Skocz do zawartości
dymy

Dyfuzor

Rekomendowane odpowiedzi

można znaleźć sporo tutków jak wykonać go z kartonu, a znalezione w sieci próbki to czasem istne modelarskie dzieła sztuki. Niestety papier to niezbyt trwały materiał, a całość jest mało uniwersalna, nieporęczna oraz wymaga sporo czasu i cierpliwości. Zamiast tego bardzo popularną metodą jest wycinanka z plastikowego pojemnika na kliszę i jej ewentualne kombinacje z wkładem rozpraszającym lu refleksyjnym (papier, złotko itp).

u mnie najlepiej sprawdził się wariant wykonany ze ścianki plastikowego baniaka (np. po wodzie destylowanej). wycinamy taką ściankę i robimy w niej taki otwór aby całość sztywno trzymała się po nałożeniu na obiektyw. pomysł pochodzi stąd:

http://benas.atspace.com/sony.jpg

http://benas.atspace.com/gallery.html

ogólnie polecam jeśli ktoś nie ma możliwości zamocowania odpowiedniej dodatkowej lampy zew.

tani, skuteczny i raczej trwały, a do tego prosty do wykonania z łatwo dostępnych materiałów

pzdr

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja o kartonie nie slyszalem, za to wszelkiej masci kubeczki po jogurcie widzialem dosc czesto :) No i przeciete pudelko na klisze w wypadku lampy wbudowanej.

Inna sprawa, ze jak dla mnie ta metoda z baniakiem jest malo oplacalna w sytuacji, gdy dyfozor kosztuje kilkanascie zlotych. No chyba, ze ktos ma komponenty pod reka, a z tulejki korzysta tak czy inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi