Skocz do zawartości
Finchy

W2252v-pf/w2254tq-pf/samsung T220

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) potrzebuję kupić monitor do jakichś 800zł (z przesyłką najlepiej). Dłuugo szperałem po sieci, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi :D Warto dopłacać do W2254TQ, który ma prawie identyczne właściwości jak W2252V? [ten ma za to HDMI]. Ogólnie który monitor z tej trójki wybrać? obecnie jadę na starej 17" CRT od Nec'a :D Od razu mówię iż monitor jest używany do gier i internetu przede wszystkim. Potem filmy i MS Word. Sprzęt taki jak w podpisie czyli procek E5200@3,25Ghz 4Gb Ramu i Radeon HD4830 512mb. Sprzęt nie będzie zmieniany na razie. FullHD mnie nie interesuje. W związku z tym, iż moja karta obsługuje HDMI, to może znajdziecie jakiś monitor z HDMI? od razu mówię iż nie chcę wynalazków firm: BenQ, IIyama, Dell, Sony.

nie trawię tego! dzięki z góry za pomoc.

Edytowane przez Finchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomoże ktoś?

ja mam W2252TQ (nawet jest tu moja recenzja) a to prawie to samo co W2252V i moge Ci go bardzo polecić, to świetny monitor w swojej klasie i LG daje dobrą gwarancję. Choc teraz oczywiście brał bym nowy model 54 a tak na prawde to wzial bym z FullHD :)

przeczytaj sobie te recenzje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo posiadałem IIyame prolite coś tam jakieś 4 lata temu. Po miesiącu były 3 badpixele. PO 2 miesiącach zaczął ostro smużyć(?) były bardzo rozmyte kolory. Okazało się że jest uszkodzony. Na powrót z gwarancji czekałem 1,5 miesiąca (!), ponieważ był problem z dostaniem części jakiejś do niego. Dlatego teraz jestem trochę uprzedzony. A LG, Samsunga już mam kilka wyrobów i jestem z nich zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Z tego co wiem, Iiyama wymienia monitory door-to-door przez 30dni, a z dobrymi dealerami robi sie to od reki w sklepie.

2) Nie znam przypadku, kiedy badpixele wyskoczyly po okresie powiedzmy 3 dni (3x24h uzytkowania)... Jestes piewszym z nich. Chyba, ze przez pierwszy miesiac uzywales monitora mniej niz 72h? 95% Badpixeli wyskakuje przez pierwsze 24-48h... W Samsungu T220 kolegi tak wlasnie bylo, jeden pryszcz jest do tej pory (ok. 5 miesiecy uzytkowania).

3) Nie ma sprzetu ktory sie nie psuje, ale rozumiem Twoje wkurzenie. Szkoda ze padlo akurat na Iiyame...

4) 1,5 miecha to tak naprawde ok. 30 dni roboczych. Troche sporo, ale nie jest to takie niecodzienne. Dostales jakiegos zastepczaka na ten czas?

5) Ile z tych wyrobow Samsunga/LG miales okazje serwisowac i po jakim czasie?

Ja mimo wszystko bede odwodzil od tych dwoch firm, sam mam W2252TQ-PF i niestety za podobne pieniadze moglem miec lepszy monitor :/ Nie daj sie zlapac na ladniusia obudowe i wielkie cyferki, ktore nie podlegaja ZADNYM metrologiom i standardom pomiarow.

Jesli nie chcesz Iiyamy, poszukaj firmy, ktorej obecnie uzywasz - NEC robi monitorki od lat.

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra, przypuśćmy że to dobra firma. to jaką IIyamę konkretnie polecasz? może coś się zmieniło w ciągu 4 lat...

a wracając do podpunktów.

1) ale oni go nie wymieniali, tylko musieli coś naprawić

2) bad-pixel był już jeden zaraz po włączeniu, ale olałem to. po tygodniu posiadania monitora wyjechałem z PL, jak wróciłem po 3 tyg były właśnie 3. W tym czasie nie wiele osób korzystało z tego monitora mama i tata tylko a oni nawet nie wiedzą co to są badpixle. :/

3) wiem że nie ma sprzętu który się nie psuje, ale za taką kasę jaką się płaci to jednak trzeba czegoś wymagać

4) serwis chciał mi dać zastepczy, ale miałem jeszcze mojego kochanego NEC'a na którym działam do dziś :D

5) Samsung - TV 32" trzyma się trzeci rok, bez żadnych awarii. a LG miałem tylko telefon, ale skubany był twardy bo trzymał się nieziemsko po prostu :D prawie jak moja stara Nokia 3330 <3 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką IIyamę konkretnie polecasz?

Na pewno spokojnie moge polecic E2207WS-B1. Minusy - malo 'ruchliwa' podstawka i brak HDMI. Monitorkiem bawilem sie osobiscie wielokrotnie roznymi aplikacjami (TFTTest, www, edytory tekstu, CS 1.6 (^^) ).

Troche trudniej dostac TEN model, podstawka jest sporo fajniejsza ale ciagle brak HDMI. Nie mialem okazji osobiscie go przetestowac.

2) bad-pixel był już jeden zaraz po włączeniu, ale olałem to. po tygodniu posiadania monitora wyjechałem z PL, jak wróciłem po 3 tyg były właśnie 3. W tym czasie nie wiele osób korzystało z tego monitora mama i tata tylko a oni nawet nie wiedzą co to są badpixle. :/

Co potwierdza moja teorie... Jednak szkoda ze nie wymieniles od razu, prawdopodobnie uniknalbys wieeelu problemow...

3) wiem że nie ma sprzętu który się nie psuje, ale za taką kasę jaką się płaci to jednak trzeba czegoś wymagać

Zalezy jakie masz te wymagania. Moim nie jest, by sprzet byl bezawaryjny, tylko by jesli trafi sie awaria, to:

a) dostac sprzet zastepczy

b) miec sprzet naprawiony/wymieniony jak najszybciej

c) nie musiec sie tlumaczyc przed producentem tylko miec sprawe zalatwiona z jak najwieksza korzyscia dla mnie.

4) serwis chciał mi dać zastepczy, ale miałem jeszcze mojego kochanego NEC'a na którym działam do dziś

Niewazne czy CRT czy LCD, <3 NEC ^^

AD5: No i fajnie ze TV sie trzyma, szkoda tylko ze Samsung, LG i wiele innych poszly w produkty typowo marketowe w ciagu ostatnich 2-3 lat, zwiekszajac sprzedaz i obnizajac cene kosztem jakosci...

Moja konkluzja - kupisz co zechcesz, ale najlepiej znajdz sklep w ktorym podlacza Ci w/w monitory. Przekonasz sie sam. Sposrod sprzetu wymienionego w tym temacie IMO Iiyama >> all

pzdr i daj znac jak sie nowy sprzet sprawuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za pomoc, byłbyś dobrym akwizytorem. :blink: :D Chyba zdecyduję się na tą IIyamę :D tylko mam pytanie: czy między E2207WS-B1 a B2206WS-1 jest jakiś model pośredni? bo jeden kosztuje 600zł czyli dość tanio i mam trochę kasy w kieszeni, drugi 850zł czyli gdzieś o setkę więcej niż zamierzałem wydać. a monitory wiele się nie różnią, chociaż tańszy bardziej mi się podoba z wyglądu. a jak wygląda teraz gwarancja w Iiyamie? długo się czeka? jest gwarancja na badpixele? a u mnie w mieście niestety nie znajdę wszystkich monitorów, więc będzie problem żeby tak sprawdzić. Tą IIyamę też ciężko by było gdzieś znaleźć, bo ogólnie ciężko z dostępnością tych monitorów. Każdy wolo LG i Samsungi. :P i jeszcze raz dzięki za pomoc :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwizycja jak akwizycja, po prostu jesli mam do czegos przekonanie to wysuwam konkretne argumenty, czasem sluszne - czasem nie. Mam porownanie do W2252TQ-PF (ktorego jestem wlascicielem) oraz Samsunga T220 na codzien po kilkanascie godzin, bo te trzy monitory stoja u mnie w pokoju. Z wieloma innymi tez mialem mozliwosc 'pobawienia sie' chocby TFTtestem. I niestety wsrod tych 3 tylko na E2207 komfortowo gra sie w CSa 1.6 :/

jeden kosztuje 600zł czyli dość tanio

...ktory na wstepie ma badpixela. Czytaj skapca uwazniej. E2207WS-B1 to koszt ok. 800zl, jesli jest taniej - radze uwazac. B2206WS-B1 stoi kolo 890-900zl. Jak Ci zalezy na podstawce - bierz wersje B. Jesli nie - bierz E. A zeby nie byc goloslownym - po prostu fizycznie przetestuj te monitory przed kupnem, bedziesz mogl wyrobic sobie wlasne zdanie.

a jak wygląda teraz gwarancja w Iiyamie? długo się czeka? jest gwarancja na badpixele?

3 lata gwary + 30dni zero badpixeli. Jesli wypryszczy - nie szczyp sie tylko od razu do sklepu lub bezposrednio do Iiyamy door-to-door bo mozesz sie przejechac (gwara 30dni jest producenta wiec sporo sprzedawcow bedzie sie od tego migac - probowac mozesz).

A zeby namieszac jeszcze bardziej, googluj NEC MultiSync E221W :D Moze po 13tym uda mi sie go wziac w 'obroty', ale zapowiada sie bardzo ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz naprawdę mi namieszałeś :damage_wall: nie lubiem cie :blink: a tego NECa to już kocham <3 piękny jest :) tylko nieźle wykracza poza budżet :/ ale w końcu mam monitor tej firmy kupę czasu i wiem jakie to to jest wytrzymałe. w związku z tym, iż nie mam jeszcze tyle kaski na niego, to wstrzymam się z kupnem, a jak byś dostał tego NECa 13stego to jeszcze dla mnie lepiej, bo napiszesz co o nim sądzisz :lol2: tyle że ma bardzo mały kontrast co mnie dziwi :? musiał bym to zobaczyć na żywo. w porównywarce konkurencyjnej strony, ta IIyama zdobyła więcej punktów za jakość obrazu, więc przede mną trudna decyzja. pzdr

EDIT: mam pytanie. czym się różni Prolite E2207WS-1 od ProLite E2207WS-B1

Edytowane przez Finchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko zobacz sobie JAKI to jest kontrast ;)

A czym sie roznia te dwie iiyamy? pewnie komus literke wessalo.

Cena tego E221W (realna) to ok. 900zl. Przemysl sobie jaki masz budzet, to do niego sie bedzie dopasowywac jakis monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

budżet to miało być 600-700zł, ale realnie rzecz biorąc będzie do 850zł :D I ANI GROSZA WIĘCEJ :D chyba że monitor naprawdę będzie genialny i warty dopłaty. Bo nie wiem czy warto dopłacać do NECa skoro można mieć Iiyamę z lepszą* (!) jakością obrazu za mniejsze pieniądze. A na Agito ten NEC jest za 825zł więc raczej tanio.

*na konkurencyjnej stronie IIyama za jakość obrazu dostała 93pkt, a NEC 85.

Edytowane przez Finchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ciekawe w którym sklepie w moim mieście znajdę te monitory :damage_wall: (mieszkam jakieś 50km od Łodzi, miasto 70tyś mieszkańców). W sumie mógłbym nawet do tej Łodzi pojechać ale po prostu nie wiem w którym sklepie znajdę te monitory, a jeżdżenie po Łodzi w ich szukaniu jakoś mi nie pasi :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje że nikt się nie obrazi jak podczepie się pod temat bo widze że dyskusja zeszła z LG na Iiyame.

Tak więc zastanawiam się nad kupnem któregoś z modelów: E2202WS-B, E2209HDS-B1, E2207WS-B1.

I w sumie o ile E2209HDS-B1 różni się znacznie rozdzielczością (1920x1080) , to E2202WS-B E2207WS-B1 różnią się między sobą głównie kontrastem.

Tak się zastanawiam czy ta różnica jest znaczna w komforcie pracy czy tylko jak ktoś jest "maniakiem" obrazu. Bo w sumie różnica w cenie to ~100zł (w sklepie w których chce kupić)

Jakby ktoś mógł doradzić to byłbym wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E2202WS ma mniejsze kąty w poziomie (160 do 170*), mniejsze minimalne odświeżanie w poziomie (24 do 31Khz)

co w praktyce jest bez wiekszego znaczenia...

oraz gorsze wyjścia (ma DVI a E2207WS DVI-D)

w czym cyfra jest gorsza od cyfry?? o.O

Ogolnie E2202WS jest troche starsza, E2207WS jest nowsza. I tyle...

IMO: E2207WS. Jak chcesz pelna panorame, wez sobie E2409HDS albo B2409HDS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadeszła mała zmiana :D nie zamówiłem wcześniej LCD i dobrze zrobiłem bo budżet mi się powiększył.

Teraz jest MAX bez możliwości dopłaty okrągły 1000zł. wymagania:

-22"/23" cale

-rozdzielczość 1650x1080

-do 1000zł

-dobre kąty i odświerzanie (ma być do gier i internetu)

-minimum DVI, dobrze by było gdyby miał HDMI (mam GPU z wyjściem HDMI)

-dobrze by było jak by miał PIVOT

-łatwa gwarancja gdyby co (najlepiej na bad-pixele)

Edytowane przez Finchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat, na szybko muszę kupić monitor, stary przestał działać i na starym 15"CRT w tej chwili pracuję. Widzę, że zachwalacie iiyame, moje pytanie, w takim razie który jest lepszy: ProLite B2206WS-1 czy ProLite PLE2207WS-B1 ? Czy może coś innego w cenie do 1000PLN ?

@EDIT

Bym był zapomniał, przeznaczenie monitora głównie pod gry i filmy.

Edytowane przez Matthaios84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi