Skocz do zawartości
baller44

Jaką Kartę Dźwiękową Dobrać Do Słuchawek?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno zainwestowałem w słuchawki AKG k272 hd i teraz zastanawiam się czy kupować do komputera kartę dźwiękową. Obecnie mam jakąs realteka zintegrowana na płycie. Mam wrażenie, że po prostu te słuchawki się marnują przy takim sprzęcie, a przy empetrójkach to już w ogóle. (i tak grają bardzo dobrze) I moje pytanie. Czy opłaca się kupować kartę dźwiękową? Jak tak to za ile? Wystarczy jakaś do 100zł czy lepiej wydać wiecej na jakiegoś Xonara? Czy może nie poczuje różnicy?;s I jeśli będę miał dobrą karte dźwiękową to bez problemu bede mógł słuchać dźwięku 5.1 na tych słuchawkach ?

Z góry dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takich słuchawek jakie posiadasz warto już zainwestować w xonara - tego ASUS Xonar DX/XD

Słuchawki masz stereo, więc polecą na nich tylko dwa kanały.

Kartę musisz kupić koniecznie jeśli chcesz wykorzystać pełne możliwości tych słuchawek. Realtek nie pozwoli im rozwinąć "skrzydeł".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzona moc w miliwatach (w zależności od obciążenia) wbudowanych wzmacniaczy w kartach i osobnych wzmacniaczy :

Pionowo ->max niezniekształcona moc

Poziomo ->obciążenie w ohm

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ogólna linia jest zbudowana z jednej krzywej , z co najmniej 5 wartościami. Pośrednie wartości są dość względne.

Na dole widać pasek, który może być czerwony, pomarańczowy albo zielony.

· Czerwony odcinek pokazuje, że poziom mocy ograniczony jest wzrostem zniekształceń tj. wzmacniacz może dać jeszcze więcej mocy, ale przy tym dźwięk będzie ze słyszalnymi zniekształceniami w postaci chrypienia. Powyżej tego poziomu w widmie sygnału zaczyna się wzrost harmonicznych wyższych rzędów.

· Żółty odcinek pokazuje, że przy dalszym wzroście głośności zniekształcenia rosną płynnie i uchwycić progu, kiedy będzie je realnie słychać zależnie od dźwiękowego materiału się nie da. Wskaźnik poziomu mocy jest tu bardzo umowny. Przy (dalszym) zwiększeniu mocy widmo może zmienić się kosztem wzrostu harmonicznych niskich rzędów albo może dawać się zauważyć wzrost wszystkich harmonicznych, ale bez zmian podziału (rozkładu) harmonicznych i ich względnych poziomów.

· Zielona strefa — oznacza że głośniej wzmacniacz grać już nie może a i przy tym nie ma zniekształceń.

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=31437

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyższe grafiki dla osjąganej max niezniekształconej mocy we wzmacniaczach słuchawkowych uaktualniłem o wykresy Audiotrak Dr. DAC prime , Audiotrak Dr. DAC nano i Asus Xonar ST ,wstawiłem tuż nad wykresem asusa STX .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi