AwanGarda Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Witajcie W końcu się doczekałem i kupuję nowy komputer. Mój genialny plan z zeszłego lata, by poczekać na nehalemy i kupić taniej coś z C2D skończył się SamiWiecieJak, więc musiałem znów czekać. Do rzeczy - mój dzisiejszy komp to kilkuletni rzęch, nic z niego nie nadaje się do nowego. Starałem się śledzić dyskusję o przyszłości AM3, ostatnio nawet pojawił się wątek kogoś, kto prosił o pomoc przy złożeniu takiego komputera - zdanai były podzielone. Niemniej jednak tak na zdrowy rozum, myślę że AM3 (nawet gdyby miało pożyć krótko), i tak ma przed sobą dłuższe życie niż AM2+ albo 775, tak więc jestem w zasadzie zdeterminowany złożyć komputer właśnie na AM3. Teraz - do czego będzie: Nie musi to być wydajnościowy potwór, w większość najbardziej wymagających gier w zasadzie nie gram (np FPS), jednak czasem pograć sobie lubię, a inne gry też potafią mieć wymagania. Komputer musi być przyszłościowy, tzn. wydajny teraz i w przyszłości możliwy do modernizowania po kawałku. A tak - OC będzie, ale niekoniecznie do siódmych potów komputera, głównie dlatego, że w zasadzie nigdy tego nie robiłem (komp nie pozwalał) - niemniej skoro wszyscy podkręcają, nie może to być trudne :rolleyes: Jako że komp ma być centrum multimedialnym, do całości dochodzi jeszce parę rzeczy: Xonar DX Solo6c Ale tego w koszta nie liczymy. A teraz gwóźdź programu - śledząc przez dłuższy czas takie tematy i zestawy z głównej, wykułem tak pi razy drzwi cuś takiego: 1 Phenom II 710 (albo 720, chociaż większoć twierdzi, że nie warto dokłądać do odbl. mnożnika) 2 Karakorum 3 Gigabyte MA770T-UD3P - nie ma na razie wielu względnie tanich płyt pod AM3, a ta jest chyba niegłupia i kosztuje ok. 340 zł 4 Ram - DDR3 oczywiście - nie mam bladego pojęcia - chyba 4GB, na przyszłość 5 Dysk - ważne, żeby był cichy, tak w okolicach 300GB myślę, że starczy (zawsze można kupić drugi) 6 Radeon 4770 (są już w sklepach?) 7 Antec 300 8 Zasilacz - nie wiem - ważne, by był cichy i pociągnął nie tylko ten sprzęt, ale pozwolił na rozbudowę, czyli przyszłość paczy :lol2: 9 Samsung T220 I to wszystko plus jakieś duperele typu nagrywarka czy wiatraki = ok. 3200 zł Do tego dojdą jeszcze karta dźwiękowa i głośniki, ale to nie w tym temacie. Proszę o pomoc :unsure: A i jeszcze moglibyście podać jakąś cichą! i dobrą nagrywarkę DVD :wink: Z góry dzięki :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) 1. Oba podkręcisz na podobną wartość, więc nie warto przepłacać. 5. HD502HI, w miarę tani, bardzo cichy. 6. Chyba na allegro da się kupić,ale hd4850 ddr3 jest trochę droższy, a jest wydajniejszy. 8. BQ E6 450W. Mogę ci pomóc w oc. Edytowane 23 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Heh, brak sprzeciwu co do AM3? Nie wierze... Płytę wybrałeś dobrą, ma porządną sekcję zasilania, OC też niczego sobie z tego co widziałem na necie. Dysk bierz jaki radzi andrew777, bardzo wydajny jak na tę prędkość obrotową, pojemny i bardzo cichy. Proc oczywiści 710, 720 jest nieopłacalny. Za ramami rozejrzyj się w tematach o AM3 w tym dziale. Ktoś chwalił jakieś OCZ 1333MHz CL7, podobno całkiem fajnie się kręcą. No i zasilacz też jak wyżej, poradzi sobie nawet z mocniejszymi zestawami. Edytowane 23 Czerwca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Wersja za ok 310 DDR3 4GB 1333MHz OCZ Platinum (2x2GB, DualDDR, CL7), w tej samej cenie no może 10 zł drożej są DDR3 4GB 1333MHz OCZ Reaper (2x2GB, DualDDR, CL6) jest tylko jeden problem mają one szerokie radiatory i należy się upewnić czy zmieszczą się na płycie obok siebie. Procesor łatwiej podkręcić wersję 720, ponieważ wystarczy przestawić tylko jeden parametr w biosie ( i wyłączyć Cool 'n' Quiet), wersja 710 wymaga podkęcenia HTT i odpowiedniego ustawienia mnożników pamięci. Takie oc trochę bardziej obciąża płytę. Jeśli nie jesteś ekspertem to może lepiej weź 720. Grafika to wg mnie Radeon HD4850 Asus 512MB GDDR3, 2xDVI, PCI-E 2.0 ( ok 430 zł) 4850 jest w tej chwili tańszy i minimalnie wydajniejszy ale bierze trochę więcej watów, ewentualnie Radeon HD4850 Palit 512MB GDDR5 lub tę samą wersję na DDR5 od Gainwarda ( są zbliżone wydajnością do radka 4870). Edytowane 23 Czerwca 2009 przez teneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwanGarda Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 W takim razie Giguś ud3p, Samsung HD502HI, BQ e6 450. Jeśli chodzi o Ram to szczerze mówiąc myślałem o tych Ocz 1333 platinum i nawet z nimi liczyłem koszty całości. Procesor jednak 710, bo 720 jest dużo droższy tylko za mnożnik - myślę, że poradzę sobie z podkręceniem przez HTT, może nawet będę miał szczęście i będzie działał 4. rdzeń :) Miałbym jeszcze pytanie co do radeona 4850. Brać referenta? Jest pewnie gorący i co gorsza głośny :unsure: I jeszcze prosiłbym o sugestie na temat dobrej, cichej nagrywarki i jakichś wiatraczków za ludzkie pieniądze :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Karta. W temacie o asrocku masz teraz link do recenzji m3a780gxh, przeczytaj. Edytowane 23 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) wentylator za ludzkie pieniadze to acutake :) a co do radka 4850 to albo bierz tego co polecil andrew777 albo poluj na allegro na radka z acelero s1 :D ja kupilem za 400 pln z gwara a dzisiaj poszedl za 355 pln inny tez z acelero s1 :D Edytowane 23 Czerwca 2009 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwanGarda Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jeśli chodzi o kartę, to skoro jest cicha i chłodna to wezmę tego Asusa. Muszę większość kupić w jednym sklepie, bo niestety muszę wziąć na raty <_< M3a780gxh różni się od gigabyta tym, ze ma więcej pcie (co mi niepotrzebne), ma integrę (co poza "kryzysami" mi się nie przyda), a cena jest ta sama praktycznie. Hmm... Poza tym gigabyte ma dwa biosy i (nie bijcie :lol2: ) jest ładniejsza. Nie wiem, muszę się zastanowić. W zasadzie plusów asrocka nad gigabytem nie wykorzystam, więc nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Której byś nie wziął będzie ok. Obie płyty fajnie się kręcą i umożliwiają odblokowanie 4 rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwanGarda Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) A zatem wersja końcowa: 1 Phenom II 710 2 Karakorum 3 Gigabyte MA770t-ud3p 4 OCZ platinium 1333 cl7 - 4gb 5 Samsung HD502HI - 500gb 6 Asus 4850 512mb glaciator 7 Antec 300 8 BQ E6 450W = 2419 zł w esc Świetnie :lol2: do tego Samung t220, Xonar DX, Solo6c, klawiatura, nagrywarka, wentylatory = lekko ponad 4000 zł uch... No nic, przeżyję, dzięki wszystkim za pomoc :lol2: Edytowane 24 Czerwca 2009 przez AwanGarda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Mam prośbę do AwanGarda. Jeśli już będziesz miał ten zestaw daj znać czy te pamiątki OCZ platinium 1333 cl7 - 4gb chodzą na 1600MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwanGarda Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jak nie zapomnę :rolleyes: Poza tym na innym portalu (chyba nie wolno reklamować) poszły i na 1800. Ale to były 2x1gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 OK wystarczy to info. Pozdawiam i życze udanej "zabawy" ze sprzętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...