Skocz do zawartości
WilmeN

Zestaw Do Ok 2800 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłużeszego czasu przeglądam forum, gdyż przymierzałem się w najbliższym czasie do zmiany kompa. Dziś jednak mój cudny i wiekowy kompuer zmusił mnie do rejestracji :wink:

Jako ekonomista nie za bardzo znam sie na informatyca zatem zwracam się do Was forumowicze o pomoc.

Otóz chciałbym złożyć zestaw komputerowy powiedzmy do okolo 2800 zł (z Systemem operacyjnym) bez monitora. Poprzedni komputer służył mi 5 lat wiec zakładam, że i ten tyle będzie w stanie mi posłużyć. Nie musi być jakiś super wypasiony i obsugiwać najnowsze gry na najwyższych detalach. Bardziej zalezy mi na komforcie pracy, żeby był w miarę cichy i nie sprawiał problemow, a jak od czasu do czasu będzie mozna zagrac w GTA 4 czy Crysis to już w ogole wypas.

Ja złozyłem coś takiego (nie ukrywam ze z wydatną pomocą tematu zestawy komputerowe :wink: )

1. AMD Phenom II X4 920 Quad-Core /2.8GHz, 2MB L2, 6MB L3, 125W, BOX, AM2+/

2. Arctic-Cooling Freezer Xtreme (socket 939,AM2, AM2+, LGA775)

3. AsRock AOD790GX/128M /AMD 790GX/

4. PowerColor Radeon HD4870 1024MB DDR5 /256bit/ DVI HDTV

5. obudowa :Tacens Sagitta LUX (Black)

6. Zasilacz - w poprzednim zestawie wymienialem zasilacz mam 450W be quiet - czy wystarczy do tego zestawu?

7. do tego niecaly rok temu do starego kompa zakupilem dysk Samsung 500GB wiec tez bym go zostawił.

8 Vista Home Premium OEM

całośc wyszła na poziomie 2752 wg cen na esc.pl (+ewentualnie cena zasilacza jeśli obecny by sie nie sprawdził)

Ewentualne rady i sugestie mile widziane

Z góry dziekuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej o 100zł tańszego asrocka 3315948[/snapback]

6. Zasilacz - w poprzednim zestawie wymienialem zasilacz mam 450W be quiet - czy wystarczy do tego zestawu?

W zupełności wystarczy.

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście zapomniałe w poście umiecić RAM

Oczywiście RAM taki jak w jednym z zestawow na lipiec czyli GoodRam 1066 PRO 2x2GP

podobnie sprawa ma sie z płytą główna gdyż na mysli mialem ASROCK-a A780 GXH pewnie w konfiguratorze na esc.pl coś mi sie pomieszalo a pozniej kopiowalem jak leci :wink:

Dzięki za pomoc i sugestie jutro wybiore sie do Apollo zobaczymy na ile oni w porownaniu do esc.pl pl wycenia taki zestaw

Edytowane przez WilmeN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ze post pod postem ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo chciałbym dziś złożyć zamówienie

a edycja posta jak zauważyłem nie "podbiła" tematu :wink:

Po dzisiejszej wizycie w Apollo mam coś takiego:

1. AMD Phenom II x4 940

2. Arctic-Cooling Freezer Xtreme (socket 939,AM2, AM2+, LGA775)

3. Zamiast AsRock AOD790GX/128M /AMD 790GX/ gośc chce wcisnąć (ze niby asrock za slaby do tej konfiguracji) ASUS N4N78 PRO - i moje pytanie czy warto dozucic 80 zł jesli komputer składany jest na dłuższą perspektywę (a +/- 0-200 zł na cały zestaw nie robi aż takiego wielkiego problemu)

4. Grafika Gainward DTX 260 GS - dobry wybór?

5. RAM - 2x2GB 1066 Mhz OCZ Platinium EPP CL5 - j.w.?

6. Dysk Samsung F1 500 GB 16 MB

No i znów powraca pytanie czy 450 W be quiet podoła takiemu zestawowi?

Z góry dzięki za opowiedź

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję (system weź Windows 7 RC x64) :

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 969 zł

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II - 170 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : DFI LanParty DK X38 Heatpipe - 390 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO - 230 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4890 1GB Vapor-X - 949 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

RAZEM : 2848 zł

Dysk i zasilacz możesz zostawić ze starego komputera, jeśli dobrze czytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi