traktor Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Witam, Czy trudno jest przerobic taki system oceniania: Zaznacz odpowiednie pole i wy¶lij swoj± ocenę<br /><br /> 1<input type="radio" name="ocena_ad" value="1" /> 2<input type="radio" name="ocena_ad" value="2" /> 3<input type="radio" name="ocena_ad" value="3" /> 4<input type="radio" name="ocena_ad" value="4" /> 5<input type="radio" name="ocena_ad" value="5" /> Na system oceniania gwiazdkami? Mam 2 obrazki - pusta gwiazdka i zamalowana gwiazdka. Chodzi o to, żeby po kliknięciu na odpowiednią gwiazdkę skrypt przyporzadkowa jej odpowiednia wartosc. Czyli po prostu zamiast zaznaczenia kolka obok 3 trzeba bedzie kliknac na trzecia gwiazdke. Utrudnieniem jest jednak to, ze przy kliknieciu na trzecia gwiazdke, dwie ktore znajduja sie przed nia tez musza swiecic na zolto. Czy wykonanie takiego systemu jest trudne? Problem sprowadza sie do tego, ze klikniecie w trzecia gwiazdke przesyla wartosc "3". Nie potrafie tego jednak wykonac poniewaz nie wiem jak przeslac dane po kliknieciu na gwiazdke. Prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Do podswietlania gwiazdek potrzebowac bedziesz uzyc javascript'u i zdarzen onmouseover i onmouseout, co do wysylania fomularza to najlepiej by bylo go zrobic i tak, dodac mi jakis ukryte pole i w zaleznosci do tego jaka gwiazdke ktos kliknie zmienic wartosc tego pola i wyslac formularz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLobuz Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Do podświetlania gwiazdek wcale nie jest konieczne używania JS. Wystarczy a:hover w CSS Więc najprościej zrobić po prostu linki z gwiazdkami i odpowiednim parametrem GET. Podświetlenie jak mówiłem w CSS. Rozwiązanie mało eleganckie bo np roboty wyszukiwarek mogą se klikać w to. Lepsze rozwiązanie to również linki ale bez domyślnego działania a całość obsłużona przez ajaxa na onclicka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Proste zadanko: Masz 5 gwiazdek. Masz zrobić z nimi tak, żeby przy najechaniu na gwiazdkę "2", zaświeciła się 1 i 2; gwiazdkę "3" - 1,2,3; etc. Bez javascript. HF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLobuz Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Proste zadanko: Masz 5 gwiazdek. Masz zrobić z nimi tak, żeby przy najechaniu na gwiazdkę "2", zaświeciła się 1 i 2; gwiazdkę "3" - 1,2,3; etc. Bez javascript. HF. Fakt nie doczytałem, że tak miało się zachowywać. Jednak swoje zdanie podtrzymuje, takie coś da się zrobić i w samym CSS bez JS. Tylko, że zabawy jest sporo i dla początkujących nie polecam :) Jak powiedzieli przedmówcy wykorzystaj JS. Najprościej jak w img na mouseover będziesz podmieniał src danej gwiazdce i wszystkim poprzednim na "zapełnioną". Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...