PitU Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 Witam, jestem tu pierwszy raz - serdecznie witam. Jesli w zlym dziale zamiescilem posta prosze o uwage :) Odkad mialem plyte ECSa i P4 na pokladzie nie zauwazylem problemow z wysoka temperatura procesora. Jednak dosc niedawno zmienilem plyte na ta w temacie. Pierwsze co mnie zaniepokoilo to wysoka temperatura procesora: IDLE - 41C, LOAD - 60C. Testowalem HOTCPU - ustawilem grzanie, po 10 min doszlo do 60C i tak sie juz utrzymywalo. Dodam tylko ze gdy @ do 3,0 (FSB 166) to temperatura wzrosla o jakies 4C. Cooler BOXowy - zalezy mi na nim gdyz jest cichy - jak dla mnie INTEL jest mistrzem swiata w robieniu cichych wiatraczkow :) Pytanie glownie do uzytkownikow tej plyty - czy u was jest podobnie?? Z drugiej strony czy to normalne na P4 czy ja mam tylko takiego pecha?? [OT] Nie wiem jak jak uruchomic Voice Report na tej plycie - w BIOSie mam ustawione (enabled) jednak nie slysze zadnych odglosow milej pani :( Czy glos wydobywa sie z glosnikow podlaczonych do audio onboard czy ze speakera? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 jakie masz napięcie na procesorze ?, bo mam identyczny zestaw ;) a temperatury troche niższe +- 6C, co do voice report to musisz podłączyc grośniki do dzięku onboard. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PitU Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Napiecie mam na AUTO czyli 1,525V z tym, ze plyta i tak daje 1,6V - z tego co wyczytalem ASUS overvolt-uje napiecia. Sprawdzalem w BIOSie i programem ASUS PROBE - temeratura w BIOSie na "dziendobry" ok 46C, jak odpale WINDOWSa to mam cos kolo 44C, pozniej maleje do 41C ale jak gram w q3, albo "grzeje proca" dochodzi do 60C, jak podkrece do 3,0Ghz to max 64C, czy to nie za duzo?? Dotykalem radiator i rzeczywiscie przy 60C jest bardzo cieply, z pocztku myslalem ze plyta przeklamuje ale chyba tak nie jest. Czy u Ciebie tez napiecie jest wieksze od tego co ustawisz w BIOSie? Moze powinienem zmienic "szary plaster" na jakas paste przewodzaca, czy to cos da? Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 o kurcze... to jeszcze tego nie zrobiłeś ? Zrywaj ten plaster z wentyla i daj jakąś paste srebną. każdy Asus zawyża napięcia o 0.05V. jakie masz napięcie przy 3 ghz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PitU Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Dokladnie takie samo - ok 1,6V (w BIOSie ustawione 1,525) jednakze jak jest mocno obciazony wtedy maleje do 1,53-1,55V. Czy to musi byc jakas specjalna srebrna pasta i czy rozsmarowac ja na calego procka? Chce dobrze ale nie chce przedobrzyc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firefl00d Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Mam tego samego procka i Gigabyte'a 8PE667U i temperaturke mam na boxowym przy 2,98Ghz i Vcore 1.650: idle 37* load 48* A na moim Tt Spark 7 mam load 43. A co do pasty to mam AS II - nałóż cienką warstwę na proca i przy zakładaniu wentylatora najpierw nim trochę poruszaj żeby się pasta dobrzez rozsmarowała. A tak przy okazji to intel mówi że Die Temperature (temperatura śmierci :lol: ) to 60* 8O . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PitU Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Mam tego samego procka i Gigabyte'a 8PE667U i temperaturke mam na boxowym przy 2,98Ghz i Vcore 1.650: idle 37* load 48* A na moim Tt Spark 7 mam load 43. A co do pasty to mam AS II - nałóż cienką warstwę na proca i przy zakładaniu wentylatora najpierw nim trochę poruszaj żeby się pasta dobrzez rozsmarowała. A tak przy okazji to intel mówi że Die Temperature (temperatura śmierci :lol: ) to 60* 8O . Ja z kolei slyszalem ze przy 75C przepustowosc szyny FSB malej do 50% a die temerature jest duuuuzo wiecej niz 60C :) Zreszta ponoc tego procka nie da sie usmazyc - ma jakies zabezpieczenia. A tak swoja droga nie martwie sie za bardzo nawet tymi 60C (znaczy martwie sie troche) gdyz widzialem dzialajacego procka CELERONa 533 gdzie w BIOSie mial uwaga (zatarty wiatrak) 97C :) Nawet sie nie wieszal - ale to byly stare dobre procki.A tu taki fajny link: http://www.community.tomshardware.pl/commu...d&sb=5&part=all Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firefl00d Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Wiem przecież że 60 to nie może być daj tempraciur bo widziałem słynny filmik THG "What happens when you CPU cooler is removed ?" i właśnie tam jest to zabezpieczenie przedstawione. Poprostu proc zmniejsza swoje taktowanie tak długo aż będzie miał normalną temperature. Fajna rzecz i już raz mi pomogło :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...