Skocz do zawartości
paco128

Nowy Dysk I Podobny Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Miesiąc temu oddałem dysk twardy WD 80GB ATA na gwarancje (reallocated sector counts: 640). Wczoraj dostałem w zamian nowy 160GB SATA2 i mam z nim podobny problem. Ani EVEREST, ani HD TUNE, HD TUNE PRO nie widzą temperetury dysku, zakładka HEALTH w hd tune świeci pustkami. Inaczej mówiąc nie działa S.M.A.R.T. Mam viste ultimate x64. Ludzie na innych forach mają podobne przypadki. Mój aktualny dysk to WD1600AAJS 160GB. W czasie kiedy moja stara "osiemdziesiątka" była na gwarancji używałem jakiegoś starego dysku samsunga, który działa szybciej od tego co mam teraz, tzn. nic się nie przywieszało na chwilę, szybciej się włączały aplikacje (np. Firefox, Foobar). Na tym nowym dysku to norma. Jest wolniejszy od samsunga (nie licząc zapisu i odczytu w MB/s - benchmark w hd tune) - paranoja . I teraz pytanie: czy mam znowu iść do tego proline'a i oddać również ten nowy dysk na gwarancje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprawdź ustawienia SATA w bios.

2. Sprawdź sterowniki.

3. Sprawdź, czy coś się nie przegrzewa.

4. Sprawdź pamięci przy pomocy GoldMemory.

5. Podaj markę i model zasilacza.

6. Sprawdź kable i poprawność podpięcia dysku.

7. Sprawdź kondensatory na płycie.

8. Zmierz napięcia na wtyczce Molex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ustawienia jak najbardziej w porządku.

2. Sterowniki również

3. Nic się nie przegrzewa.

4. Pamięci sprawdzałem całkiem nie dawno memtestem 86+

5. Zasilacz nówka (2 miesiące ma) OCZ StealtXStream 500W

6. Wszystko dobrze podpięte i podociskane

7. Żaden z kondensatorów nie ma wybrzuszenia i trzyma się mocno

8. Jak wcześniej wspomniałem zasilacz nowy, więc nie ma potrzeby sprawdzać. Zresztą co zasilacz ma do S.M.A.R.T.'a?

A i zapomniałem dodać, żę dane S.M.A.R.T. widzi tylko program CrystalDiskInfo. Wyświetla mi (co mnie niepokoi) - ilość realokowanych sektorów: 200, a powinno być 0, bo to nowy dysk.

Edytowane przez paco128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 i 8: Zasilacz nówka, a poprzedni dysk czemu nie żyje? Czemu nowy też coś nawala? Sprawdź napięcia. Dyski nie psują się same z siebie. Zasilacz nie ma nic do SMART, ale ma dużo przy muleniu kompa/dysku.

Pomijając zasilacz, to jednak wygląda mi na problem ze sterownikami SATA. Postaw tam jakiś normalny system - Ubuntu (generalnie dowolny Linux) lub XP(w razie potrzeby pożycz od kumpla i nie aktywuj - 1 dzień bez aktywacji wystarczy na sprawdzenie dysku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ale ma dużo przy muleniu kompa/dysku."

Zastępczy Samsung jakoś w ogóle nie zamulał, a ma "przejechane" ponad 300000h, Reallocated Sector Counts było chyba 8 - jak dobrze pamiętam. Ale ok, niech Ci będzie. Postawie xp'ka. Lecz najpierw będę musiał sklonować partycje z systemem i resztę danych na w/w dysk. Odezwę się najprawdopodobniej jutro lub późnym wieczorem, gdy wszystko skończę.

Ku ścisłości dodam jeszcze dwa screeny z HD Tune:

post-173538-1245856954_thumb.jpg

post-173538-1245856961_thumb.jpg

Edytowane przez paco128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełacz dysk w Native IDE... pewnie jest AHCI w biosie ustawione w tym momencie niewiele programów jest chętnych odczytac SMART...

Jak ci sie instalka winxp wykrzaczy przy starcie / lub nie widzi dysku to na bank dysk jest w AHCI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Przełacz dysk w Native IDE... pewnie jest AHCI w biosie ustawione w tym momencie niewiele programów jest chętnych odczytac SMART..."

Nie mam czegoś takiego w biosie o dziwo...

Postawiłem xp'ka... ale x86 -_- . Aby rozwiać Wasze wątpliwości dotyczące sposobu w jaki tak szybko to zrobiłem, muszę Wam oznajmić, że znalazłem płytkę z backup'em :) Backup visty w miedzy czasie też się zrobił. No ale skupmy się na temacie. Problem zniknął. Na xp'ku smart działa poprawnie. Widzę wszystkie temperatury, zakładka Health w hd tune, aż pęka w szwach od danych. No, ale dobra. Powiedzcie mi jak włączyć lub co zrobić aby w mojej viście x64 smart działał...

Edytowane przez paco128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smart jest nie istotny. W biosie na pewno jest jakaś opcja trybu zgodności dla SATA. Poszukaj dokładnie, poczytaj instrukcję. Sprawdź ustawienie w bios, a potem poszukaj sterowników chipsetu i zainstaluj je wraz z kontrolerem dysku.

Już to robiłem. Nie ma rezultatu. A tego "Native IDE" jak i "Advanced Host Controller Interface" nie ma. Może występuje pod inna nazwą. Mam płytę GIGABYTE GA-M61P-S3

Zapodam jeszcze wykres z DH Tune. Czy takie spadki to norma? Powiem szczerze, że mnie to niepokoi..

Co, już mi pomogliście?

post-173538-1246058173_thumb.jpg

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż wyniki Error Scan.

Sprawdź dysk w innym kompie.

Jeśli tam będzie ok, to wina płyty lub sterowników.

Odpal jakiegoś Linux LiveCD.

Jak widzisz, wszystko w porządku. Tak szybko to na innym kompie go nie sprawdzę. Nie mam za bardzo gdzie... Jutro odpalę linuxa i dam znać

post-173538-1246311791_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to nie green power. Ale to już zamierzchłe czasy. Omawiany dysk wymienili mi na 160GB i to na SATAll :) Stary był na ATA. Sorry za odświeżenie tematu, ale jakoś tak zacząłem swój profil przeglądać i przypomniało mi się :P pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi