Skocz do zawartości
GeMtin

Asus Silent Square, Wyskoie Temperatury Cpu

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zdecydowałem się podkręcić mój procesor C2D X6800 i uzyskałem 3.52 Ghz na napięciu 1.45 co jest o dziwo słabym wynikiem. Chłodzenie procesora to Asus Silent Square.

Nigdy temu się nie przyglądałem, ale zauważyłem ze temp procesora dochodzi do 76 stopni w stresie podczas testu w Orthos'ie. Zdjąłem chłodzenie, wszystko wyczyściłem, nałożyłem paste Arctic Silver, wypolerowałem spód radiatora, a temp. w stresie dochodzi do 73 stopni. Dodam, że obudowa jest otwarta, a obok procesora znajduje się 120mm wentylator wydmuciach!ący powietrze za obudowę, a nad procesorem 120mm wentylator od zasilacza.

Gdy czytałem wyniki testów Asusa Silent Square autorzy uzyskali na tym samym procesorze 3.83 Ghz na napieciu 1.5875 ! a temp. w stresie wynosiła 68 stopni.

Czy jest możliwość aby niektóre z rurek heatpipe odmówiły posłuszeństwa?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy otwartej budzie obieg powietrza raczej zanika, może to wina tego?

dokladnie. przy zamknietej budzie [przy poprawnym obiegu] powietrze jest zasysane z przody, owiewa wentylatory, ogrzewa sie i uchodzi tylem. obudowa dziala jak rura na ktorej koncach sa wentylatory. kidy otworzysz bude to cieple powietrze jest tylko 'mielone', nie ma ukierunkowanego przeplywu.

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi