Skocz do zawartości
Zdebik

Przypadkowe Freezy, W Grach, Filmach I Przegladaniu Sieci.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z napisaniem tego tematu zwlekalem jakis miesiac. Szukajac rozwiazania przegladalem fora i zmienialem ustawienia lecz to nie pomoglo.

Moj komputer (spec w sig'u) czasami zawiesza sie. Obraz zamarza i nic nie mozna robic. Nawet na domyslnych taktach mu odbija.

Czasem pracuje kilka godzin i nic a czasem zaczyna lapac zwiechy raz za razem. W odstepach okolo 10 min.

Kiedys gralem w wow'a rozmawiajac z kumplem komp sie zwiesil ale nadal moglem rozmawiac wtf.

Zmienialem napiecia, vcore, vtt, wszystko co mam ale nie pomaga.

Gdy testuje procka, karte, czy pamiec moge go robic godzinami i nic nie pokazuje lecz gdy go zaczne uzywac potrafi lapac freeza od kopa.

Najgorzej jest pod linuxem, tam potrafi sie zwiesic co 5 min. Wiec to nie wina systemu (Vista 32 Sp2 uaktualniana na bierzaco system i drivery).

Jesli macie jakies sugestje z gory dziekuje :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

http://i322.photobucket.com/albums/nn409/c...l/cpustress.jpg - po 5h katowania :)

Edytowane przez Zdebik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzanie niskie dla mnie napięcie.

Ale, ale.

Zasilacz jakowy? Jaka reszta kompa jest?

Płyta? Na dwa procki? Na jeden?

Sprawdz mofsety i kondesatory na płycie i zasilaczu.

Sprawdz kostke pamieci BIOSu, styki procesora, ram.

Jeśli sprobowales wszystkiego, i nie zlokalizowałeś problemu, lub jestes niczego pewien - skręć proca na dół, t.j. zmniejsz mu mnożnik tak abyś miał powiedzmy 1,5 Ghz, potem sprobuj.

A, i dobrym pomysłem byłoby wymontowanie całego procesora i sprawdzenie go. Calutkiego. Może nawet coś pod "główką" mu się uszkodziło...

EDIT: podczas WoWa? Spróbuj dać WoWa tylko na jeden rdzeń.

Edytowane przez ArreatPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ up sprzet jest podany w sigu wiec jaki problem.

Wymienilem procka na E4300 zrobil wywrote

Teraz podpialem inny zasilacz tez 750 zobaczymy....

Dziwne że podczas stresu NIC ci nie wywala.

Sprawdź mofsety i kondesatory na płycie głównej. I w zasilaczu w sumie też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz wszystko jasne - na innym zasilaczu wszystko jest git :( - teraz jeszcze mysle co z tym mozna zrobic.

Najszybciej sie przewraca gdy pod linem scanuje siec airodump'em.

Bquiet tonie jest dobra firma.

Sprawdź mu kondesatory, może za 1,50zł+lutowanie naprawisz sobie zasilacz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze musze zobaczyc co z gwarancja. Najgorsze bo kupilem go na ebyu w uk. A tu nie maja dystrybutora wiec musze go odeslac to PL, niemiec albo francji. Chyba, ze sprzedawca cos z tym zrobi.

Edytowane przez Zdebik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne. Takie zawieszki (freezy) często są przez grafikę. Mój 8800GT ma podobne objawy tyle, że nie podczas gier, a właśnie oglądania filmów i grania w gry 3D w oknie. Na 100% to karta graficzna, bo po pierwsze po zmianie taktowań rdzenia na wyższe, freezy występują częściej, po drugie testowałem na innej grafice (4850) i w ciągu 2 dni nie miałem ani jednego freeza.

Jest to o tyle dziwne, że dzieje się to tylko jak pracuje w systemie. Czyli wszelkie filmy (DivX, x264, DVD) czy nawet gry 3D puszczane w oknie ( jak Kyodai Mahjongg) powodują freeza. Muzyka gra w tle, dyski pracują a komp zamiera. Normalnie w grach typu COD4, BF2 , Crysis i benchmarkach (3DMark 03,05,06) nie miałem ani razu freeza odkąd kupiłem tego 8800GT

Z początku myślałem o sterownikach, że powodują jakiś konflikt, ale testowałem już na wielu i problem się nadal pojawia. To samo tyczy się kodeków do filmów. Stawiałem na nowo XP z SP2, ale pod Vista x64 SP1 dzieje się to samo. Wszelkie aktualizacje zarówno do XP i Vista wgrane.

Mogę oglądać jakieś filmy/seriale po 5-6 godzin dziennie ( i dłużej ) i nic się nie dzieje. A czasem po włączeniu kompa i odpaleniu wystarczy parę minut by złapał wiechę. Po zmianie taktowań rdzenia nawet z 600@650 freezy mam praktycznie za każdym razem. Dziwne że w grach problem nie występuje nawet przy taktowaniu rdzenia 740.

Procesor katowany po 8-10 godzin w orthosie i 0 błędów. Zasilacz trzyma napięcia. WTF?

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobną sytuacje gdy przetaktowałem 8800 gts 512. W grach typu crysis wszystko było ok, a gdy przeglądałem internet przykładowo zacinała mi się myszka i często cały kpmputer się zacinał. Początkowo myślałem ze to procesor, ale najpierw obniżyłem taktowanie rdzenia karty o 10 mhz i problem ustał. Co dziwne wcześniej problem ten nie występował, stało się to nagle i było uciążliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla pewnosci podlaczylem ten drugi zasilacz i ... sie znowu menda zawiesila, zmienilem jeszcze karte graficzna ten sam rezultat

Pewnie to plyta glowna. Wiem, ze nie powinienem zwracac na to uwagi ale czy to nie dziwne napiecie 12V pokazuje jako 5 na obu zasilaczach.

Dołączona grafika

Edytowane przez Zdebik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj znowu sie zawiesil, przegladalem forum i palilem plytke DVD-DL.

Sprawdzilem:

Zasilacz - przy innym modelu na poczatku bylo ok, ale po paru restartach znowu sytuacja wrocila do normy.

K.graf - na jakas siske pci-e dalej bez zmian (Geforce nie krecony od dwoch tygodni)

Odlaczylem:

Karte wifi i dzwiekowa - prawdopodobne konflikty - wynik zwiecha.

Dzis wyciagne Corsairy i zostawie gele oraz vice versa - ale raczej to nie wina pamieci

Na obiad zostanie plyta glowna - Jesli po wymianie dalej bedzie tak jak jest to sam juz nie wiem co jest grane :)

Podnioslem:

vcore do 1.5V

Vtt - 1.3V

NB - 1.3V

Edytowane przez Zdebik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że masz namieszane sporo z pamięciami (czyt. dużo kości). Próbowałeś kombinować z nimi? Zostawiając np tylko Corsairy i wkładając je w różne banki? Jeśli to nie pomoże to zrobiłbym jeszcze tak że, pożyczyłbym inny komplet RAM-u od kogoś i sprawdzić żeby mieć 100% pewności. Na ostatek podejrzana płyta główna. Bios może nowszy wyszedł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi