ENIGMA Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 myślałem o forum oprogramowanie ale to bardziej pasi tu. jaki program poradzi sobie z wysyłaniem instrukcji HLT. posiadam chipset nforce2 i testowałem proga cpuidle6 (pisze że wspiera nf2 ale chyba nie do końca) - jakie znacie inne progi co by sobie z tym poradziły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord SZUM Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 z tego co mi sie zdaje, to windowsy od 2000 wspieraja takie 'softwarowe' chlodzenie, a instrukcja hlt raczej od chipsetu nie zalezy. W kazdym razie z tego co sie bawilem kiedys to na 98 owszem po wrzuceniu cpuIce'a byl spadek spokojnie kilku stopni, a na 2000 chocbym nie wiem jaki soft cooler wrzucil nie ma zadnej roznicy temp. a plytki mialem rozne od abita na kt133a, po to co w podpisie.. a teraz zupelnie co innego, trzeba w koncu zmienic tego siga, ale najpierw jeszcze troche zmodowac kompa ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 z tego co mi sie zdaje, to windowsy od 2000 wspieraja takie 'softwarowe' chlodzenie, a instrukcja hlt raczej od chipsetu nie zalezy. W kazdym razie z tego co sie bawilem kiedys to na 98 owszem po wrzuceniu cpuIce'a byl spadek spokojnie kilku stopni, a na 2000 chocbym nie wiem jaki soft cooler wrzucil nie ma zadnej roznicy temp. a plytki mialem rozne od abita na kt133a, po to co w podpisie.. a teraz zupelnie co innego, trzeba w koncu zmienic tego siga, ale najpierw jeszcze troche zmodowac kompa ;-)>>z tego co mi sie zdaje, to windowsy od 2000 wspieraja takie 'softwarowe' chlodzenie zgadza się ale strasznie kiepawo >>a instrukcja hlt raczej od chipsetu nie zalezy i tu się mylisz bardzo, zmiana rejestru w chipsecie powoduje że wysyła on hlt jak miałem kx333 to działało i to o 10-12*C spadała temp. teraz też by się zdało bo płyta ma regulacje obrotów a jak by mu temp. przez hlt spadła to w nocy można by spac normalnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord SZUM Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 a hlt to nie jest instrukcja assemblera? moze sie myle, guru nie jestem. w kazdym razie u mnie na tym solteku nie bylo roznicy w temp przy zadnym softcoolerku. a to tez na kt 333. w kazdym razie jak znajdziesz cos co tak dziala i daje 10-12'C mniej na nforcie to pochwal sie na forum :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 a hlt to nie jest instrukcja assemblera? moze sie myle, guru nie jestem. w kazdym razie u mnie na tym solteku nie bylo roznicy w temp przy zadnym softcoolerku. a to tez na kt 333. w kazdym razie jak znajdziesz cos co tak dziala i daje 10-12'C mniej na nforcie to pochwal sie na forum :) rejestr hlt jest wbudowany w procka a chipset go tylko uaktywnia nic poza tym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 niestety nie wszystkie procki maja hlt :( :evil: przykład moj tulipanke ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 niestety nie wszystkie procki maja hlt :( :evil: przykład moj tulipanke ;( no co ty za głupoty wygadujesz? już nawet 386 miało hlt a celek by nie miał? to że celki to badziewie to jedno ale hlt musi mieć i juz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pjnjo Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 WPCREDITem zmień dane w rejestrze 6F na 1F (u mnie było 9F) Na moim mobo temperaturka spadła o 5*C , kiepsko , ale zawsze mniej się grzeje jak komp się nudzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pjnjo Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 A co do rozkazu HLT to tutaj znalazłem przystępny opis (po angielsku) : http://vcool.occludo.net/VC_Theory.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 niestety nie wszystkie procki maja hlt :( :evil: przykład moj tulipanke ;( no co ty za głupoty wygadujesz? już nawet 386 miało hlt a celek by nie miał? to że celki to badziewie to jedno ale hlt musi mieć i juz a poczytaj sobie na stronie intela kazdy procek oprucz tulipankow ma w dokladniejszej specyfikacji obsluge hlt. Niestety w Tualatinach ta funkcja jest wyłączona, kiedys gadali ze byly w niej jakies bledy i nie oplacalo sie juz poprawiac wiec ja wylaczyli lub znacznie okroli. potwierdzac ten fakt zdaje sie to ze u mnie nie dziala zaden programik typu cpuidle a roznica pomiedzy temp gdy procek stoi bezczynnie a pracuje z max obciazeniem jest okolo 3 stopni :lol: a z tym ze te celki to badziewie to chyba ci sie pomylilo z tymi kastratami od P4 bo dla mnie tualatinek to naprawde super procek, szkoda ze nie bylo pod niego tylko jakis sensownych plyt na ddr :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord SZUM Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 ENIGMA: tak przy okazji, ostatnio sie bawilem Epoxem 8rga+ i ma w biosie taka funkcje jak 'Thermal Throttling', o ile sie nie myle to funkcja ta uaktywnia sprzetowo idling na CPU - okresla sie tylko procentaz bezczynnosci proca, z tego co sie bawilem to rzeczywiscie dziala, moze na tym abicie tez jest cos takiego? z tego co wiem to asusy tez to maja. szum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 vcool 2 beta 6 z włączonym cool bitem zbija temperature o jakieś dwa stopnie... ...przynajmniej u mnie Pozdrawiam M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 vcool 2 beta 6 z włączonym cool bitem zbija temperature o jakieś dwa stopnie... ...przynajmniej u mnie Pozdrawiam M. a u mnie o 5-8st :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 vcool 2 beta 6 z włączonym cool bitem zbija temperature o jakieś dwa stopnie... ...przynajmniej u mnie Pozdrawiam M. ja się pobawiłem WPCREDIT i potem WPCRset i zbija o jakieś 5-7* spokojnie - zmiana rejestru 6F na wartość 1F - ktoś już to pisał :) i działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 To rzuc jeszcze link dla potomnych skad to mozna sciagnac (sorry, za moje lenistwo :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madx21 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 nie chcialem pisac nowego watku a szlak mnie juz trafia. Chodzi o jakis "soft cooler" do xp1700 na plycie epox 8rda(nie +). Uzywam caly czas cpuidle pro6 ale temp jest normalna tj. wogole nie maleje, gdy procek jest w idle. Probowalem juz zmieniac wartosci Cpu Thermal Throtling od 12,5 do 87,5% jednak nic to nie daje (niektorzy pisali ze daje). Uzywalem juz vcoola beta 2, cpu cool najnowszego ale dalej lipa :cry: . Jesli chodzi o wpcredit to w host bridge mam juz wartosc 1F. Roznica temperatu pomiedzy idle a stress jest 2-3 st C!!! Wiec istnieje szansa ze w idle mozna wmniej. Poradzcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krabol Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 moze mi ktos powiedziec co to jest hlt piszcie najlepiej na priva lub na maila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 moze mi ktos powiedziec co to jest hlt piszcie najlepiej na priva lub na maila No ja też bym się chciał dowiedzieć co to jest hlt. Najlepiej piszcie na forum. :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...