amoniak Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 Wymagania cena całości nie może przekroczyć 5 k złociszy Płyta z raidem i wskazane fire wire Grafika :arrow: może być zintegrowana, lan i muza też Procesor :arrow: chcieli by intela :? Ram :arrow: im więcej tym lepiej HDD :arrow: 2 x 40 GB tylko jak najmniej awaryjny i z długą gwarancją CD + RW FDD Pudło :arrow: brak zczególnych wymagań Klawiatura i mysz Monitor :arrow: 17 cali WIN XP Home i MS OFFICE z licencją Proszę o podanie konfiguracji wraz z cenami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 daj za mój bez monitora 2000 to będę wdzięczny :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 powiedz czy moze byc AMD..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 Wymagania cena całości nie może przekroczyć 5 k złociszy Płyta z raidem i wskazane fire wire Grafika :arrow: może być zintegrowana, lan i muza też Procesor :arrow: chcieli by intela :? Ram :arrow: im więcej tym lepiej HDD :arrow: 2 x 40 GB tylko jak najmniej awaryjny i z długą gwarancją CD + RW FDD Pudło :arrow: brak zczególnych wymagań Klawiatura i mysz Monitor :arrow: 17 cali WIN XP Home i MS OFFICE z licencją Proszę o podanie konfiguracji wraz z cenami jezeli ma być na intelu to proponuje : plyta Gigabyte Ga8SQ800 ULTRA ( raid ,s-ata,firwire,lan i wiele wiecej bajer) procek celek 2x256 ddr pc 333 twinmosa lub kingstona ( 512 w zupelnosci wystarczy) 2 x wd 8mb cache (2 lata gwarancji) lub maxtorka rw liteon 48x24x48 lub teac cd teac 40x ale juz nie produkuja ;) najtanszy flop na allegro chodza po 15-20 zł buda jakas modecoma z dobra zasilka grafa gf 4 mx 440 monio poleciłbym lg 795 FT + ale juz nie ma a te nowe mi sie nie podobaja klawiaturka i mysz cos z logitecha ( co tanie to drogie, firma zdecydowanie najlepszana rynku ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 Do biura komp za 5 k niezle !! Za taka sumke to bym mial taka maszyne ze hej na dodatek z monitorkiem LCD(17 cali) :) A co do konfiguracji zgadzam sie z przedmowca Ale postawilbym na AMD :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 jezeli ma być na intelu to proponuje : plyta Gigabyte Ga8SQ800 ULTRA ( raid ,s-ata,firwire,lan i wiele wiecej bajer) procek celek 2x256 ddr pc 333 twinmosa lub kingstona ( 512 w zupelnosci wystarczy) 2 x wd 8mb cache (2 lata gwarancji) lub maxtorka rw liteon 48x24x48 lub teac cd teac 40x ale juz nie produkuja ;) najtanszy flop na allegro chodza po 15-20 zł buda jakas modecoma z dobra zasilka grafa gf 4 mx 440 monio poleciłbym lg 795 FT + ale juz nie ma a te nowe mi sie nie podobaja klawiaturka i mysz cos z logitecha ( co tanie to drogie, firma zdecydowanie najlepszana rynku ) Jeżeli koleś ma takie wymagania (raid, firewire, cdrw itd.) to znaczy że ten komp będzie spełniał poważną funkcję (może jakiś CAD lub inne projektowe). Oznacza to że lepszy od Castratelona będzie PIV, nawet jeśli będzie ciut wolniejszy. Próg (5000zł) jest wysoki, więc PIV powinien się zmieścić. W biurze nikt tego nie będzie gonił, więc nie trzeba markowych pamięci które "chodzą na 380 bez v-moda". WD z serii JB to dobry wybór - to nie mam zastrzeżeń poza jedym - na serię JB są 3 lata gwarancji nie 2, chyba że jakiś sprzedawca sobie w ch. leci. Jak ma być na gwarancji i z fakturą to nie flopa z Allegro :lol: I nie Nvidia tylko ATI i to nie jakieś noname - programy CAD wymagają dobrego 2D, a NV się nadaje tylko do grania. Można LG, ale ja polecałbym raczej NEC lub IIYAMA. LG są jak BMW z silnikiem malucha: ładne, płaskie, przereklamowane, a parametry kiepskie. Geometria tak biedna że mój stary Dell jest 10 razy lepszy. Test typu czerń-biel na zmianę sugeruje jakość użytych w nich trafopowielaczy. Żywotność tych monitorów na tle podanej konkurencji również jest nieciekawa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 jezeli ma być na intelu to proponuje : plyta Gigabyte Ga8SQ800 ULTRA ( raid ,s-ata,firwire,lan i wiele wiecej bajer) procek celek 2x256 ddr pc 333 twinmosa lub kingstona ( 512 w zupelnosci wystarczy) 2 x wd 8mb cache (2 lata gwarancji) lub maxtorka rw liteon 48x24x48 lub teac cd teac 40x ale juz nie produkuja ;) najtanszy flop na allegro chodza po 15-20 zł buda jakas modecoma z dobra zasilka grafa gf 4 mx 440 monio poleciłbym lg 795 FT + ale juz nie ma a te nowe mi sie nie podobaja klawiaturka i mysz cos z logitecha ( co tanie to drogie, firma zdecydowanie najlepszana rynku ) Jeżeli koleś ma takie wymagania (raid, firewire, cdrw itd.) to znaczy że ten komp będzie spełniał poważną funkcję (może jakiś CAD lub inne projektowe). Oznacza to że lepszy od Castratelona będzie PIV, nawet jeśli będzie ciut wolniejszy. Próg (5000zł) jest wysoki, więc PIV powinien się zmieścić. W biurze nikt tego nie będzie gonił, więc nie trzeba markowych pamięci które "chodzą na 380 bez v-moda". WD z serii JB to dobry wybór - to nie mam zastrzeżeń poza jedym - na serię JB są 3 lata gwarancji nie 2, chyba że jakiś sprzedawca sobie w ch. leci. Jak ma być na gwarancji i z fakturą to nie flopa z Allegro :lol: I nie Nvidia tylko ATI i to nie jakieś noname - programy CAD wymagają dobrego 2D, a NV się nadaje tylko do grania. Można LG, ale ja polecałbym raczej NEC lub IIYAMA. LG są jak maluchy ze złota: ładne, płaskie, przereklamowane, a geometria tak biedna że mój stary Dell jest 10 razy lepszy. Test typu czerń-biel na zmianę sugeruje jakość użytych w nich trafopowielaczy. dzizass co sie czepiasz to był mój typ niewiadomo do czego ma być ten komputer, jak sam zainteresowany wspomniał to może być nawet grafa zintegrowana !!! :twisted: nie wiem co masz do lg ??!! takie porównania to wiesz :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 zreśztą różnica miedzy markowymi a noname 15-20 zł na allegro sprzedają z gwarancja i wystawiają faktury flop nie powinien byc drozszy niz 25 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 dzizass co sie czepiasz to był mój typ niewiadomo do czego ma być ten komputer, jak sam zainteresowany wspomniał to może być nawet grafa zintegrowana !!! :twisted: nie wiem co masz do lg ??!! takie porównania to wiesz :evil: Ja się nie czepiam tylko podaję swoją propozycję na tle twojej. Co do LG to wiem co mówię bo wiele już takich widziałem: najwięcej (prawie co drugi) ma zniekształcenia poduszkowate w pionie (osd pozwala tylko na regulacje w poziomie) i słabą zbieżność na rogach. Zresztą sam napisałeś że jusz nie podoba się Ci LG. I tu się zgadzam. Stary dizajn był dużo lepszy, poza tym elektronika w nich montowana też była lepsza niż ta w obecnie produkowanych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Konfiguracja ma starczyc na trzy lata bez dotykania i wymiany czegokolwiek Ma byc INTEL :!: Nie ja decyduję :!: Licencje na WIN XP i MS OFFICE to konieczność tak więc od na sam komp zostaje 3200 zł Całość nie może przekroczyć 5000 zł Komp będzie stał w biurze żaden CAD, fire wire potrzebne ponieważ mają cyfrową kamerę ja wymyśliłem coś takiego MOBO za 574 CPU Celeron 1700 :? za 278 Grafika ati 7500 od X power za 227 zł Pamięci 512 MB za 273 HDD 2x Maxtor 40 GB za 370 Obudowa za 140 FDD za 50 zł CD RW LiteOn 48/24/48 za 218 BOX BOX ponieważ soft legalny Monitor LG 17" F700B Flatron za 728 zł Klawiatura + mysz 50 zł Wychodzi 3251 SOFT Microsoft Windows XP Home Edition PL OEM za 407 zł Microsoft Office XP SBE PL OEM a 1330 Całość wychodzi 4988 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 HDD 2x Maxtor 40 GB za 370 A nie lepiej kupic odrazu 80 gb maxtorka :?: Wyjdzie chyba taniej, a pozostala kase z hdd mozna przeznaczyc na lepszy procek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 i 12zł na piwo :) jak do biura to celeron wystarczy w zupełności mimo swojeje nędzności. monitor bardziej poleciłbym philipsa 107 T4 bo widziałem różnicę między LG a Philipsem. kolory, jakość obrazu no i pewnie żywotność o wiele większa. co do dysków to maxtorki będą spoko, u starszej w firmie są maxtory, chodzą co najmniej 12/24 przy dużych temperaturach (brak wentylacju - desktopy) i działają. WDC odradzam jeśli ktoś będzie siedział w tym smym pomieszczeniu w którym będzie ten komputer. albo niech dokupi karton proszków na ból głowy. obudowa w sumie wszystko jedno, nie musi być ani piękna, ani zasilacz nie musi być super mocny, podkręcać nikt nie będzie. nie wiem czy nagrywara będzie potrzebna ale przy cenie cedeków 150zł to wart dać te 220zł. a co do płyty to nie ma chyba sensu pchać się w intela (chyba że tak musi być) bo kosztuje to sporo a SIS na niepodkręcanym procku nie będzie mu na pewno ustępował stabilnością. grafa : R7500, Matrox G cośtam, xabre odpada i nvidia też. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 i 12zł na piwo :) Chyba wiecej bo jak liczylem to prawie roznica 300 zl :twisted: (2x40GB = 740 zl , 1x80GB = 440 zl) To ile by bylo tych piwek ?? hehehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 cały weekend piwek :) a 2 dyski są pewnie po to że jak jeden padnie to drugi będzie ale trzebaby wszystko podwójnie składować więc lepiej jeden 80 GB. dużo taniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Chyba nie do końca czytacie. Przecież wyraźnie pisał, że płyta ma być z RAID-em, więc pewnie dyski będą pracowały równocześnie jako backup (RAID 1 ??? - nie pamiętam) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 a 2 dyski są pewnie po to że jak jeden padnie to drugi będzie ale trzebaby wszystko podwójnie składować więc lepiej jeden 80 GB. dużo taniej. 8O No nie wiem.....ale moim zdaniem kupuje sie dwa identyczne dyski zeby dzialaly w trybie RAID. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Dyski na pewno będą w raidzie. Co od procka to może jednak P4, jak ma wytrzymać te 2 lata? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Dyski raid 1 czyli full redundancja, dane są cenne Dobrze było by kupić streamer ale kasy na to nie dostanę :? Może uda mi się wytłumaczyć, że ten celeron to najgorszy możliwy wybór i przekonać gości do AMD (wtedy płyta na KT 400 z raidem + Athlon 1700 lub wyżej) Komp ma chodzić przez trzy lata do pełnej amortyzacji, napewno nic nie zostanie w nim wymienione (chyba , że na gwarancji) czy dołożone :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...