę na przyszłość?

Czy w zestawie można coś jeszcze zmienić, ewentualnie czy warto czekać na lipcową aktualizację zestawów Miguel'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400W wydaje się być rozsądne dla 4850; dla 4870 niewykluczone, że także, chociaż lepiej mieć większą rezerwę. OCZ SXS wystarczy, nawet po zmianie karty na 4890.

Jeżeli znajomy ma małą budę bez podstawowych funkcji cable-management i/lub z zasilaczem na górze, to może być mały problem, chociaż pewnie dałoby kable gdzieś upchnąć - nie ma rzeczy niemożliwych. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400W OCZ ModXStream Pro SLI (Fan 140mm, PFC) - 199zł

Ten zasilacz sobie odpuść!! Sam się nad nim zastanawiałem, ale poczytałem troche i stwierdziłem, że nie jest wart tej ceny. Gdyby kosztował 130zł to można by brać, ale nie za 200. Napięcie trzyma słobo, po jakimś czasie robi się głosny. Części na których został zbudowany nie mają nic wspólnego z mocniejszymi modelami, te to jakaś taniocha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi