Skocz do zawartości
MODlbn

Jak Podpiąć Głośniki 5.1?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem sobie głośniki 5.1 firmy Clatronic (wiem że są nie najlepsze ale kupiłem dosłownie za kilkadziesiąt złotych), wszystko ładnie powpinałem tak jak w instrukcji tylko że jest jeden problem, jak to podpiąc do kompa? Kabel audio input ma na obu końcach po 2 wtyczki białą i czerwoną, tylko do jakich gniazd ja mam to wpiąć w kompie? Próbowałem już wszystkie możliwe kombinacje i nie działa. Aha kartę dźwiękową mam Realteka 8 kanałowego który obsługuje 5.1. W ustawieniach karty już zmieniłem na 6CH i nadal nie działa. Sądzę że to coś z tymi kablami bo widziałem u koleżanki że jej 5.1 są wpięte standardowo jedną wtyczką tam gdzie zwykłe głośniczki komputerowe.

Czekam na dobre rady.

Edytowane przez MODlbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że to coś z tymi kablami bo widziałem u koleżanki że jej 5.1 są wpięte standardowo jedną wtyczką tam gdzie zwykłe głośniczki komputerowe.

Czekam na dobre rady.

Jedna wtyczka to one na pewno nie sa wpiete. Chyba ze po prostu je zle podpiela.

Glosniki 5.1 podlaczasz 3 kablami. Front, Rear, Bass+Center. (przod, tyl, Bass+centrum). Sprawdz w opisie karty ktory kabel gdzie ma isc. Zazwyczaj front-zielony, rear-czarny, bass+centrum - pomaranczowy

A co do twoich glosnikow, to zapewne nie sa ta glosniki stricte "komputerowe". Masz standardowa koncowke rca. Ta sama jaka wpinasz do Telewizora/DVD/BR czy czego tam innego.

Kup te przejsciowki ktore Ci napisal Wistler i wszystko bedzie cacy :)

Edytowane przez TheNaturaT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolory wtykow sa ustandaryzowane, wiec na 99% bedzie tak, jak podal TheNaturaT.

Costi postaram cię nie wkurzać że względu że dostane nagane, ale (przypuszczam to może być inaczej) na każdej płycie (Gigabyte,MSI,ASUS) kolorki tych wtyków (Tył kompa) są inne, ja np. mam gigabyte i logitech x-530, wszystko mi chodzi na kombinacji Czarny kabel -> Pomarańczowy wtyk Zielony kabel -> Zielony wtyk Różowy kabel -> czarny wtyk. Inaczej pół głośników działa, a druga połowa nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny kabel -> Pomarańczowy wtyk Zielony kabel -> Zielony wtyk Różowy kabel -> czarny wtyk. Inaczej pół głośników działa, a druga połowa nie.

Wystarczy, że w panelu dźwiękowym poprzestawiasz co gdzie ma być i masz różne możliwości podłączenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi