Skocz do zawartości
ENIGMA

inst. HLT w chipsecie NForce2 jaki program

Rekomendowane odpowiedzi

myślałem o forum oprogramowanie ale to bardziej pasi tu. jaki program poradzi sobie z wysyłaniem instrukcji HLT. posiadam chipset nforce2 i testowałem proga cpuidle6 (pisze że wspiera nf2 ale chyba nie do końca) - jakie znacie inne progi co by sobie z tym poradziły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co mi sie zdaje, to windowsy od 2000 wspieraja takie 'softwarowe' chlodzenie, a instrukcja hlt raczej od chipsetu nie zalezy. W kazdym razie z tego co sie bawilem kiedys to na 98 owszem po wrzuceniu cpuIce'a byl spadek spokojnie kilku stopni, a na 2000 chocbym nie wiem jaki soft cooler wrzucil nie ma zadnej roznicy temp. a plytki mialem rozne od abita na kt133a, po to co w podpisie.. a teraz zupelnie co innego, trzeba w koncu zmienic tego siga, ale najpierw jeszcze troche zmodowac kompa ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co mi sie zdaje, to windowsy od 2000 wspieraja takie 'softwarowe' chlodzenie, a instrukcja hlt raczej od chipsetu nie zalezy. W kazdym razie z tego co sie bawilem kiedys to na 98 owszem po wrzuceniu cpuIce'a byl spadek spokojnie kilku stopni, a na 2000 chocbym nie wiem jaki soft cooler wrzucil nie ma zadnej roznicy temp. a plytki mialem rozne od abita na kt133a, po to co w podpisie.. a teraz zupelnie co innego, trzeba w koncu zmienic tego siga, ale najpierw jeszcze troche zmodowac kompa ;-)

>>z tego co mi sie zdaje, to windowsy od 2000 wspieraja takie 'softwarowe' chlodzenie

zgadza się ale strasznie kiepawo

>>a instrukcja hlt raczej od chipsetu nie zalezy

i tu się mylisz bardzo, zmiana rejestru w chipsecie powoduje że wysyła on hlt

jak miałem kx333 to działało i to o 10-12*C spadała temp. teraz też by się zdało bo płyta ma regulacje obrotów a jak by mu temp. przez hlt spadła to w nocy można by spac normalnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a hlt to nie jest instrukcja assemblera?

moze sie myle, guru nie jestem.

w kazdym razie u mnie na tym solteku nie bylo roznicy w temp przy zadnym softcoolerku. a to tez na kt 333. w kazdym razie jak znajdziesz cos co tak dziala i daje 10-12'C mniej na nforcie to pochwal sie na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a hlt to nie jest instrukcja assemblera?

moze sie myle, guru nie jestem.

w kazdym razie u mnie na tym solteku nie bylo roznicy w temp przy zadnym softcoolerku. a to tez na kt 333. w kazdym razie jak znajdziesz cos co tak dziala i daje 10-12'C mniej na nforcie to pochwal sie na forum :)

rejestr hlt jest wbudowany w procka a chipset go tylko uaktywnia nic poza tym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie wszystkie procki maja hlt :( :evil:

przykład moj tulipanke ;(

no co ty za głupoty wygadujesz? już nawet 386 miało hlt a celek by nie miał? to że celki to badziewie to jedno ale hlt musi mieć i juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WPCREDITem zmień dane w rejestrze 6F na 1F (u mnie było 9F) Na moim mobo temperaturka spadła o 5*C , kiepsko , ale zawsze mniej się grzeje jak komp się nudzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie wszystkie procki maja hlt :( :evil:

przykład moj tulipanke ;(

no co ty za głupoty wygadujesz? już nawet 386 miało hlt a celek by nie miał? to że celki to badziewie to jedno ale hlt musi mieć i juz

a poczytaj sobie na stronie intela kazdy procek oprucz tulipankow ma w dokladniejszej specyfikacji obsluge hlt. Niestety w Tualatinach ta funkcja jest wyłączona, kiedys gadali ze byly w niej jakies bledy i nie oplacalo sie juz poprawiac wiec ja wylaczyli lub znacznie okroli.

potwierdzac ten fakt zdaje sie to ze u mnie nie dziala zaden programik typu cpuidle a roznica pomiedzy temp gdy procek stoi bezczynnie a pracuje z max obciazeniem jest okolo 3 stopni :lol:

a z tym ze te celki to badziewie to chyba ci sie pomylilo z tymi kastratami od P4 bo dla mnie tualatinek to naprawde super procek, szkoda ze nie bylo pod niego tylko jakis sensownych plyt na ddr :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ENIGMA: tak przy okazji, ostatnio sie bawilem Epoxem 8rga+ i ma w biosie taka funkcje jak 'Thermal Throttling', o ile sie nie myle to funkcja ta uaktywnia sprzetowo idling na CPU - okresla sie tylko procentaz bezczynnosci proca, z tego co sie bawilem to rzeczywiscie dziala, moze na tym abicie tez jest cos takiego? z tego co wiem to asusy tez to maja.

szum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vcool 2 beta 6

z włączonym cool bitem zbija temperature o jakieś dwa stopnie...

...przynajmniej u mnie

Pozdrawiam

M.

ja się pobawiłem WPCREDIT i potem WPCRset i zbija o jakieś 5-7* spokojnie - zmiana rejestru 6F na wartość 1F - ktoś już to pisał :) i działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chcialem pisac nowego watku a szlak mnie juz trafia.

Chodzi o jakis "soft cooler" do xp1700 na plycie epox 8rda(nie +). Uzywam caly czas cpuidle pro6 ale temp jest normalna tj. wogole nie maleje, gdy procek jest w idle.

Probowalem juz zmieniac wartosci Cpu Thermal Throtling od 12,5 do 87,5% jednak nic to nie daje (niektorzy pisali ze daje).

Uzywalem juz vcoola beta 2, cpu cool najnowszego ale dalej lipa :cry: .

Jesli chodzi o wpcredit to w host bridge mam juz wartosc 1F.

Roznica temperatu pomiedzy idle a stress jest 2-3 st C!!!

Wiec istnieje szansa ze w idle mozna wmniej.

Poradzcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi