Skocz do zawartości
Shakell

Piorun A Elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak nietrudno zauwazyc, ostatni okres jest czasem intensywnych burz, cyklonów, tornad, sztormów piorunów itd.

Ostatnimi czasy, konkretnie rzecz biorac 2 dni temu piorun przywalił w bezposrednim sasiedztwie mojego domu, prawdopodobnie w 20m słup od radiotelefonu stojacy kolo mojego domu.

Nauczony doswiadczeniem, zawsze odlaczam od sieci wiekszosc sprzetu elektronicznego kiedy tylko zbliza sie burza, wiec i tym razem jak tylko zaczelo walic w poblizu, wyciagnalem wtyczki od kompa, telewizora z gniazdka. Włączone pozostaly lodowka, terma w lazience, telefon, oraz radio.

Pieprznęło... i w efekcie:

- telefon nie działa

- terma działa, ale poszły gniazdka w łazience

- radio mimo ze bylo wlaczone do tego samego gniazdka co telefon przetrwalo.

- wywalilo korki w domu, i w budynkach gospodarczych w odl jakichs 30m od domu i słupa.

Teraz najciekawsza kwestia - komputer. Był wyłączony z sieci, niepodłączony za posrednictwem routera do gniazdka telefonicznego - czyli calkowicie odizolowany od jakichkolwiek linii przesylu. Mimo to, po burzy nie działają w nim zintegrowana sieciowka, i zintegrowana dzwiekowka. Ma ktos jakies pojecie, czemu stalo sie cos takiego? Bo w zbieg okolicznosci nie uwierze... Urzadzenia sa na 99% padniete, poniewaz przerabialem juz powtorna instalacje sterownikow, wszelka diagnostyke itp.

Czy piorun uderzajac w poblizu sprzetu elektronicznego moze go uszkodzic jakas fala elektromagnetyczna, czy czymkolwiek w tym rodzaju (przy bliskim uderzeniu pioruna, po moim monitorze crt przelatywaly zaklocenia)? I jesli tak, to czemu poszly mi zintegrowane na plycie elementy, ale plyta jako calosc wytrzymala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był chyba wczoraj temat o sieciówce. W przypadku zostawienia kabla wpiętego pomiędzy routerem i kompem lub kompem i drugim kompem, to gniazda sieciowe (lub karty/moduły sieciowe) idą się paść. Indukcja to się nazywa. Ten temat. Z kablami głośników mogło być podobnie, bo w nich też może zebrać się ładunek.

Więcej poczytać można tutaj:

http://www.hal.trzepak.net/faq/winxp/siec.html#burze

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1350482.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Można by się bawić w szczególową analizę co i jak było podłączone/odłączone - ale to długa zabawa...

W skrócie: piorun oprócz bezpośredniego palenia wszystkiego przez co przepływa wytważa także niezłe EMP - każdy przewodnik w obrębie działania pola EMP staje się źródłem napięcia - np. kawałek ścieżki na mobo ;)

Poza tym jesli piorun nie uderza bezpośrednio w instalację / dom to najczęstszą przyczyną awarii elektryki jest uziemiony przewód zerowy / ochronny (PE) - np. przez rury wodąciągowe - ponieważ wtedy instalacja jest de facto podłączona do pioruna uderzającego w ziemię oraz staje się niezłą anteną nadawczo-odbiorczą dla EMP

Jeszcze inna sprawa: imo 99% instalacji nie jest odpowiednio zabezpieczona, a conajmniej połowa nie powinna być dopuszczona do użytku - ze względu na błędy i jakość wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przy czystym niebie ładna pogoda jeden piorun nie wiadomo gdzie uderzył ale był huk błysku nikt nie widział.

Spalił u mnie tylko kartę sieciową na PCI i nic więcej.

Kilka domów dalej nie spłacony LCD telewizor na raty a u kolegi od którego ciągnę net bezprzewodowo Acces Point poszedł do nieba.

Dziwne.Bo potrafi spalić wszystko jak leci lub losowo jak mu się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100% EMP. Piorun uderzający w ziemię ma taką energię, że EMP z niego może mieć zasięg nawet kilku kilometrów. Im dalej to oczywiście jest on słabszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi