GeMtin Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Ostatnio zdecydowałem się podkręcić mój procesor C2D X6800 i uzyskałem 3.52 Ghz na napięciu 1.45 co jest o dziwo słabym wynikiem. Chłodzenie procesora to Asus Silent Square. Nigdy temu się nie przyglądałem, ale zauważyłem ze temp procesora dochodzi do 76 stopni w stresie podczas testu w Orthos'ie. Zdjąłem chłodzenie, wszystko wyczyściłem, nałożyłem paste Arctic Silver, wypolerowałem spód radiatora, a temp. w stresie dochodzi do 73 stopni. Dodam, że obudowa jest otwarta, a obok procesora znajduje się 120mm wentylator wydmuciach!ący powietrze za obudowę, a nad procesorem 120mm wentylator od zasilacza. Gdy czytałem wyniki testów Asusa Silent Square autorzy uzyskali na tym samym procesorze 3.83 Ghz na napieciu 1.5875 ! a temp. w stresie wynosiła 68 stopni. Czy jest możliwość aby niektóre z rurek heatpipe odmówiły posłuszeństwa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mephistofeles Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Przy otwartej budzie obieg powietrza raczej zanika, może to wina tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeMtin Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Myślę, że raczej otwarta obudowa może tylko pomóc w chłodzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Myślę, że raczej otwarta obudowa może tylko pomóc w chłodzeniu.U mnie jest wręcz przeciwnie, przy otwartej budzie na wszystkich komponentach podskakuje temperatura. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) Przy otwartej budzie obieg powietrza raczej zanika, może to wina tego? dokladnie. przy zamknietej budzie [przy poprawnym obiegu] powietrze jest zasysane z przody, owiewa wentylatory, ogrzewa sie i uchodzi tylem. obudowa dziala jak rura na ktorej koncach sa wentylatory. kidy otworzysz bude to cieple powietrze jest tylko 'mielone', nie ma ukierunkowanego przeplywu. Edytowane 25 Czerwca 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...