Skocz do zawartości
duzii

Brak Stabilności

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kilka dni temu zabrałem się za wyciszanie komputera.Dołożyłem kilka wentylatorów i wszystko podpiąłem pod kontroler obrotów.Zamówiłem również wentylator do zasilacza(Scythe Gentle Typhoon 120mm 800 obr./min) po zmianie wentylatorów komputer zaczął się sypać.Na próbę odpaliłem OCCT+fumark.Najpierw fumark, wszystko na początku szło bez problemu ale tylko jak po 1 minucie odpalił się OCCT komputer od razu się wyłączył.Jak bym mu wyciągnął gniazdko z prądu.Potem zaczęły się problemy w Assasin's Creed.Co jakiś czas mam takie 10-30 sec. zwiechy, obraz się zatrzymuje a dźwięk leci dalej.Czasem obraz i dźwięk się zatrzymuje ( dźwięk się zwiesza i odtwarza ostatnia sekundę-np jakieś tam efekty,odgłosy itp) Raz na jakiś czas podczas grania komputer potrafi się zwiesić i pomaga tylko reset.

Podejrzewam zasilacz.Po zmianie wentylatora jest on naprawdę ciepły... Teraz żałuję że nie wziełem te 1000 lub 1200 rpm...Temp innych podzespołow w normie.

Link do tematu w którym opisane jest co zmieniałem- LINK

Co proponujecie ? Niby zasilacz się grzeje ale czemu jak komputer jest jeszcze zimny odpale furmarka + occt i komp sie wysypuje ... zasilacz nie zdarzy się przeciez nawet zagrzać...

Edytowane przez duzii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam 3 pytania:

1) Czy te napięcia są w normie ?

Spoczynek:

Molex

+5V=4,99V

+12V=11,63V

24 pin

3,3V=3,29V

4 pin

+12V=11,60V

STRESS(3dmark06)

Molex

+5V=4,99V

+12V=11,56V

24pin

+3,3V=3,28V

4pin

+12V=11,48V

2)Do wentylatora w zasilaczu kupić kontroler obrotów(taki najtańszy na 1 wentylator) czy jakoś inaczej mu podpić obroty?Bo komputer wyłącza się już nawet podczas gpu stress testu w OCCT

3)Jaką temperaturę powinien mieć mostek północny? U mnie północny i południowy są naprawdę gorące(północny parzy:D )

Według czujki z kontrolera obrotów północny w spoczynku ma w tej chwili 46 stopni. Norma ?

Edytowane przez duzii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Chieftec sobie nie radzi;

2. Zamontowałes wentylator odwrotnie;

3. Przy fanswapie coś namieszałeś, może chieftec ma rezystor nastawny do regulacji napięcia i go ruszyłeś?

Pierwsza opcja jest z pewnym "ale". Nie można wylkuczyć braku mocy, jednak tak niskie napięcie w idle na lini 12V świadczy raczej o uszkodzeniu zasilacza. Kontrolerem nie podbijesz obotów wentylatora. Można poprzez podniesienie napięcia, jest to niebezpieczne, mozna spalić wentylator i nie tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.To jest prawdopodobne, na starym wentylatorze(który cały czas miał ponad 2000 rpm...) nie było tego problemu ale napięcia były takie same ; p

2.To na 100% nie :) Zamontowałem go poprawnie , przed odpalenie sprawdzałem i wentyl na pewno działa tak jak powinien tylko po prostu nie daje rade schłodzić besti xD

3.I tu mam pytanie :P Bo ja ten wentylator podłączyłem na zewnątrz pod płytę główna... Nie chciałem by zasilacz kontrolował wentylator( tak też poleci mi w innym temacie- by podłączyć pod płytę bo 800 rpm niby w zupełności wystarczy...)

Wcześniej zasilacz dawał radę z furmarkiem + occt teraz nie :) ( już nawet z samym furmarkiem nie daje rady...)

Co zrobić? Podłączyć wentylator pod zasilanie w zasilaczu?Chociaż napięcia na 12V mi to nie poprawi...

Czy takie napięcie może powodować skoki fpsów w grach i ogólną ciach!ianą wydajność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś proponujecie ? Zrobić zasilaczowi na próbę lepsze chłodzenie ? Jak nic nie da to co ? Zasilacz do zmiany ? Miał bym możliwość sprawdzić kompa na zasiłce be quiet 550W.Jak by powiedzmy chłodzenie na mój zasilacz pomogło to czy możliwa praca jest na tak niskim napięciu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Właśnie tak zrobiłem, wymontowałem wentylator , zostawiłem go poza obudowa.Rozkręciłem go i zamontowałem mu brzęczka 12 cm który ma ponad 2000 rpm :) Zapuściłem mu power supply w OCCT= przeszedł.Zapuściłem mu cpu test+ furmark burning test = przeszedł.Wszystko co wcześniej nie dawał rady teraz bez problemów.Wcześniej rozkręcając go sprawdziłem jakie ma temp radiatorów jakieś kilka minut po wyłączeniu kompa.1 radiator miał tylko 40 stopni a drugi ponad 60... A zasilacz przed wyłaczeniem nie miał nawet odpalanej żadnej gry:I Więc myśle że podczas grania temperatura jest naprawdę spora :)

I teraz mam dylemat:

-ogarnąc jakieś lepsze chłodzenie i męczyć się na zasilaczu przy napięciu 11.40-11.60V ?

-czy szukać nowego zasilacza?

Czy takie napięcie jest niebezpiecznego dla niego ? Czy może to powodować skoki fpsów w grach i ogólna niską wyjdaność zestawu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm na serwis to raczej nie... Już i tak wpakowałem 50 zł w wentylator żeby go wyciszyć a tu taka niespodzianka ...

Za niskie napięcia a 12V co powodują ? Jak było dobre chłodzenie blue screenów nie miałem,komputer był stabilny i niby wszystko śmigało tylko zawsze miałem wątpliwości co do wydajności... Bo większość gier w jakie grałem chodziły delikatnie mówiąc mizernie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi