Skocz do zawartości
galver

Co To Za Wlan?

Rekomendowane odpowiedzi

1. Może łaskawie raczysz podać model sprzętu? Sama firma nic nie da.

2. Sprawdzałeś na stronie producenta?

3. Wywalenie Win7 było piekielnym błędem - wg wielu lepszy od Visty.

4. Nie wiem jak sprawa wygląda w Vista 64, ale pod XP gdy jakiś sprzęt nie ma sterowników, to włączam menadżer urządzaj, PPM na urządzenie z pytajnikiem, potem właściwości, zakładka szczegóły i odczytuję "Identyfikator wystąpienia urządzenia". Wpisując go w Google można znaleźć sterowniki.

Po Googlowaniu z napisami na screenie doszedłem tutaj:

http://www.pchub.com/uph/laptop/279-44222-...s-LAN-Card.html

Z resztą powinieneś sobie poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jesli chodzi o kompy to zatrzymalem sie w rozwoju jakies 7 lat temu i po prostu nie w tym momencie se nie radze;p. To ten lap: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=658217549 . Z tego co udalo mi sie zorientowac to to nie jest oczywiscie oryginalny jhl-90 (wg compal.com), czesc sprzetu jest wymieniona - wlan chyba wlasnie tez. Wywaliłem 7 bo to był tylko 30dniowy trial, a viste mam z uczelni.. jak bede mial 7 to zainstaluje;). pkt 4 nei dziala bo zainstalowalem sterowniki z dołączonej plytki i teraz wszystko wyswietla wg tego co zainstalowane, a wlan jak nei dzialal tak nie dziala;/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg 'wlasciwosci':

--------

Karta sieciowa Broadcom 802.11n #2

Stan:

Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)

-------

Gdzies tam znalazlem ze oznacza to uszkodzenie sprzetowe, jednak karta jest sprawna na 100% bo na 7 bylo wszystko cacy (7 sama znalazla sterowniki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie, pierwsze 24 bity (6 znaków) w mac'u to identyfikator producenta, kolejne 24 bity producent zagospodarowuje wg. własnego uznania, ma tylko zapewnić, żeby było unikalne - ale raczej nie udostępnia takiego spisu, który odwzorowuje adres mac na konkretny model karty.

jeżeli kartę masz aktywną, czyli odpowiednio ustawiony włącznik/wyłącznik wifi :

Dołączona grafika

i karta dalej nie działa, to spróbuj ściągnąć program Everest i sprawdzić jaki masz hardware wlan, potem zainstalować odpowiednie sterowniki. jeżeli dalej nie będzie działało pod windowsem, możesz spróbować ściągnąć jakieś livecd ubuntu albo backtrack (dobre wsparcie dla kart wlan) i sprawdzić czy w ogóle działa, jeżeli działa to wtedy spróbować sprawdzić jaki to model karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obie są kartami wifi ?

najlepiej wrzuć screena z everesta.

standardowo montowali w jhl90 taki zestaw

Realtek RTL8168C/8111C Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (10/100/1000MBit)

Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (abgn)

Broadcom 2045 Bluetooth 2.0+EDR Bluetooth

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta to jest BCM94321MC. Symbol jest widoczny w prawym górnym rogu PCB.

PS. Broadcom produkuje je dla swoich partnerów nadając trzy pierwsze oktety zależnie od klienta zgodnie z ustaleniami IEEE, więc ta sama karta może mieć MAC wskzujące na różnych producentów. Tak samo robi intel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi