Skocz do zawartości
Caleb

Msi X48 Platinum

Rekomendowane odpowiedzi

Dorwałem kolejną zabawkę od MSI, tym razem jest to X48 Platinum. Jako że tematu na forum o tej mobo nie widziałem, takowy zakładam. Na razie dopiero się oswajam z tym sprzętem, ale jakoś optymizmem nie tryskam :> Roolercoaster na mostku północnym wygląda nawet znośnie i z Scythe Ninja nie wadzi, ale jak ktoś chce zamontować tego typu chłodzenie z wentylem centralnie umieszczony – dwa sloty pamięci odpadają w przedbiegach.

Bios ilością opcji nie powala, szczególnie zaś "skokowe" regulacje napięć - jak dla mnie zbyt duże. Na ramach pomiędzy 1.96v i 2.17v nie ma nic pośredniego o_O Użytkownicy OCZ Reaper 1800 CL8 od razu powinni wbić właściwe napięci dla RAM bo inaczej o stabilności nie ma mowy. Ah, no i regulacja timingów także dość uboga w porównaniu chociażby do P45 Diamond.

Ktoś już miał do czynienia z tym wynalazkiem i kręcił co nieco?

MIS_X48.jpg

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do MSI to widzę, że legendarne problemy z wydajnością znowu dają o sobie znać. ;P Heh, taki urok tych płyt. Ostatnio na MOA kręciliśmy z XA MSI Eclipse Sli i mieliśmy straszne problemy właśnie z wydajnością w 3DMarku 2001 i 2006. Na MSI Neo2-FR P35, którą kiedyś miałem też był spadek wydajności (read/write pamięci, ale to dopiero przy FSB > 500 MHz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasz egzemplarz miał. :P Nie wiem co mogło być tego powodem; tak czy siak spadek wydajności był faktem, a nie powinien mieć miejsca na płycie z tej półki cenowej.

Edytowane przez lyzkov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasz egzemplarz miał. :P Nie wiem co mogło być tego powodem; tak czy siak spadek wydajności był faktem, a nie powinien mieć miejsca na płycie z tej półki cenowej.

Jak dla mnie to znam dwa powody, dla ktorych mieliscie tyle problemow. Zmiana uzytkownikow pomoglaby na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to znam dwa powody, dla ktorych mieliscie tyle problemow. Zmiana uzytkownikow pomoglaby na 100%.

Wyluzuj rybcia bo się zapowietrzysz, wszak nie musisz pompować i tak już swojego przydużego ego bo nas to nie kręci :>

Wracając do właściwego tematu, wyniki na poszczególnych platformach przedstawiały się następująco. System świeży, oprócz proca nic nie kręcone stery te same - no i tu tkwi pytanie - dlaczego S.M. 3.0 ma sporo gorszy wynik?

P45 Diamond, E8400@3800 MHz, GTX 295 - stery 181.22/182.50

3DMark06 - 18.500

S.M. 3.0 - 10019

S.M. 2.0 - 8306

CPU - 3561

X48 Platinum, E8400@3900 MHz, GTX 295 - stery 181.22/182.50

3DMark06 - 17.600

S.M. 3.0 - 8872 (??)

S.M. 2.0 - 8218

CPU - 3660

Na razie pamięci działają na ~1400 MHz i CL8 ale wcześniej było podobnie, więc w tym raczej nie tkwi problem. Cpu też się skaluje, więc raczej nie zamula. Zainstalowałem też stery z mają 2088 do chipsetów Intela – wynik bez większych zmian.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od roku wersję X48C. Mam też selekta E8200@4GHz 1.22V. Płytka jest na tyle cudowna, że na VTT < 1.25V nie ma mowy o stabilnej pracy z podkręconym procem. Jako że VTT nie może być mniejsze od VCore, musiałem zwiększyć napięcie proca do 1.28V. Płytka nadal nie jest stabilna, nie przechodzi Prime'a/Orthosa. Co prawda mój zestaw sam z siebie nigdy się nie zwiesił podczas typowej pracy, choć lubię pograć, zwłaszcza w Unreal 3, ale mimo to pozostaje niedosyt. Kiedyś pomyślałbym, że to wina CPU, ale na moim byłbym Asusie P5K-E procesor działał idealnie i na amen stabilnie. Chyba niedługo odstawię MSI na szafkę i kupię za 300 zł Biostara na P43 :).

Aha, MSI poraża też BIOSami. Ilość opcji to po prostu bieda.

Pozdrawiam!

PS. Uprzedzając pytania i docinki: Tak, umiem kręcić. Tak, bawiłem się GTLami - poprawa nastąpiła, acz niewystarczająca.

Edytowane przez kosa64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od roku wersję X48C. Mam też selekta E8200@4GHz 1.22V. Płytka jest na tyle cudowna, że na VTT < 1.25V nie ma mowy o stabilnej pracy z podkręconym procem. Jako że VTT nie może być mniejsze od VCore, musiałem zwiększyć napięcie proca do 1.28V. Płytka nadal nie jest stabilna, nie przechodzi Prime'a/Orthosa. Co prawda mój zestaw sam z siebie nigdy się nie zwiesił podczas typowej pracy, choć lubię pograć, zwłaszcza w Unreal 3, ale mimo to pozostaje niedosyt. Kiedyś pomyślałbym, że to wina CPU, ale na moim byłbym Asusie P5K-E procesor działał idealnie i na amen stabilnie. Chyba niedługo odstawię MSI na szafkę i kupię za 300 zł Biostara na P43 :).

Aha, MSI poraża też BIOSami. Ilość opcji to po prostu bieda.

Pozdrawiam!

PS. Uprzedzając pytania i docinki: Tak, umiem kręcić. Tak, bawiłem się GTLami - poprawa nastąpiła, acz niewystarczająca.

VTT nie musi byc mniejsze od Vcore. Pozatym 1.3-1.4 VTT na X48 to akurat rzecz normalna. A probowaliscie dobrac odpowiednio strap i pl? Juz o alpha timingach nie wspomne. Zakladam, ze raczej nie...

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PL, tak, ruszałem, baz skutku - teraz siedzę na standardowym 1.5, gdyż na forum użytkowników MSI przekonali mnie do tego, że na tym mobasie nic to nie daje. Alpha timingów nie ruszałem, wg mnie nie mają one tu nic do rzeczy. Rybson, to czemu wszyscy wszędzie powtarzają,że musi być mniejsze od Vcore i mniejsze od 1.3V, bo się ujara proca? Wyjaśnij proszę, bo mam nadzieję, że masz rację. Po prostu nie mam już gwarancji na proca i nie chciałbym go do świąt uwalić, bo dopiero wtedy kupię Core i7. Aha, proc chodzi na OC 24 godziny, warto i to wziąć pod uwagę.

Za dwa dni spróbuję jeszcze strapa zmienić BSEL modem, może pomoże.

Edytowane przez kosa64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forach, pclab, purepc. W jednym artykule weelka na frazie chyba też pojawiła się ta teoria. Mówił też o tym user xtremesystems. Linków nie dam, bo piszę z mazur, z nokii e50. Czyli mogę dać bez strachu o proca vtt 1.4v i vcore 1.22v? Wielkie dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu! Gdy tylko usiądę na kompa, dam obiecane linki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PL, tak, ruszałem, baz skutku - teraz siedzę na standardowym 1.5, gdyż na forum użytkowników MSI przekonali mnie do tego, że na tym mobasie nic to nie daje. Alpha timingów nie ruszałem, wg mnie nie mają one tu nic do rzeczy. Rybson, to czemu wszyscy wszędzie powtarzają,że musi być mniejsze od Vcore i mniejsze od 1.3V, bo się ujara proca? Wyjaśnij proszę, bo mam nadzieję, że masz rację. Po prostu nie mam już gwarancji na proca i nie chciałbym go do świąt uwalić, bo dopiero wtedy kupię Core i7. Aha, proc chodzi na OC 24 godziny, warto i to wziąć pod uwagę.

Za dwa dni spróbuję jeszcze strapa zmienić BSEL modem, może pomoże.

PL - Performence Level, a nie PLL. No coz, skoro twierdzisz, ze alpha timingi nic nie daja, to nie mamy o czym dalej dyskutowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post 71proste w jednym z tematów:

"Sluchaj vtt nie moze byc wieksze niz vcore-to podstawa

Ja na Twoim miejscu nie dawal bym wiecej niz 1.4v i to w porywach,przy Twoim chlodzeniu itd..

1.2v-1.3v nie zaszkodzi wogole

Na codzien 1.2v looz

Na poczatku wogole sprawdz czy cos Ci to bedzie dawac,bo jezeli nie to nie ma sensu ustawiac wyzszych wartosci tylko zeby byly icon_wink2.gif

"

http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=...st&p=769045 <--- taki post jeszcze

To jak w końcu jest z tym VTT i Vcore? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i płyta, a w zasadzie dwie - X48 Platinum i X48C Platinum - wróciły na łono redakcji, żeby obsłużyć stare poczciwe Korki. Zobaczymy czy będzie tak wesoło, jak przed laty Dołączona grafika Ktoś jeszcze używa jednego z modeli?

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi