Skocz do zawartości
mauy22

Nie Pasuje Wtyk Z Forton 400w, Miałem Mustang 400w Do Płyty Głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam następujący problem/pytanie.

Miałem Zasilacz Mustang 400W, tam wtyk do płyty głównej jest taki szerszy(normalny+zboku dołożony), teraz kupiłem Forton 400W i tam jest wtyk sam normalny nie ma tego obok tak jak w mustang`u.

Czy mogę podpiąć zasilacz do płyty głównej bez tego bocznego wtyku.??? Wtedy będzie na płycie wolne miejsce.

Prosił bym o pomoc, ponieważ nie chce nic spalić.

płyta: ECS nForce4M-A

zasilacz: Forton model: FSP400-60PFN

jak da się coś zrobić to prosił bym o wytłumaczenie co i jak mam zrobić, bo akurat tego to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A za co odpowiadają te 4 piny ? Nie jest potrzebna przejściówka ?

Spostrzeżenie jest słuszne, tyle że nie do końca: gniazdo 24pin jest "kompatybilne w dół", czyli będzie działać z wtyczką 20pin. Nie słyszałem ani nie widziałem przypadku w którym by to nie działało (chyba że zasiłka jest poprostu za słaba). Dodatkowe piny w standardzie ATX dołożono żeby nie doprowadzić do usmażenia wtyczki na skutek przekroczenia max. prądu na 1 pin. Jednak w praktyce mobo najwięcej prądu pobiera z 12V do zasilania procka, więc ten patent nie przydał się i zapewne już nie przyda się nigdy.

Jest też inna kwestia: z powodu fizycznego połączenia pomiędzy dodatkowymi i "starymi" pinami 12V producenci zasilaczy podłączają je i tak pod jedną linię (bo nie wolno/nie powinno się łączyć linii równolegle). Rozwiązanie to nie daje więc ani grama lepszej stabilności napięcia niż wtyczka 20pin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi