MODlbn Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Witam, Kupiłem sobie głośniki 5.1 firmy Clatronic (wiem że są nie najlepsze ale kupiłem dosłownie za kilkadziesiąt złotych), wszystko ładnie powpinałem tak jak w instrukcji tylko że jest jeden problem, jak to podpiąc do kompa? Kabel audio input ma na obu końcach po 2 wtyczki białą i czerwoną, tylko do jakich gniazd ja mam to wpiąć w kompie? Próbowałem już wszystkie możliwe kombinacje i nie działa. Aha kartę dźwiękową mam Realteka 8 kanałowego który obsługuje 5.1. W ustawieniach karty już zmieniłem na 6CH i nadal nie działa. Sądzę że to coś z tymi kablami bo widziałem u koleżanki że jej 5.1 są wpięte standardowo jedną wtyczką tam gdzie zwykłe głośniczki komputerowe. Czekam na dobre rady. Edytowane 24 Czerwca 2009 przez MODlbn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Trzy przejściówki 2RCA -> mały jack. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Sądzę że to coś z tymi kablami bo widziałem u koleżanki że jej 5.1 są wpięte standardowo jedną wtyczką tam gdzie zwykłe głośniczki komputerowe. Czekam na dobre rady. Jedna wtyczka to one na pewno nie sa wpiete. Chyba ze po prostu je zle podpiela. Glosniki 5.1 podlaczasz 3 kablami. Front, Rear, Bass+Center. (przod, tyl, Bass+centrum). Sprawdz w opisie karty ktory kabel gdzie ma isc. Zazwyczaj front-zielony, rear-czarny, bass+centrum - pomaranczowy A co do twoich glosnikow, to zapewne nie sa ta glosniki stricte "komputerowe". Masz standardowa koncowke rca. Ta sama jaka wpinasz do Telewizora/DVD/BR czy czego tam innego. Kup te przejsciowki ktore Ci napisal Wistler i wszystko bedzie cacy :) Edytowane 24 Czerwca 2009 przez TheNaturaT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kiel797 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Podaj płyte główną i kolorki wtyków na karcie dźwiękowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Kolory wtykow sa ustandaryzowane, wiec na 99% bedzie tak, jak podal TheNaturaT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODlbn Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 wielkie dzięki dla wszystkich którzy chcieli mi pomóc, wszyscy mieliście racje, 3 kabelki i wszystko działa cacy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kiel797 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Kolory wtykow sa ustandaryzowane, wiec na 99% bedzie tak, jak podal TheNaturaT. Costi postaram cię nie wkurzać że względu że dostane nagane, ale (przypuszczam to może być inaczej) na każdej płycie (Gigabyte,MSI,ASUS) kolorki tych wtyków (Tył kompa) są inne, ja np. mam gigabyte i logitech x-530, wszystko mi chodzi na kombinacji Czarny kabel -> Pomarańczowy wtyk Zielony kabel -> Zielony wtyk Różowy kabel -> czarny wtyk. Inaczej pół głośników działa, a druga połowa nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Popieram - też miałem identyczny problem, ale na płycie ABIT'a. Po przesiadce na Gigabyte - również to samo. Teraz zmieniłem na 2.1 i problemów 0 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Czarny kabel -> Pomarańczowy wtyk Zielony kabel -> Zielony wtyk Różowy kabel -> czarny wtyk. Inaczej pół głośników działa, a druga połowa nie.Wystarczy, że w panelu dźwiękowym poprzestawiasz co gdzie ma być i masz różne możliwości podłączenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kiel797 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 A właśnie że sie mylisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...