Lord_Leoric Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Witam, Jestem w trakcie składania nowego kompa. "Buduję" go w oparciu o platformę X58 z procesorem i7 920 oraz płytą główną Asus Rampage II Extreme. Zastanawiam się obecnie nad wyborem pamięci do tego zestawu. Otóż z początku miałem zamiar zakupić kości Corsair Dominator GT 2000Mhz 8-8-8-24. Jednak czy nie lepiej kupić trochę tańsze kości tj. Dominator GT 1866Mhz 7-8-7-20 i spróbować podkręcić je na 2000Mhz? Czy timing w pamięciach ram jest bardzo ważny? Lepiej kupić kości z mniejszą częstotliwością oraz krótszym timingiem czy też nie? Proszę wybaczcie jeśli któreś z moich sformułowań zabrzmiało idiotycznie, dopiero co zaczynam się wgryzać w temat OC. Pozdrawiam, Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=3589&p=1 http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=3426 weź tańsze jest co nieco w temacie o DDR3 też Edytowane 28 Czerwca 2009 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Witam, Jestem w trakcie składania nowego kompa. "Buduję" go w oparciu o platformę X58 z procesorem i7 920 oraz płytą główną Asus Rampage II Extreme. Zastanawiam się obecnie nad wyborem pamięci do tego zestawu. Otóż z początku miałem zamiar zakupić kości Corsair Dominator GT 2000Mhz 8-8-8-24. Jednak czy nie lepiej kupić trochę tańsze kości tj. Dominator GT 1866Mhz 7-8-7-20 i spróbować podkręcić je na 2000Mhz? Czy timing w pamięciach ram jest bardzo ważny? Lepiej kupić kości z mniejszą częstotliwością oraz krótszym timingiem czy też nie? Proszę wybaczcie jeśli któreś z moich sformułowań zabrzmiało idiotycznie, dopiero co zaczynam się wgryzać w temat OC. Pozdrawiam, Michał Jeżeli Uncre śmignie Ci na co dzień @ 4GHz to można myśleć o pamięciach 2GHz ... Opóźnienia są ważne - 1600 7-7-7 odpowiada mniej więcej 1800 8-8-8 Generelnie przy i7 nie ma co demonizować -2x2GB też dadzą rade ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...