Skocz do zawartości
zaodrze244

Jaka Najtańsza Płyta Główna Do Oc E5200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, kumpel ma zamiar zrobić ultra po kosztach moda swojego starego kompa

zdecydował się na intela e5200 + zgodnie z poradnikiem

RAM : OCZ 2GB 1066MHZ - 99 zł

Zasilacz: BeQuiet PurePower 350W - 169 zł

grafika będzie albo 4850 albo 9800gt

ale nie wiemy jaką wybrać płytę główną, najlepiej by było gdyby to była płyta ze sklepu ESC (kumpel mieszka nie daleko ;) na której dałoby się podkręcić tego procka na 3200 np 266x12.

proszę najlepiej o linki do sklepu :D płyta ma być formatu ATX

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może jakaś wadliwa mu sie trafila... Zdarza sie. Sprobuj chlopaku najpierw resetnac cmos'a czy to zworka jakas(o ile wystepuje cos tego typu) czy to przez wyjecie baterii na kilka minut. Wydaje mi sie, ze powinna wstac, bo to OC bylo wrecz smiesznie niskie i naprawde musialbys miec solidnego pecha zeby sie sfajczyla. Jezeli jednak mialbys az takiego pecha to hm Asus P5QL-e/pro (mam te druga i lata mi bez problemu na 350ghz - 333x10,5).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra chyba troche namieszałem moim pytaniem.

więc tak niechodzi mi o poradę co mam zrobić z moją padniętą płytą, tylko jaką NAJTAŃSZĄ płytę doradzicie mi do OC E5200.

płyta ma mieć format ATX, nie interesuje mnie mATX.

odpowiadając na Wasze pytania, płyta poprostu padła - podkręciłem procka nie ruszając napięć chcąc sprawdzić czy bedzie działać bez tego, pierwszy boot, staruje vista, nawet się nie pojawił pulpit tylko ten przelatujący pasek, restart i po temacie. płyta więcej nie wstaje. wyciągałem baterię, wkładałem innego procka nic zimna.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdź używkę ABIT IP35 Dark Rider, doskonale kręci E5200. Mojego serwisowego klocka validowałem na 4166MHz na Air a na żadnej innej płycie 4 zrobić nie chciał :]

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze sklepu klik z allegro klik

P5B już do tanich nie należy, jednak jeszcze można go znaleść w niskich cenach ale trzeba troche po googl'ować, jednak również dobra i bardzo tanią płyte ma Asrock na chipsecie P965:

http://www.gral.pl/preview/ASRock/Asrock_P...X_Core2_67.html

ten sklep też jest w gdansku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze sprawdzony Gigabyte P31, ewentualnie Asus P5N-E. Na obu proca wykrecisz jak trzeba.

Asus P5N-E. Mimo, że mobas genialny to do E5200 odradzam. Ten nforce jest tak zaprogramowany, wraz z obniżeniem mnożnika podkręca się szyna. Nie ogarniam tego do końca, bo tu jeszcze mowa o steppingu. W każdym razie odczuwam to na własnej skórze. A e5200 ma mnożnik 12.5. No i płyta ma kosmiczne fsb z 65nm. 45nm już bez rewelacji. No i sam wiesz, że trzeba kombinować z NB :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi