Skocz do zawartości
IceMan75

Płyta Pod Phenoma Ii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zacznę od tego że od półtora roku nie śledzę co się dzieje na rynku, więc mogę mieć pewne braki w wiedzy ;) Do tej pory mam e7200@3.8GHz na Abicie IP35PRO, ale zwykle działa na fabrycznym taktowaniu.

Obecnie szukam płyty pod Phenoma II x2be lub x3be, ale raczej to pierwsze (wiem że to niewielka zmiana z e7200, ale nie o wydajność tutaj chodzi). Płyta musi spełniać kilka wymagań.

1. Najważniejsze, regulacja FSB, mnożnika, napięcia itd itp z poziomu windowsa. Jest to najważniejsze kryterium. Niby AMD Overdrive to umożliwia, ale czy na każdej płycie to działa i działa sprawnie i 100% stabilnie?

Po co mi to ? Jestem zbyt leniwy żeby w biosie przełączać profile w zależności od tego czy chcę grać, czy komp ma chodzić praktycznie bez obciążenia ;)

2. 2-3 złącza pod regulowane wentylatory, najlepiej możliwość regulacji z poziomu windowsa.

3. 1-2 złącza PCI, najlepiej na samym dole płyty - widziałem jakieś dziwolągi z PCI na środku między PCIe

4. Nie musi mieć VGA, nie musi obsługiwać SLI, raid nie potrzebny

5. Pamięci DDR2 x 4

6. Rozsądne chłodzenie na chipsecie, chyba wszystkie płyty są bez wentylatorów=cisza to mi bardzo odpowiada, mam zrobiony nawiew na płytę 12cm wentyl.

7. Możliwość odblokowania dodatkowych rdzeni, ale nie jest to priorytet, jak będzie to fajnie, jak nie to trudno.

8. Nie musi oferować hiper super overclockingu, ale na przyzwoitym poziomie.

9. Rozmieszczenie elementów na płycie takie żeby GTX260 wszedł, z tego co przeglądałem to chyba nie powinno być problemu na żadnej z płyt.

10. Wyczytałem gdzieś że jakieś płyty DFI miały piszczące cewki, płyta musi być bez takich atrakcji :)

11. Marka w zasadzie dowolna.

12. Mam grafikę Asus-a, czy płyta tej samej marki w połączeniu z tą kartą da jakieś korzyści ? (tylko że Asusy drogie ...)

13. Budżet im mniej tym lepiej ;) Do 450 zł chyba coś się znajdzie ?

Główny cel, cisza i energooszczędność - czyli np. procek pracujący na ustawieniu 4x200MHz na najniższym możliwym napięciu. Wiem że moje wymagania mogą się wydawać niektórym dziwne ;) No ale cóż, jak komp czasami chodzi 12h ściągając tylko coś z netu to warto pomyśleć o ciszy i małym zużyciu energii i niskich temperaturach ;)

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten Asrock jakoś mi się nie podchodzi

jednak tylko 2 złącza wentylatorów i brak chłodzenia na zasilaniu

rozważam:

gigabyte GA-MA790X-UD3P - zasilanie 8+2

gigabyte GA-MA790X-UD4 - lepsze chłodzenie, ale krążą na forach jakieś opinie o przycinkach w grach

msi ka790gx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co z tego, że nie ma radiatora na sekcji zasilania? Jak masz chociażby minimalny przewiew to nic się nie stanie. Zresztą bez żadnego nadmucha też nie powinna się nadmiernie grzać.

Co do płyt GB. O tej UD3P słyszałem, że jest strasznie nędzna, poszukam tych opinii, jak znajdę to podam Ci linka. Co do UD4 to przycinki były w połączeniu z kartami HD4870, ale chyba zostało to naprawione bo ostatnio o tym cicho.

I co do tej sekcji 8+2 to ściema, naprawdę jest 4+1 jak w innych płytach.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi