Skocz do zawartości
PitU

Asus P4PE - P4 2.4 533 - wysoka temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu pierwszy raz - serdecznie witam. Jesli w zlym dziale zamiescilem posta prosze o uwage :)

Odkad mialem plyte ECSa i P4 na pokladzie nie zauwazylem problemow z wysoka temperatura procesora. Jednak dosc niedawno zmienilem plyte na ta w temacie. Pierwsze co mnie zaniepokoilo to wysoka temperatura procesora: IDLE - 41C, LOAD - 60C. Testowalem HOTCPU - ustawilem grzanie, po 10 min doszlo do 60C i tak sie juz utrzymywalo. Dodam tylko ze gdy @ do 3,0 (FSB 166) to temperatura wzrosla o jakies 4C. Cooler BOXowy - zalezy mi na nim gdyz jest cichy - jak dla mnie INTEL jest mistrzem swiata w robieniu cichych wiatraczkow :) Pytanie glownie do uzytkownikow tej plyty - czy u was jest podobnie?? Z drugiej strony czy to normalne na P4 czy ja mam tylko takiego pecha??

[OT] Nie wiem jak jak uruchomic Voice Report na tej plycie - w BIOSie mam ustawione (enabled) jednak nie slysze zadnych odglosow milej pani :( Czy glos wydobywa sie z glosnikow podlaczonych do audio onboard czy ze speakera?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie masz napięcie na procesorze ?, bo mam identyczny zestaw ;) a temperatury troche niższe +- 6C,

co do voice report to musisz podłączyc grośniki do dzięku onboard.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecie mam na AUTO czyli 1,525V z tym, ze plyta i tak daje 1,6V - z tego co wyczytalem ASUS overvolt-uje napiecia. Sprawdzalem w BIOSie i programem ASUS PROBE - temeratura w BIOSie na "dziendobry" ok 46C, jak odpale WINDOWSa to mam cos kolo 44C, pozniej maleje do 41C ale jak gram w q3, albo "grzeje proca" dochodzi do 60C, jak podkrece do 3,0Ghz to max 64C, czy to nie za duzo?? Dotykalem radiator i rzeczywiscie przy 60C jest bardzo cieply, z pocztku myslalem ze plyta przeklamuje ale chyba tak nie jest. Czy u Ciebie tez napiecie jest wieksze od tego co ustawisz w BIOSie? Moze powinienem zmienic "szary plaster" na jakas paste przewodzaca, czy to cos da?

Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o kurcze... to jeszcze tego nie zrobiłeś ? Zrywaj ten plaster z wentyla i daj jakąś paste srebną. każdy Asus zawyża napięcia o 0.05V. jakie masz napięcie przy 3 ghz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie takie samo - ok 1,6V (w BIOSie ustawione 1,525) jednakze jak jest mocno obciazony wtedy maleje do 1,53-1,55V. Czy to musi byc jakas specjalna srebrna pasta i czy rozsmarowac ja na calego procka? Chce dobrze ale nie chce przedobrzyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego samego procka i Gigabyte'a 8PE667U i temperaturke mam na boxowym przy 2,98Ghz i Vcore 1.650: idle 37* load 48*

A na moim Tt Spark 7 mam load 43.

A co do pasty to mam AS II - nałóż cienką warstwę na proca i przy zakładaniu wentylatora najpierw nim trochę poruszaj żeby się pasta dobrzez rozsmarowała.

A tak przy okazji to intel mówi że Die Temperature (temperatura śmierci :lol: ) to 60* 8O .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego samego procka i Gigabyte'a 8PE667U i temperaturke mam na boxowym przy 2,98Ghz i Vcore 1.650: idle 37* load 48*

A na moim Tt Spark 7 mam load 43.  

A co do pasty to mam AS II - nałóż cienką warstwę na proca i przy zakładaniu wentylatora najpierw nim trochę poruszaj żeby się pasta dobrzez rozsmarowała.

A tak przy okazji to intel mówi że Die Temperature (temperatura śmierci  :lol: ) to 60*  8O .

Ja z kolei slyszalem ze przy 75C przepustowosc szyny FSB malej do 50% a die temerature jest duuuuzo wiecej niz 60C :) Zreszta ponoc tego procka nie da sie usmazyc - ma jakies zabezpieczenia.

A tak swoja droga nie martwie sie za bardzo nawet tymi 60C (znaczy martwie sie troche) gdyz widzialem dzialajacego procka CELERONa 533 gdzie w BIOSie mial uwaga (zatarty wiatrak) 97C :) Nawet sie nie wieszal - ale to byly stare dobre procki.A tu taki fajny link:

http://www.community.tomshardware.pl/commu...d&sb=5&part=all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem przecież że 60 to nie może być daj tempraciur bo widziałem słynny filmik THG "What happens when you CPU cooler is removed ?" i właśnie tam jest to zabezpieczenie przedstawione. Poprostu proc zmniejsza swoje taktowanie tak długo aż będzie miał normalną temperature. Fajna rzecz i już raz mi pomogło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...