gOOdrams Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 (edytowane) Witam! Nie jestem rozeznany w temacie, a brakuje mi czasu (wybaczcie mi tą ignorancję ) by wertować fora i strony w poszukiwaniu niezbędnych informacji. Planuję wymianę box'owego radiatora do E6550,niestety nie wiem od czego mam zacząć. Sprawę naświetlił mi ten artykuł cooling.pl. Niestety szybkie przejrzenie wątków w tym dziale uświadomiło mi brak jakiegokolwiek tematu zbiorczego, który w mojej sytuacji byłby niezwykle przydatny. Byłbm szczerze wdzięczny za waszą pomoc w tej sprawie. Moglibyście podsunąć mi artykuły, strony, którymi mógłbym uzupełnić swoją wiedzę na temat wymiany chłodzenia i konserwacji CPU? Jak usunąć starą pastę i poprawnie nałożyć nową? Czy istnieją standardy ceciach!ące i szeregujące radiatory (czy "pierwszy lepszy" z odpowiednio wysokiego przedziału cenowego wystarczy?), czym kierować się przy ich wyborze? Powierzchnie radiator<->cpu czyść odpowiednimi ("firmowymi") środkami czyszczącymi Arctic Silver ArctiClean czy roztworami np. izopropylenem? Czego unikać przy nakładaniu pasty? Z góry przepraszam, jeżeli powielam (a pewnie tak jest :oops: ) wielokrotnie już poruszany na łamach forum temat. Pozdrawiam Michał Edytowane 27 Czerwca 2009 przez gOOdrams Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 (...) Niestety szybkie przejrzenie wątków w tym dziale uświadomiło mi brak jakiegokolwiek tematu zbiorczego, który w mojej sytuacji byłby niezwykle przydatny. Byłbm szczerze wdzięczny za waszą pomoc w tej sprawie. (...) http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-Konwencj...za-t232605.html Brak slow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gOOdrams Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Czy sądzisz, że któryś tych tematów (dla przykładu Która pasta lepsza, Szlifowanie, Cichy komputer na samych wiatraczkach) przyda mi się? Nie pisałbym, gdybym nie znalazł jednoznaczej odpowiedzi (a nie uważam za fachową odpowiedź w stylu "wyłączasz kompa i ruszasz radiatorem raz w jedną a potem w drugą stronę tak długo, aż go "ukręcisz"...."). Liczę na wasze doświadczenie, i TAK :sad: o pokazanie mi artykułów, które zwielokrotnią moją szansę na bezproblemową operację "wymiana radiatora", robie to pierwszy raz i nie mam zamiaru spartolić! Czytam i szukam, ale miałem nadzieję, że pójdzie mi nieco szybciej jeśli nawiążę kontak z ludźmi, którzy znają się na rzeczy. Tyle w temcie. Dzięki za rzyczliwość i wyrozumiałość... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalk1 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 (edytowane) http://forum.cooling.pl/viewtopic.php?t=229 google google2 Edytowane 27 Czerwca 2009 przez michalk1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Wymiana radiatora, od czasu wprowadzenia IHS-a, jest na tyle prosta, że dwunastolatek z instrukcją obsługi sobie poradzi. Ba, nawet młodsza istota, śmiem twierdzić, dałaby sobie radę. Tego się nie da spartolić (chyba że to chłodzenie jest większe od płyty głównej). Co do past i czyszczenia - nie baw się w CLP, specyfiki czyszczące, a wszystko będzie pod kontrolą. Normalną pastę usuwasz, biorąc wacik kosmetyczny i trochę acetonu - 2 machnięcia i proc czysty jak nówka. Po co wydawać dodatkowe złocisze na jakieś czyściki-dupniki? Nakładanie pasty także sprowadza się do jednego - odpowiedniego nałożenia. Po zamontowaniu coolera i tak się to wszystko "wyprasuje". Możesz używać metody ziarnka ryżu, możesz także, szczególnie jeżeli kupisz pastę z pędzelkiem, jak STG-1 czy tę od Revolteca - użyć go i rozsmarować po procesorze i podstawce cienką warstwę party termo. Amen. Na YT są miliony-miliardy filmów z pokazanym ww. procesem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...