JohnyQ Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Mam pamięci Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Black Dragon 4-4-4-12 I zastanawiam się, jakie pamięci dokupić: Takie same jak mam (2x1GB) i będę miał łącznie 4GB Czy też takie same ale (2x2 GB) i wtedy będę miał łącznie 6GB Na razie siedzę na XP SP3 ale nadchodzi Windows 7. Czy wydajność spadnie jak dam 2x2 GB do tych 2x1 GB i ewentualnie czy takie zestawienie będzie mieć wpływ, jeżeli będę podkręcał procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 możesz dokupić jakiekolwiek 2x2GB od DD2 667 do DDR2 1066. 2x2GB lub 2x1GB w zależności od tego czy będziesz w stanie wykorzystać dodatkowe gigabajty. Wydajność oczywiście wzrosnie, bo przecież będziesz miał więcej pamięci. Na OC procka nie będzie to miało wpływu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjq Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 możesz dokupić jakiekolwiek 2x2GB od DD2 667 do DDR2 1066Ja bym nie był takim optymistą. Różne pamięci różnie znoszą swoje towarzystwo w komputerze. Ja bym dokupił drugi taki sam komplet, czyli 2x1GB. Co do wykorzystania pamięci wystarczy zainstalować system 64 bitowy. Osobiście używam teraz Visty 64bit i wszytko działa jak należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 (edytowane) możesz dokupić jakiekolwiek 2x2GB od DD2 667 do DDR2 1066. 2x2GB lub 2x1GB w zależności od tego czy będziesz w stanie wykorzystać dodatkowe gigabajty. Wydajność oczywiście wzrosnie, bo przecież będziesz miał więcej pamięci. Na OC procka nie będzie to miało wpływu.Jak nie? Sytuacje z zycia wziete dobre ramy 2x1 fajnie sie kreca (fsb procka 500) dokupione 2x1 (powinny smigac tak samo) a tu kupa...nie chca zrobic 1ghz, trzeba luzowac timingi...lub wymienic na lepsze:) mjq dobrze to podsumowal...ja zdesperowany gdy po dokupieniu 2x1 do 2x1..sprzedalem i kupilem 2x2... Owszem jak najwiecej ramu to zaleta, ale to raczej chodzi o ilosc GB a nie ilosc kosci:P dla mnie im ich wiecej tym wieksze problemy o czym swiadczy fakt ze wszelkie rekordy przeważnie sa na 2x1.. a nawet 2x512mb...rzadko kto ma 4 kostki w takim zestawieniu Edytowane 26 Czerwca 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 (edytowane) Ja bym nie był takim optymistą. Różne pamięci różnie znoszą swoje towarzystwo w komputerze. Ja bym dokupił drugi taki sam komplet, czyli 2x1GB.a jeżeli te niby takie same pamieci będą miały inną organzację wewnętrzna albo będą na innych kościach, to co? co z tego że nazwa i producent będą takie same, jak fizycznie pamieci będą różne? jedynie na co trzeba uważac, to nie kupować modułów znacznie różniących się właściwościami typu jedne lubiące wysokie napięcie a innne wręcz przeciwnie tudzież jedna parka ma kostki lubiące niskie timingi a druga 5-5-5x i wysokie subtimingi. jakieś konflikty miedzy różnymi modułami to sprawa sporadyczna - szczególnie wtedy jeżeli bios daje możliwość ustawienia czegoś wiecej niż tylko 4 timingi na krzyż. Jak nie? Sytuacje z zycia wziete dobre ramy 2x1 fajnie sie kreca (fsb procka 500) dokupione 2x1 (powinny smigac tak samo) a tu kupa...nie chca zrobic 1ghz, trzeba luzowac timingi...lub wymienic na lepsze:) a niby po co gościowi FSB 500 mhz do QX6700?! a poza tm sprawdzałeś czy ta druga parka była w stanie zrobić 500 MHz? bo wyrażenie "powinny śmigać tak samo" jest mocno tajemnicza. Nic nie musi śmigać na 500 MHz jezeli nie ma tego w specyfikacji. dla mnie im ich wiecej tym wieksze problemy o czym swiadczy fakt ze wszelkie rekordy przeważnie sa na 2x1.. a nawet 2x512mb...rzadko kto ma 4 kostki w takim zestawieniubo rekordy to nic innego jak tylko rekordy. Tutaj wyrzucasz wszystko co może być potencjalnym ograniczeniem. Użytkowanie codzienne komputera to zupełnie inna para kaloszy. przecież tutaj nie będziesz chłodził CPU LN2 24/7 z FSB 650 MHz i napięciami 50% powyżej specyfikacji.... I jeszcze jedna kwestia - dobe płyty bez problemu radzą sobie z 4 modułami również z wysokim FSB. Edytowane 26 Czerwca 2009 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sheri Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 I jeszcze jedna kwestia - dobe płyty bez problemu radzą sobie z 4 modułami również z wysokim FSB. No, to jest prawda. Wszystko zależy jak dobry kontroler ma akurat dana płyta. U mnie 4x1 Geil Ultra na epP45 ds4 szły wyżej niż na abicie, a 2x2 Geil BD poszedł na ep45 ds4 na 2.1 1066 cl5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venat0r Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) ... Czy wydajność spadnie jak dam 2x2 GB do tych 2x1 GB i ewentualnie czy takie zestawienie będzie mieć wpływ, jeżeli będę podkręcał procka? Za duzo z tego proca to nie wycisnoles to moze i za duzo sie nie zmieni a jak cos to wieksze U na NB trzeba dac Edytowane 6 Lipca 2009 przez venat0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...