RybaToJa Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Witam ! Mam pytanko do bardziej zaawansowanych w temacie o komputerach. Mam ASRock'a P4VT8+ a) W instrukcji pisze, że mam 3 miejca na ramki Kod: PC2100 (DDR266)PC2700 (DDR333)PC3200 (DDR400)W Evereście pisze mi : 512MB PC 2700 DDR SDRAM - jaką pamięć ram moę dokupić, żeby się nie "gryzły" i wszystko było OK ? b) Mam dysk twardy Samsung SP1203N ATA - chce dokupić drugi dysk tylko ATA/ SATA ? w instrukcji pisze coś w stylu : Serial ATA : 2 SATA Connectors max. 1.5 Gb/s Zamieszczam dane dot. motherboard : Click! Proszę drogich forumowiczów o pomoc. P.S. Proszę o wyrozumiałość - toż to pierwszy mój post na tym forum :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 RAMki możesz dokupić dowolne PC3200, nie powinny się gryźć ze starymi. HDD tak samo, dowolny SATA, jedyne problemy jakie możesz napotkać to to że trzeba będzie przełączyć go na SATA1 (zworką lub softem, zależy od hdd), no i w razie instalacji Windowsa na nowy dysk będziesz musiał podać na dyskietce sterowniki do kontrolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybaToJa Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 RAMki możesz dokupić dowolne PC3200, nie powinny się gryźć ze starymi. HDD tak samo, dowolny SATA, jedyne problemy jakie możesz napotkać to to że trzeba będzie przełączyć go na SATA1 (zworką lub softem, zależy od hdd), no i w razie instalacji Windowsa na nowy dysk będziesz musiał podać na dyskietce sterowniki do kontrolera. A jak kupie dysk SATA I ? Na drugim chciałbym zainstalować Ubuntu i mieć 2 systemy. Da rade ? Słyszałem tez o jakimś RAID - czy będę się musiał tym bawić i ustawiać coś w BIOSIE ? :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Dysków SATA1 nie kupisz już, pare lat temu skończyli już ich produkcję. Myślę że powinieneś dać radę tak zrobić. RAIDem nie musisz się w ogóle interesować - ta płyta nie ma czegoś takiego, poza tym jest to łączenie 2 lub więcej takich samych dysków w celu podniesienia wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...