Skocz do zawartości
kenfollet

Śmierć Acera Aspire 5024?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Odpaliłem rano laptopa, podczas bootowania (w momencie w którym powinien poprosić o wybranie użytkownika) wywalił blue screena. Tak około trzy razy z rzędu.

Scan Disk i CHDSK nie wykazał żadnych błędów.

Zbootowałem laptopa z Cd (knoopix 6), żeby zrzucić dane z dysku C. Laptop pracował niestabilnie, co chwila się zawieszał. Myślałem, że to wina dysku zewnętrznego więc zacząłem zgrywać na pendrive.

Komp znowu się zawiesił, tym razem czarny ekran (matryca wyłączona zupełnie) i brak reakcji na przycisk power (dioda nie gasła).

Wyjąłem baterię i zasilanie, podpiąłem zasilacz naciskam power i słyszę trzy długie sygnały dźwiękowe (BIOS to chyba Phoenix ale nie jestem pewien!).

Od tego czasu laptop nie uruchamia się, nie daje żadnych sygnałów dźwiękowych. Naciskam power, zapalają się diody, wentylator pracuje przez 2 sekundy a potem cisza, tylko dioda power nadal świeci (aż do odłączenia zasilania).

Odłączyłem od laptopa dysk, modem, kartę sieciową, baterią. Przekładałem obie kości ramu w każdy slot. Próbowałem z jedną kością i z drugą. Próbowałem na samej baterii, samym zasilaczu i na obu tych rzeczach... Brak efektu. Wentylator dwie sekundy i cisza.

Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% nie bo laptop stał 12 godzin obok łóżka. No chyba, że dach zaczął przeciekać...

Złącze ładowania już od dosyć dawna było dosyć luźne... Ale nie było sytuacji w której laptop traciłby zasilanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złącze złączem, chodziło mi raczej o takie coś:

http://www.allegro.pl/item668209248_modul_..._evo_n620c.html

Podejrzewam uszkodzenie gdzieś na płycie lub procesor

Niestety raczej tego w domu nie naprawisz, można próbować z innym procem lub zakupić skądś płytę główną... co do tej 2 opcji to możesz polować na uszkodzony i zdekompletowany model pokrewny (cały laptop np bez dysku, ramu, zbita matryca) - często zakup takich "zwłok" jest bardziej opłacalny od zakupu płyty osobno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi