kamil176 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Witam. Mam problem z wyborem nowej płyty głównej. Nie wiem czy wziąć ASUS M3N-H/HDMI czy ASRock A780GXH/128M. Na razie mam procesor AMD Athlon 3800+ X2, ale za nie długo będzie on raczej zmieniony na AMD Athlon 7750+ Black Edition. Kartą graficzną będzie prawdopodobnie Sapphire Radeon HD 4770. Procka i karty nie zamierzam jak na razie podkręcać, więc prosiłbym to wziąć pod uwagę przy wyrażaniu opinii. Która płyta główna, pod te podzespoły, będzie lepsza i dlaczego? Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady. Pozdrawiam. P.S. W przyszłości chciałbym dokupić jakiegoś GeForce'a do tego Radeona HD 4770, który odpowiadałby za procesor 'fizyczny' (PPU). Przy okazji mam pytanie, czy ta zintegrowana grafika, która jest na tym ASUSie (GeForce 8300) może być wykorzystana jako PPU, czy jest zbyt słaba? Przede wszystkim chodzi mi o wykorzystanie PhysX w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 (edytowane) Oczywiście Asrock, Płyta ogólnie sprawdzona, lepiej wyposażona (2x Pci-e,ponoć jedna z najlepszych dźwiękówek(zintegrowanych), 'dobra' grafa,no i ACC- brak tego dyskwalifikuje Asusa. Do tego weźmiesz Phenoma II 550(możliwość odblokowania dwóch pozostałych rdzeni) lub Athlona x2 250. Co do drugiej części to się nie wypowiem. Zapraszamy do działu "Co Kupić?" Edytowane 27 Czerwca 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil176 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Dzięki wielkie za poradę. I sorry, że nie ten dział ;). Co do procka, jest także możliwość odblokowania dodatkowego rdzenia w tym 7750+ Black Edition? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Gdzies,kiedys komus sie podobno udalo,ale generalnie nie da rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Gdzies,kiedys komus sie podobno udalo,ale generalnie nie da rady. Dokładnie. A nawet gdyby to ten Athlon jest zrobiony na bazie Phenoma I, więc jest prądożerny, gorący i słaby. Athlon II będzie znacznie lepszym rozwiązaniem, wysoko się kręci, jest chłodny, oszczędny i wydajny. A co do mobo, to nawet jeśli wykorzystałbyś tą integre do liczenia fizyki to wzrost wydajności byłby mizerny, bo jest ona po prostu słaba. Weź ASRocka, płyta niezwykle udana z dobrym wyposażeniem i możliwościami. Edytowane 28 Czerwca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...