Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Chciałem podzielić się wrażeniami z użytkowania zestawu Mistral MB20. Zakupiłem je ok. 2 tygodnie temu od kolegi z naszego forum (nie wiem czy mogę wymienić nick :)). Od razu uprzedzam, że jest to amatorska recenzja. Nie miałem do porównania żadnego innego zestawu, dlatego będą tu zawarte jedynie subiektywne opinie.

Dane techniczne dystrybutora:

Głosnik wysokotonowy: 1"

Nisko-sredniotonowy: 4"

Zwrotnica: Dwudrożna

Zakres czestotliwosci:50Hz~22kHz

Moc zestawu: 28W x 2 (każda koluma posiada własny wzmacniacz)

Wymiary:156x268x210mm

Waga: 16kg zestaw

Pierwsze wrażenia:

Zestaw dotarł w kartonie sporych rozmiarów zawierającym:

- 2 kolumny w foliowych workach zabezpieczone od góry i od spodu pianką;

- kable zasilające (2 szt.);

- kable RCA-RCA (2 szt.) - trzeba przyznać, że kable są grube, dobrej jakości z pozłacanymi stykami

Już na zdjęciach, które widziałem wcześniej kolumny prezentowały się świetnie, ale na żywo wyglądają rewelacyjnie! Jeśli głównym kryterium zakupu miałby być wygląd, to kupiłbym MB20 bez wahania.

Zrobiłem trochę zdjęć: Kliknij tutaj! (niestety jaki aparat - taka jakość :))

Budowa:

Kolumny mają ciekawy opływowy kształt. Niestety nie wiem z czego wykonana jest obudowa, prawdopodobnie z mdf-u. Góra, dół, oraz front pokryte są czarnym lakierem. Boczne ścianki pokryte są skóropodobnym materiałem. Z tyłu znajdują się: przepięknie wyprofilowany radiator, otwór bass-reflex, wejście zasilania, wejście audio typu cinch (RCA), włącznik zasilania oraz pokrętło zmiany głośności.

Z przodu znajdują się głośniki 4" oraz 1", które są jak podaje dystrybutor, autorską produkcją Mistrala.

Zauważyłem, że tunel bass-reflex w głębi przesłonięty jest pianką (widać na jednym ze zdjęć). Na uwagę zasługuje fakt, że każda kolumna jest niezależna - każda posiada własny wzmacniacz oraz własną regulację głośności.

Odsłuch:

Zestaw podłączony jest do PC o konfiguracji: proc Athlon 3000+, płyta Asus A8N-E, grafa GF6600, dyski WD oraz Samsung, karta dźwiękowa Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi (standardowe op/ampy). Pokój ok. 3mx3,5m.

Niestety ze względu na warunki, kolumny są na razie rozstawione na parapetach, 1,5m między sobą i nieco ponad 1m ode mnie (wszystko widać na zdjęciach). I tak musiałem monitor ustawić na 2 tomach encyklopedii, żeby jakoś to wyglądało :) Normalnie stał na tym podwyższeniu po lewej stronie biurka.

Muzyki słuchałem z plików mp3 oraz flac. Pierwsze wrażenie z odsłuchu było pozytywne, ale bez rewelacji. Wtedy też miałem inaczej rozstawiony zestaw. Zacząłem przestawiać kolumny i dźwięk zaczął się diametralnie zmieniać, aż doszedłem do obecnego ustawienia. Mogę powiedzieć tak: zakładamy że mamy mniej więcej taką samą odległość między głośnikami. Przy bliskim odsłuchu, do ok. 70 cm od głośników - brakuje mocno basu, przy odległości powyżej 1,5m - jest za dużo basu i przesłania on środkowe pasmo. Natomiast dla odległości ok. 1,1m znalazłem pewien kompromis pomiędzy środkiem a niskimi tonami. W przyszłości planuję zrobić/kupić standy i odsunąć je trochę od okien oraz postawić je nieco wyżej. Oczywiście takie ustawienia jakie podałem dotyczą akurat akustyki mojego pokoju, u każdego pewnie trzeba je będzie ustawiać inaczej.

Moc 2x28W spokojnie wystarcza do nagłośnienia mojego pokoju (ok. 10m2). Jeszcze nigdy nie podkręciłem ich na maksa.

Jeśli chodzi o odsłuch, świetna scena, szczegółowość, mówię tu o przede wszystkim o FLAC, ale empetrójki powyżej 256kbps też świetnie brzmią. Niektórym może będzie brakować niskich tonów, ale dla mnie jest ich w sam raz. Z pewnością nie jest to zestaw dla osób lubujących się w 2.1 z subwooferami trzęsącymi całym pokojem. W zasadzie ciężko mi mówić o brzmieniu gdy nie miałem do porównania żadnego innego zestawu, ciekawe jakby się spisały w starciu z Microlabami Solo. Dla mnie brzmienie jest OK, nie mam żadnych zastrzeżeń co do całego pasma.

Mogę was przekonać do Mistrali MB20 tylko zdjęciami, bo wyglądają naprawdę przepięknie :)

Edytowane przez Ashatsae

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę zapewnić, że to na pewno nie jest plastik. Czy jest to lakier czy jakaś farba tego nie jestem pewien, ale na 90% jest to malowane ręcznie, ponieważ jeśli się dobrze przyjrzeć pod światło to w niektórych miejscach widać takie smugi/ślady po pędzlu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reguluj tylko jednym suwakiem - czyli albo z foobara(master na max) albo z mastera(foobar na max)

basu będzie mało bo takie te głośniki ale przedewszystkim musisz je odstawić od ściany ze 30 cm(a już tym bardziej od rogów(tu nawet 50cm od rogu) i wtedy bas się pojawi

malowane są lakierem fortepianowym ale skoro widzisz smugi po pędzlu to coś nie tak.... - maluje się wyłącznie natryskowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi