Skocz do zawartości
korekk

Komputer 1600zł Dylematy

Rekomendowane odpowiedzi

Moja dziewczyna zamierza kupić komputer, ma na to 1600zł. Przeznaczenie głównie multimedialne, ale grać też w coś będzie, nie zależy jej na detalach, byle tylko jak najdłużej ten komputer jej posłużył do gier. W przyszłości nie zamierza upgrade'ować, więc wykluczam opcję kupienia teraz czegoś słabszego i zmianę komponentu na lepszy. Na podkręcaniu się nie zna, jednak ja coś tam jej lekko mogę podkrećić, priorytetem jes raczej stabilność, by nic nie wywalało.

Złożyłem coś takiego:

Procesor:

Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/

265 zł

Płyta główna:

Gigabyte EP31-DS3L /intel P31/

235 zł

Pamięć RAM:

OCZ 2GB 1066MHz CL5

99 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG

195 zł

Karta graficzna:

PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ DVI HDMI

420 zł

Nagrywarka DVD:

NEC AD-7203S SATA LabelFlash (black)

90 zł

Obudowa:

Cooler Master Elite 331 (Black)

149 zł

Zasilacz:

BeQuiet PurePower 350W

169 zł

Razem wychodzi lekko ponad 1600, co i tka jets lekkim nagięciem budżetu, bo komp ma być do 1600zł. Zastanawiam się jednak, czy brać na intelu czy na AMD, bo może dałoby się wziąć dwurdzeniowego phenoma II, który zgniata tego c2d? a może wsadzić na AMD Athlona 7750, czy wydajność i cena znacząco spadną? Jakieś propozycje z uzasadnieniami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Athlon 7750+

Płyta Główna : ASRock A780GXH

RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ SpecialOps

Karta Graficzna : Asus GeForce 9600GSO 384MB

Zasilacz: BeQuiet PurePower 350W

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG

Napęd : Samsung SH-223B SATA

Edit: Sory jak pisałem tego posta to byłem lekko pod wpływem.... Ogólnie to jak wyżej tylko grafa zamiast tego GF to HD4850. Zestaw, który podłeś wyżej też będzie ok, pod warunkiem, że znajdziesz inne mobo. Nie bierz nic na P31 bo to shit.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem wczoraj podobny zestaw, tyle że z uwagi na niewielkie fundusze (1300zł) wziąłem Neo v2 od MSI właśnie na P31, 9600GSO, a wszystko zapakowałem do taniej budy (Take Me Portos). Tak ciach!ianej blachy jeszcze nie widziałem. :> Reszta śmiga jak ta lala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NeoMagNeT napisał(a):

Procesor : AMD Athlon 7750+

Płyta Główna : ASRock A780GXH

RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ SpecialOps

Karta Graficzna : Asus GeForce 9600GSO 384MB

Zasilacz: BeQuiet PurePower 350W

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG

Napęd : Samsung SH-223B SATA

Edit: Sory jak pisałem tego posta to byłem lekko pod wpływem.... Ogólnie to jak wyżej tylko grafa zamiast tego GF to HD4850. Zestaw, który podłeś wyżej też będzie ok, pod warunkiem, że znajdziesz inne mobo. Nie bierz nic na P31 bo to shit.

Rozwiń dlaczego shit? Czytałem testy w necie i low-endowe procki podkręca się bez problemu. Zależy mi właśnie na tym radku, bo przecież jest on o niebo wydajniejszy od 9600GSO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz zestaw który podałem razem z radkiem HD4850, w cenie się zmieścisz spokojnie. Zestaw na Intelu też będzie OK, ale mobo szukałbym chociażby używki na P35. P31 ma problemy z pamięciami, a dokładniej to obsługuje tylko 4gb w maksymalnie 2 modułach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwi mnie czemu tak bardzo odradzana jest płyta P31DS3L, miałem tą płytę nie było z nią żadnych problemów E2140 spokojnie kręciłem na 3ghz, wydajnościowo nie odbiega od P35, jedynym mankamentem jest to że jeżeli ktoś chce do niej kupować pamięć to tylko w 1 kości, lub dualu czyli 2x1, 2x2. Teraz przeważnie kupuje się pamięci w dualu więc nie widzę problemu. Zestaw na AMD jest z mniej wydajnym prockiem, za to bardziej przyszłościowy pod rozbudowę. Ewentualnie coś takiego możesz kupić Abit tylko 3 fazy zasilania, ale powinna być lepsza niż P31.

Edytowane przez izded

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korekk napisał(a):

Chcę kupić jedną kość 2GB i tę płytę, by w przyszłości mieć możliwość dołożenia pamięci.. Czy mogą wystąpić problemy z obsługą?

Jeżeli zostawisz 1 kość albo dołożysz do duala drugą to nie, jeżeli wsadzisz 3 lub 4 kości np 4x1gb to możesz mieć problemy. Nie wiem czy ten Abit IP35P co podałem nie bezie lepszym wyborem zwłaszcza w tej cenie, ale to Ci powie ktoś kto się lepiej orientuje ode mnie :wink: Edytowane przez izded

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wszystko ma być z jednego sklepu, to nie dla mnie zestaw. Poza tym nie chce się bawić w używki, dla niej niezawodność jest priorytetem. OC będzie gdzieś do poziomu 3,2Ghz, bo po co więcej. Na AMD i na Intelu chyba będzie do osiągalne, więc wsio ryba na czym złożę. Dobrze myślę? Modernizacji nie będzie, więc to nie musi być zestaw przyszłościowy. Skłaniałbym się ku Intelowi, bo ma większą podatność na OC. I jeszcze pytanie: czy radek od Powercolora będzie ok? Aha i jeszcze: czy opłaca się ciąć koszty na obudowie? Czy ten CM Elite to minimum?

Edytowane przez korekk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co oszczędzać na ŻADNYM z podzespołów. W przypadku taniej obudowy blacha będzie cienka (rezonans, brak izolacji akustycznej), a środek pewnie nieprzemyślany (zero miejsca na dodatkowe wentylatory, zły obieg powietrza itp.).

A CM Elite to na prawdę porządna obudowa.

Edytowane przez RaNa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi