Maciek26 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Witam, posiadam w/w plyte glowna i do niej podlaczony router Linksys WAG54G2 zwykla skretka.. Wszystko sprawoje sie wysmienicie, ale zauwazylem jedno dziwne zjawisko.. Mianowicie po zamknieciu systemu dioda na routerze, oznakowujaca moj komputer ciagle sie swieci.. Wydalo mi sie to o tyle dziwne, poniewaz na moim 6-letnim staruszku (sieciowka realtek pod PCI) dioda najzwyczajniej w swiecie gasla, no bo przeciez komputer zostal wylaczony? W tym przypadku router zachowuje sie jednak inaczej.. Czy to normalne zjawisko? Jesli tak to czy mozna jakos ustawic, zeby karta sieciowa wylaczala sie po zamknieciu systemu? Edytowane 23 Czerwca 2009 przez Maciek26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 To normalne. Spróbuj wyłączyć w BIOS'ie funkcję Wake-ON LAN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zaraz poproboje :) A teraz z innej beczki, moze lekko glupawe pytanie ale coz :PP Czy po zamknieciu systemu bezpieczne jest wylaczanie PC z pradu? Tzn. komputer wylaczony a ja pstryczkiem na listwie zasilajacej odlaczam zasilanie (z ta funkcja WOL i bez niej czy jest to bezpieczne dla PC).. Moze to wydawac sie dziwne, ale wymienilem wczoraj dysk na nowy (po 3 dniach uzytkowania) i przez chwile przyszlo mi na mysl, ze moze to bezmyslne wylaczanie komputera z pradu moglo sie przyczynic w jakis sposob do uszkodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Bezpieczne. W razie skoków napięcia lub innych dziwnych akcji z prądem masz wtedy pewność że komp jest bezpieczny. Dysk mógłby paść gdybyś wyłączał listwę podczas jego pracy,a po zamknięciu sytemu nic mu nie grozi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Dzieki wielkie za szybka odpowiedz :) Ale tego Wake-UP Lan i tak nie znalazlem :P Przepatrzylem chyba wszystkie kategorie biosu i nic :( Moze jakos w systemie da sie to wylaczyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) A co Ci to przeszkadza? U mnie też się pali na ruterze kontrolka kompa i mam to gdzieś :D Edytowane 23 Czerwca 2009 przez Miodnyj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Znalazlem cos takiego w menadrzeze urzadzen: Moze to o to sie rozchodzi? xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Spróbuj to zapodać na " None ". A w BIOS;ie to powinno być w zakładce POWER. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Bezpieczne. W razie skoków napięcia lub innych dziwnych akcji z prądem masz wtedy pewność że komp jest bezpieczny. Dopóki nie w2yciągnie wtyczki z gniazda, dopóty sprzęt będzie narażony na przepięcia w sieci. A Wake On Lan jest automatycznie disabled, nie sądze żeby włączał w biosie opcję której nie potrafi nawet znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Dopóki nie w2yciągnie wtyczki z gniazda, dopóty sprzęt będzie narażony na przepięcia w sieci.. Z tym się niekoniecznie zgodzę. jeśli wyłącznik w listwie odcina całkowicie obie linie,to nie trza wyciągać wtyki-a przyzwoite listwy tak mają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Dopóki nie w2yciągnie wtyczki z gniazda, dopóty sprzęt będzie narażony na przepięcia w sieci. A Wake On Lan jest automatycznie disabled, nie sądze żeby włączał w biosie opcję której nie potrafi nawet znaleźć. To jak mam ta sieciowke w koncu wylaczyc :( Tzn. zeby sie nie swiecilapo wylaczeniu PC :/ A tej funkcji WOL wogole nie ma w biosie.. Klikalem wszystko co bylo tylko mozliwe.. Sam juz nie wiem.. Moze mi sprzet wysiada? xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Nerwy Ci wysiadają co najwyżej. Widocznie "ten typ tak ma" :D Stare sieciówki miały deko inną konstrukcję i może były całkiem odcinane przez mobo. Nie spotkałem się nigdy aby we współczesnych płytach gasła kontrolka na ruterze po wyłączeniu PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Oki :) No to w takim razie musze sie przyzwyczaic :P A wlasciwie odzwyczaic ale w sumie to nie ma wiekszego znaczenia :P Wielkie dzieki za rady i czas dla mnie poswiecony :P Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Z tym się niekoniecznie zgodzę. jeśli wyłącznik w listwie odcina całkowicie obie linie,to nie trza wyciągać wtyki-a przyzwoite listwy tak mają. Proponuję to kiedyś sprawdzić podczas burzy. Z całym szacunkiem, ale jeśli: Wyładowanie główne niesie ze sobą prąd od 30 do 50 kA, ale zdarzają się i wyładowania wytwarzające 150 kA. W czasie uderzenia przepływa ładunek rzędu 5 kulombów, a całkowita energia odpowiada 140 kWh. Taka ilość energii wystarczyłaby, aby żarówka o mocy 100 W świeciła się przez dwa miesiące. Średnie dane dotyczące piorunów mogą się różnić zależnie od warunków atmosferycznych typowych dla danego klimatu. ... to nawet listwa za 100 zł nie pomoże. A co do tematu, można spróbować przełączyć zasilanie na płycie z +5VSB do 5V, ale nie wiem czy będzie to miało jakikolwiek wpływ na sieciówkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 A co do tematu, można spróbować przełączyć zasilanie na płycie z +5VSB do 5V, ale nie wiem czy będzie to miało jakikolwiek wpływ na sieciówkę. To jest jeden trop, a drugi jest o wiele prostszy. Mój router UbiQuiTi wykrywa tylko czy przewód jest włożony do gniazda - nie wiem, masa, pozostałości elektryczności, a może sam wysyła napięcie po przewodzie. Może tylko ci router wykrywa że wtyczka jest włożona, a nie że jest nawiązane połączenie :] Mój stary D-Link miał tak na slotach LAN'owych, nie WAN'owych, więc to też dobry pomysł. Dla pewności, włożyłem kabel do starego wzmacniacza sygnału do anteny - wykrywa mi czy kabel jest włożony :] (Ten UbiQuiTi, D-Linka nie chce mi sie wyciągać) Ale trop z 5v+ też jest dobrym tropem. Ale nade wszystko - Maćku26, co to ci robi za różnice czy lampka jest włączona czy nie? Po szczerszemu - olej sprawe, wszystko jest w najwiekszym porządku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Pewnie w nocy świeci po ścianie i rozświetla pokój ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...